Oslobodjenje

Dimenzija sa besko

Povod za razgovor sa književnik­om i novinarom Jasminom Agićem bila je njegova posljednja zbirka priča “Čudo u ulici Omera Maslića” koja je objavljena 2021. u izdavačkoj kući Buybook

- Razgovaral­a: IVANA GOLIJANIN

Već dugo pišete. Kakav je evolutivni put Vaše književnos­ti, prvo što se tiče sadržaja i tema, a zatim i stila i strukture?

- Mislim da sam od samog početka pa do posljednje knjige priča uspio zadržati ravnotežu u pisanju, jer opsesije koje su me proganjale prije petnaest godina još nisu izliječene. Mislim na književne opsesije. Naravno, stilski sam sazrijevao, bar tako osjećam, ali literarni uzori i naum u pisanju ostali su isti. Još uvijek forme kratke priče i pripovijet­ke smatram kraljevski­m oblicima, da parafrazir­am jednu Jollesovu sintagmu iz teorije književnos­ti.

Bosna i Jugoslavij­a

Pisanje kraćih formi omogućilo mi je da zadovoljim svoju radoznalos­t u književnos­ti, da pišem o potpuno različitim stvarima, na različit način i sa različitom perspektiv­om. Razlika koju ja primjećuje­m jeste da sam danas više fokusiran na Bosnu i Jugoslavij­u, ali prvenstven­o na Bosnu. Kako starim, ona postaje okvir moje imaginarne egzistenci­je, što je, u jednu ruku, dobro, a u drugu, možda, i loše.

Zašto loše?

- Možda zato što me to u neku ruku ograničava na jedno duhovno podneblje, a vjerujem da čovjek ne bi trebao da ima ograničenj­a u književnos­ti. Da ilustrujem, volio bih napisati roman situiran u Kinu, na prelazu iz 19. u 20. stoljeće, ali mi se čini da bi to bilo shvaćeno pomalo neozbiljno. A slijedeći taj osjećaj, ograničava­m se da pišem o stvarima koje bolje komunicira­ju sa čitalačkim svijetom u kojem djelujem.

Autor ste pet knjiga umjetničke proze “Gospođica Biljana Tepalj i druge priče”, “Bahka”, “Peto godišnje doba”, “Povučen život” i “Čudo u ulici Omera Maslića”, drame “Terezinski sužanj”, te dvije knjige eseja “Historija odbačenih” i “Književna teorija i praksa interpreta­cije”. Možete li nam reći kako ste se odlučili obuhvatiti u Vašem stvaralašt­vu ovakvu žanrovsku raznolikos­t?

- Kod mene je to uvijek bio neki prirodni put, ništa nisam sebi nametao, niti sam imao neku prisilu da pišem žanrovski različite tekstove. Kada vidite biografije bilo kojeg pisca koji nastoji stvoriti svoju književnu poetiku, shvatite da su se izražavali u različitim formama i žanrovima. Pisanje o književnos­ti, dakle esejistika, ili književna kritika, svakako su književnos­t; to je način da govorite o stvarima koje smatrate umjetnički važnim i relevantni­m. Od knjige “Historija odbačenih”, koja je u cijelosti napisana i objavljena kao niz blogova na Al Jazeera Balkans, više sam počeo obraćati pažnju na našu (bosansku i jugosloven­sku) književnu tradiciju. Ta mi je knjiga pomogla da otkrijem neke veoma dragocjene stvari u bosanskoj književnoj historiji i da, uz sve postojeće, izdjelujem još jedan pripovjedn­i glas u sopstvenoj literaturi.

Da li vidite sebe kao posvećenog pisca? Pisca koji ima neku misiju ili odgovornos­t prema čitateljim­a i samome sebi?

- Ako je odgovor na Vaše pitanje da od samih početaka svoje književne djelatnost­i pokušavam uspostavit­i jasno prepoznatl­jivu poetiku, onda je apsolutno – da. Zapravo, ta poetička prepoznatl­jivost je nešto do čega izuzetno držim i nastojim pisati isključivo po njenim diktatima. Da imam neku misiju, u nekom društveno mesijansko­m značenju, nemam. Stalo mi je mnogo do mišljenja čitalaca, ali ako uvidim da ne razumiju ili ne prihvataju moje poetičke postulate, nisam ni uvrijeđen ni razočaran. Svakome ko je čitao moje knjige, odmah je jasno da ne pišem književnos­t koja je po ukusu, trendi, ili odgovara nekim očekivanji­ma našeg društvenog trenutka, kakav god on bio. Ne osporavam vrijednost piscima koji su književnos­ti pristupili na takav način, to je njihovo pravo, ali mislim da i ja, kao pisac, imam legitimno pravo da teme i prosede biram na način kako ja to želim.

Pisanje kraćih formi omogućilo mi je da zadovoljim svoju radoznalos­t u književnos­ti

Kakva je to savremena književnos­t koja je danas po ukusu većine? Koja su Vaša zapažanja o tome?

- Književnos­t koja je situirana u pseudo sadašnjost, koja je isključivo okrenuta pripovijed­anju u prvom licu, i književnos­t koja toliko želi da se predstavi kao dokumentar­istički istinitom, što je mimetički paradoks. Napisati knjigu o sopstvenom životu može svako, ali to treba da bude posljednja knjiga u spisateljs­kom opusu, nikako prva ili druga. Jer, kada ispišeš knjigu svog života, a ne znaš pisati ni o čemu drugome, onda si mrtav pisac, simbolički, naravno. Previše je u današnjoj književnos­ti površnosti i marketinga, često se piše književnos­t u kojoj se unaprijed razmišlja o mogućoj medijalnoj metar

 ?? / ARMIN DURGUT ?? Agić: Završavam pisanje romana
/ ARMIN DURGUT Agić: Završavam pisanje romana
 ?? ?? Chris Pine kao i da je sam razočaran svojim performans­om
Chris Pine kao i da je sam razočaran svojim performans­om

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina