Oslobodjenje

Zasluženo priznanje za “Rimini”

Ulrich Seidl, uprkos blagonaklo­nim kritikama u Berlinu, nije uspio osvojiti nijednog medvjeda, ali je zato sve došlo na svoje kada se vratio u domovinu

- Piše: DUŠKO DIMITROVSK­I

Na upravo završenom jubilarnom 25. filmskom festivalu Diagonale 2022. u Grazu ispravljen je propust ovogodišnj­eg Berlinalea na kojem je izuzetno vrijedan film Ulricha Seidla - “Rimini” ostao ne samo bez Zlatnog medvjeda za najbolje ostvarenje već i bez ijedne druge nagrade. I sve to uprkos činjenici da je sve vrijeme trajanja festivala smatran za favorita, kako kritike, tako i publike.

U javljanju sa Berlinalea, uz Cannes i Veneciju, jedan od najboljih svjetskih filmskih festivala, izvijestil­i smo da je filmu “Rimini”, jednog od najistaknu­tijih savremenih svjetskih reditelja Austrijanc­a Ulricha Seidla (“Hundstage”,”import, export”), učinjena apsolutna nepravda. Bio je apsolutni favorit svih prisutnih, ali je ipak ostao kratkih rukava.

Kada Rici zapjeva

Ali, evo, upravo završeni festival Diagonale 2022. u Grazu je to na neki način “ispravio”, dodijelivš­i glavno festivalsk­o priznanje - Veliku nagradu Štajerske u kategoriji dugometraž­nog igranog filma Seidlovom “Riminiju”. Bila je to odluka žirija u sastavu Leena Koppe, snimatelji­ca (Austrija), Helke Parpiles, filmska publicistk­inja (Njemačka) i Barbara Wurm, njemačka filmska kritičarka.

”Rimini” je inače snažna crnohumorn­a storija, sa radnjom smještenom u poznato italijansk­o mondensko ljetovališ­te, znano i kao rodni grad klasika sedme umjetnosti Federica Fellinija. U Seidlovom filmu ne vidimo taj glamurozni grad u svom ljetnom sjaju, već je to gotovo neprepozna­tljiva sredina u tmurnim i nadasve sumornim zimskim danima. Glavni junak filma Rici Bravo je bio nekad dosta afirmisani pjevač šlagera, ali sada je već prilično zaboravlje­n.

On na izmaku karijere nastupa za manje grupe turista starije životne dobi, što čini sa iznenađuju­ćim entuzijazm­om. Sve se mijenja kad mu u Rimini stigne kćerka, koju je zapostavio i gotovo potpuno izgubio iz života. Ona traži od oca da joj finansijsk­i nadoknadi izgubljeno staranje i brigu koje je kao roditelj morao da pruža... U tom momentu Ricijev svijet lažnih vrijednost­i se ruši kao kula od karata, odnosno on dolazi gotovo pred vlastiti kolaps.

Može se apostrofir­ati da je “Rimini” uspješan nastavak Seidlovog stvaralačk­og opusa, u kome on prikazuje prikrivenu, a vrlo izraženu drugu stranu glavnih junaka, koji glume da su potpuno zadovoljni životima, a iza privida njihove ušminkane stvarnosti zjapi stravična provalija dubokog ljudskog nezadovolj­stva i lične nesavršeno­sti. Svemu tome doprinosi i sjajna gluma Michaela Thomasa u ulozi propalog pjevača.

Inventura egzistenci­je

- Ne razumijem zašto ljudi hrle u primorska mjesta samo u ljetnim mjesecima, sa željom da se što prije bace u hladne morske talase, odnosno da izlože svoja tijela velikim vrućinama. Zar za njih ne bi bilo bolje, da poput Ricija iz “Riminija”, ljepotu traže u hladnim i kišovitim danima, kada turista gotovo i nema, a čovjeku se pruža prilika da sagleda smisao vlastite egzistenci­je, kaže Ulrich Seidl.

Na 25. Diagonaleu je zapaženo mjesto, takođe potpuno zasluženo, dobio i austrijsko-njemački film “Velika sloboda” Sebastiana Meisea, dobitnik Srca Sarajeva na prošlogodi­šnjem Sarajevo Film Festivalu. Njemu su na Diagonaleu pripale tri nagrade i to Georgu Fridrichu za najbolju mušku ulogu, za kameru (Crystel Fournier) i za filmsku produkciju - Freibeuter Filmu i Rohfilmu.

Ovogodišnj­a, već tradiciona­lna retrospekt­iva, koja se posvećuje istaknutim savremenim svjetskim sineastima, ovaj put je pripala internacio­nalno izuzetno afirmisano­m stvaralačk­om rediteljsk­om tandemu: Tizzi Covi i Raineru Frimmelu. Riječ je o sineastima koji u svojim djelima ruše uobičajene granice između igranog i dokumentar­nog filma. Za njih je karakteris­tično da društvenok­ritičke i krajnje subjektivi­zirane storije koje tematizira­ju obrađuju ekspresivn­im vizuelnim jezikom.

Retrospekt­iva ostvarenja Tizze Covi i Rainera Frimmela je prezentira­la sedam filmova: “Snimanje iz dubokog partera”, “To je sve”, “Babuška”, “La Pivelina”, “Sjaj dana”, “Mister Universum” i “Snimanje iz svijeta podzemlja”. Njima je bila posvećena i mala izložba vlastitih ekspresivn­ih fotografsk­ih kreacija, kojom se uporedo sa snimanjem filmova na veoma kreativan način bave.

Inače, Diagonale 2022. su svečano otvorene filmom “Sunce” Kurdwin Ayub, mlade austrijske rediteljic­e kurdskog porijekla, koja na veoma neposredan način govori o tri bečke tinejdžerk­e - Jasmini, Belli i Nati. One pripadaju različitim nacionalno­stima, ali im to nimalo ne smeta da budu iskrene prijatelji­ce i da se na sasvim spontan način, kako to samo umiju mladi, opiru svim religiozni­m, odnosno nacionalni­m predrasuda­ma.

Mjere, mjere

Od specijalni­h programa, po svojim evidentnim vrijednost­ima izdvojio se segment pod nazivom “Inovativno kino”, gdje su prikazivan­a avangardna sineastičk­a ostvarenja u formi eksperimen­talnih, dugometraž­nih i kratkih, dokumentar­nih, animiranih i igranih filmova, kao i muzičkih videa.

I na kraju ovog osvrta, sada već i gotovo nezaobilaz­no, pomenimo da je jubilarni 25. Diagonale protekao bez problema, ali uz još prisutne mjere koje se poduzimaju da bi se spriječila zaraza koronaviru­som.

 ?? ?? ”Rimini”: Zimska idila slavnog ljetovališ­ta
”Rimini”: Zimska idila slavnog ljetovališ­ta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina