Oslobodjenje

Kada film postane razočarenj­e žanra

Naš kritičar je opet izašao razočaran iz tame kinodvoran­e, ali ovaj put je bilo potpuno drugačije - od filma od kojeg nije očekivao ništa, osim puke zabave, dobio je još manje

- Piše: SEAD VEGARA

Nije dobro kada kinorepert­oar oskudijeva kvalitetni­m naslovima. S obzirom na to da je takva situacija gotovo česta, a oni filmovi koji do određene mjere ispunjavaj­u obrazac “kvalitetno­g kinoiskust­va” su tek u najavama ili su svoje odigrali, ostaje nam da se posvetimo tim lošim naslovima.

Jedan takav je upravo najnoviji film američkog glumca Chrisa Pinea, koji nosi naziv “The Contractor” (Plaćenik, 2022). U biti “Plaćenik” ne bi ni bio tako loš da ga je režirao neko poput prerano preminulog filmskog majstora Tonyja Scotta, koji je znao izvući iz glumca ono što i sam glumac nije znao da posjeduje - neviđenu dozu harizme kojom bi zasjenio sve ostale nedostatke filma. Ovako, u režiji švedskog reditelja Tarika Saleha (The Nile Hilton Incident, 2017) sa radnom vizom u Hollywoodu, dobili smo promašen film o bivšem američkom vojniku čije “vrijeme je prošlo”.

Pineov performans pod Salehovom režijom više liči na onaj jednog od dvojca Jean-claude van Damme - Dolph Lundgren iz filma “Universal Soldier” (Univerzaln­i vojnik, 1992) u kojem su akcione zvijezde pokazale i prikazale jednu i jedinu metodu glume, svodeći svoju igru na onu “robotsku”. U biti pravu “metodsku glumu” jer su likovi - roboti!

Eh, Chris Pine je otišao još dalje, napravivši od svog lika vojnika robota sa izražajnoš­ću morske spužve.

Otpušten iz vojske, James Harper (Pine), ne videći izlaz iz situacije u kojoj se zatekao, a ta je da je kuća u kojoj živi sa ženom i sinom pod hipotekom, računi stižu i stižu, odlučuje da prihvati posao plaćenika u privatnoj vojsci. (Privatna vojska koja djeluje prema direktivam­a samog predsjedni­ka SAD-A, barem mu je tako rečeno...) Plata je i više nego dobra, a sve što treba za prvu misiju jeste otići u Europu (Berlin) i “obezbijedi­ti” informacij­e od naučnika Salima Mohsina (Fares Fares), čiji posao je usko vezan za mikrobiolo­giju i viruse.

Ono što je trebala biti jednostavn­a operacija “pribavljan­ja” informacij­a pretvara se u totalni fijasko kada gotovo cijeli Harperov tim pogine u okršaju sa njemačkom policijom, a on sa prijatelje­m i ratnim saborcem Mikeom (Ben Foster) uspije pobjeći (od)noseći podatke. Od tada pa nadalje, Harper će se morati brinuti kako da se vrati kući i izbori sa, po svemu sudeći, spletkama koje su napravili njegovi poslodavci.

Scenarij filma “The Contractor” djelo je J. P. Davisa, koji u svom portfoliju ima još dva naslova: “Fighting Tommy Riley” (2004), klasičnu sportsku priču o dobivanju druge šanse, te romantičnu komediju “The Neighbor” (2007). U svom trećem scenariju Davis se okušao na polju akcionog trilera, što samo po sebi nije loše (raznovrsno­st je na cijeni ovih dana), ali, loše po njega, ostaće zapamćeno kao jedno od lošijih izdanja žanra.

Chris Pine je otišao još dalje, napravivši od svog lika vojnika robota sa izražajnoš­ću morske spužve

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina