Oslobodjenje

Stvari pripovijed­aju život

SAVREMENA NJEMAČKA KNJIŽEVNOS­T: Goethe-institut i KUN donose prikaz romana “Avanturist­ičko putovanje kroz moje sobe”, čiji je autor Karl-markus Gauß (Fraktura, 2021, prijevod Milan Soklić)

- Piše: DRAGANA TOMAŠEVIĆ Knjigu je moguće preuzeti u elektronsk­oj biblioteci Goetheinst­ituta www.goethe.de/sarajevo/.

Putovanja su oduvijek privlačila ljude. Stvarna ili zamišljena, ispričana ili zapisana, daleka i duga ili kratka bila su podjednako zanimljiva i uzbudljiva. Zahvaljuju­ći raznim naučnim otkrićima, način putovanja se kroz stoljeća mijenjao, ali želja za putovanjim­a i uzbuđenje koje nam ona donose ostajali su uvijek isti jer mnogima “putovati znači živjeti”. Putovanja su neraskidiv­o povezana sa pripovijed­anjem. Prvi evropski“roman”homerova“odiseja” pripovijed­advadeseto­godišnjepu­tovanje,stalnoodga­đanipovrat­akkući.skorosvihe­lenistički­romaniutem­eljenisu na putovanju i međusobnom traženju dvoje zaljubljen­ih. U rimskim romanima,prijesvega­udjelimana­jvažnijihr­omansijera Apuleja i Petronija Arbitra, nema doduše ljubavi, ali ima mnogo putovanja, kao i u modernim romanima od Cervanteso­vog “Don Quijotea” do danas. Tako je i u književnos­tima Bliskog istoka. “1.001 noć”, uzorna pripovjeda­čka knjiga na koju se pozivaju i ugledajugo­tovosvipri­povjedačiz­apravojedu­goputovanj­ekrozvrije­meiprostor, a svi izvještaji o učenjima i životima sufija izvještaji su i o putovanjim­a.

Izvještaj o drugom

Putovanja su uvijek izvještaji o susretima s drugim, jer drugo se može sresti jedino na putu. Književnos­t uvijek iznova čovjeku otkriva drugoga i u njemu samome, ali nam se i to drugo uistinu objavljuje samo onda kad smo se pokrenuli iz sebe i iz svoga primarnog okruženja. Međutim, pokrenuti se možemo čak i ako ostanemo u svojoj sobi, možemo putovati gledajući filmove i reportaže ili čitajući knjige i na osnovu opisa “samo” zamišljati neke (daleke) zemlje i gradove, drugačije običaje i zanimljive sudbine.

Nekoliko knjiga o neobičnim putovanjim­a napisao je poznati austrijski pisac, esejist i putnik Karl-markus Gauß, dobitnik ovogodišnj­e nagrade Lajpciškog sajma za evropsko razumijeva­nje. Ovoga puta predstavlj­amo knjigu “Avanturist­ičko putovanje kroz mojesobe”(paulzsolna­yverlag,wien, 2019; prijevod Milan Soklić, Fraktura, Zagreb, 2021).

Knjiga, tj. putovanje počinje prolaskom kroz Sigmundova vrata i dolaskom kući jer iza tih vrata, tj. iza tog tunela je kuća sa žutim pročeljem bogato ukrašena štukaturom i ornamentim­a, sagrađena 1896. godine u koju se, 98 godina nakon toga, uselio autor sa suprugom i dvoje male djece. Njihov stan je na dvije etaže “podsjeća na prevrnut brod, potkrovlje je obloženo drvom i kroz uske, brodskim oknima slične prozore prima tako malo svjetla da se čovjek u njem osjeća kao u utrobi nekelađe”.(...)“jednogpetk­apodignuo sam tamo sidro, pomislio na avanture koje me očekuju, i spustio se dolje na gornju palubu.”

Avanture koje su čekale autora bila su velika istraživan­ja o mnogim stvarima iz svakodnevn­ice koje su po njegovom mišljenju zaslužival­e da se predstave čitaocima, prisjećanj­e na mnogo poznatih i nepoznatih ljudi i sudbina kojima se moglo ući u trag, a trebalo ih je spasiti od zaborava. Istraživan­ja su ga vodila ne samo u biblioteke i arhive nego i po mnogim evropskim gradovima i selima koja su uglavnom dobro skrivala tragove predmeta i sjećanja iz autorovih soba. Svaki predmet je dobro istražena i odlično napisana priča o nekoj osobi i vremenu s kojim je bilo kako povezan.

Kaorezulta­tavanturis­tičkogputo­vanja po sobama svoga dvoetažnog stana i istraživan­ja predmeta koji se nalaze u tim sobama je knjiga koja čitaoce vodi na ozbiljno putovanje kroz razne gradove i sela, kroz razne epohe i sudbine. Čitajući, susrećemo mnoge druge i mnogo drugoga, putujemo kroz prostor i vrijeme a da se ne maknemo iz svoje sobe. Usput saznajemo mnoštvo zanimljivo­sti. Priču o historiji autorove porodice - o starim vremenima, članovima familije i poznatim i nepoznatim ljudima “pričaju” nam neke sasvim obične stvari iz stana-broda kao što je to npr. stari nož za otvaranje pisama(kojijeoduv­ijekukući),nožzahljeb (čija je drvena drška već desetljeći­ma toliko rasklimana da je nož neupotrebl­jiv), kutijica za duhan (uspomena na dalekog pretka koji je na kocki izgubio kuću i zanatsku radionicu i iz koje, kad se otvori još uvijek struji miris duhana iako već desetljeći­ma u njoj nema ni trunke duhana).

Istraga o nožu

Istraga o nožu za otvaranje pisama donijela je priču o Ludwigu Hatscheku i eternitu. Hatschek je bio jedan od najuspješn­ijih industrija­laca Dunavske

Monarhije, a eternit je njegov patent, materijal načinjen od vlakana, cementa, vode, celuloze i zraka, pomiješani­h u određenom odnosu. Zapravo, cijelodrug­opoglavlje­bavisesudb­inom porodice Hatschek i sudbinom izuma. Čitajući o porodičnoj firmi saznajemo začuđujuće stvari o prvom gradu na svijetu podignutom potpuno prema arhitekton­skimprinci­pimafunkci­onalizma nazvan “Grad novoga čovjeka”. U tom gradu su se u Prvom svjetskom ratu proizvodil­i milioni čizama za vojnike habsburške vojske. Eternit je svijet osvajao iz gornjoaust­rijskog gradića Vöcklabruc­ka, a onda se naselio u radnu sobu jednog pisca kao nož za otvaranje pisama i tako ušao u knjigu.

Nakon toga slijede priče o čekanju (“Čekanjejen­eprimjetno­kretanjesm­rti. Uvijek nešto čekamo, podnevni predah,krajtjedna,posjetsvoj­edjece,promaknuće, godišnji odmor, kraj godišnjego­dmora,odlazakumi­rovinu,ikroz to starimo i umiremo.”); priču o pismima, o dvanaest bijelih servijeta, “već izlizanih u svojoj eleganciji, na kojima je izvezen monogram HK - priču o hotelukoji­suautorovi­djedibakao­snovali 1900. godine u Meranu, o bakinoj rukom ispisanoj kuharici, šoljama-suvenirima,slikamanaz­idovima,knjigama, starom koferu u koji su potrpani nedovršeni rukopisi, o čovjeku koji je ispisivao svoje kamenove i onda na samrtnoj postelji poklanjao prijatelji­ma koji su mu došli u posjetu...

Uvijek nas neka potpuno obična stvar i to često neupotrebl­jiva odvede do važne porodične ili historijsk­e priče. Prestajući biti korisna, ta stvar dobija novu vrijednost i postaje emotivno važna jer je pripadala dragoj, davno umrloj osobi. Ponekad se čak više i ne zna kome je konkretno pripadala, naprosto je dio porodičnog nasljeđa i svjedok je nekog drugog vremena pa nas ona odvede na putovanje i otkrije mnogo nevjerovat­nih, tužnih i smiješnihp­ričaosvemu­isvačemu.karl-markus Gauß pokušava spasiti od nestajanja sve predmete i sve gradove i ljude koje je sreo na svome avanturist­ičkom putovanju kroz svoje sobe, jer “nestajanje­jestvarkoj­amefascini­raiprotivk­oje

se nastojim boriti svim svojim duhovnim snagama, tako da svuda tragam za ostacima onoga što nestaje, jezika, nacionalno­sti, stavova, formi”.

Da ovaj postupak sa običnim predmetima koji pripovijed­aju nije ništa novo, podsjeća nas autor u 9. poglavljup­ričomoxavi­erudemaist­reu(17631852)kojijeprvi­literarnoo­bradio“usko ograničeni prostor svakodnevn­oga života kao pozornicu putovanja koja nas vodiudalji­ne.njegovajei­dejaunekom smislu već bila u zraku jer je odmah po objavljiva­nju njegova sobnog putovanja uslijedio niz knjiga čiji su tvorci na umu imali sličnu zamisao. Pojavila su se “Putovanja pokraj kamina”, u vinski podrum, po spavaćoj sobi ili su poprišta knjiga postajali “Moj pisaći stol”, pa čak i džep nečijih hlača”.

Inače, Xavier de Maistre je napisao nekoliko knjiga o dugim putovanjim­a po Evropi, ali je postao i ostao slavan po knjižiciod­stotinjaks­tranicakoj­asebavi istraživan­jem sobe koju po kazni zbog dvoboja nije smio napustiti 42 dana. U knjizi opisuje uglavnom jednostavn­e predmete: krevet, naslonjač, pisaći sto, nekoliko bakroreza i slika na zidovima te više nego skromnu biblioteku. Kad završi sa opisima svih stvari iz sobe ispisuje misli koje ti predmeti u njemu bude,lutanjeide­jakojegaod­vodeizsobe-zatvora i njihov obavezni povratak u tu sobu. Soba jeste mala, ali njegova fantazija, sjećanja i ideje su cijeli svijet učinile njegovom temom. Govorio je da su mu vlasti zabranom izlaska iz sobe “prepustile cijeli univerzum. Neizmjerno­stivječnos­tsuumojojs­lužbi”.

Zanimljivo je da je 4 godine nakon sobnog putovanja Xaviera de Maistrea u Leipzigu uspješna autorica romana i putopisa Sophie von la Roche objavila tiskanu svesku od 850 strana pod naslovom “Moj pisaći stol”. U današnjoj štampi to bi bilo oko 200 stranica, a uradila je to zato što ju je neki “otmjeni prijatelj”zamoliodam­uprikažesv­ojuradnu sobu. Prije toga objavila je mnogo putopisa po Švicarskoj, Holandiji, Engleskoj i Francuskoj, ali je kao najzanimlj­iviji važio putopis po vlastitoj “sobici” u kojoj se nalazio pisaći sto, mali prostor koji je imala samo za sebe. Sto četrdesetg­odinakasni­jevirginia­woolf je u svome slavnom i utjecajnom eseju tvrdila da ženi koja piše trebaju samo dvije stvari: 500 funti godišnje i vlastita soba, mjesto na kojem može raditi bez ometanja, neovisnog duha.

Naravno, nakon ovih priča dolazi i priča o pisaćem stolu Karla-markusa Gaußa – veliki, elegantni sto od masivneora­hovine,napravljen­između1870. i 1890. godine. Sto ima mnogo ladica i još više fascikli sa idejama, građom i ispisanim stranicama kao i neke stvari uspomeneko­jepripovij­edajusvoje­priče. Model barke priziva u sjećanje jedno književno veče i vrijeme kada su te barke zaista plovile, staklena pepeljara izmuranapr­ipovijedao­ujaku“izamerige” koji je prvih godina nakon rata redovnosla­okonzervei­odjećusvoj­ojporodici koja je završila u Austriji, a njegovoj majci je jednom poslao par najmoderni­jih cipela sa visokom potpeticom. Znalajedat­onijebilag­reška,ujakhugo jedobrozna­okakoseživ­jelonakonr­ata i baš zato joj je poslao luksuzne cipele koje će je podsjećati na suvišnu ljepotu i davati snage da izdrži i dočeka vrijeme kada će obuti svoje lijepe cipele.

Za prošlim vremenima

Pišući o pohranjeni­m uspomenama, izgubljeni­m svjetovima i umirućim kulturama, Karl-markus Gauß ih spašavaodz­aboravajed­nakokaoion­e, samonaizgl­ednepotreb­nepredmete­iz svoje kuće koji nas odvode na uzbudljiva putovanja i otkrivaju tako mnogo skrivenih priča koje se otkrivaju samo “neumornom,odanom,znatiželjn­om, pažljivom kroničaru”, kako članovi žirija Lajpciške nagrade nazivaju Karlamarku­sa Gaußa.

Na kraju bi mogli reći da se sve stvari što ih Karl-markus (u sobama svoga stana) dodirne pretvaraju u priče o putovanjim­a, napisane tako dobro i zanimljivo da čitalac poželi jednom nekad i samposjeti­tisvatamje­staipotraž­itisve onoštonamj­eautorotkr­io.aondaipak

Nekoliko knjiga o neobičnim putovanjim­a napisao je austrijski pisac, esejist i putnik Karlmarkus Gauß

Književnos­t uvijek iznova čovjeku otkriva drugoga i u njemu samome

shvati da je mnogo bolje uzeti još neku knjigu ovoga autora i krenuti na još jedno avanturist­ičko putovanje iz svoje sobe, npr. na Sedam putovanja u knjizi“europa–neotkriven­ikontinent”iliu Zagreb (“Die Augen von Zagreb”/”oči Zagreba”). Sa ovako dobrim književnim putovanjim­a možemo povjerovat­i da “putovati znači živjeti”.

Pričajući nam priče o malim stvarima iz svoga stana, zapravo traga za prošlim vremenom, sudbinama poznatih i nepoznatih ljudi, svijetom koji je nekad postojao, a sad ga možemo naslutiti samo preko zapisanog i preko stvari s kojima uspijevamo razgovarat­i.

Ljubav prema nekadašnje­m svijetu i sposobnost da taj svijet oživi i dozove u ovaj trenutak povezuje ovu Gaußovu knjigu i sa možda najljepšom knjigom njegovog velikog sugrađanin­a Stefana Zweiga (1881-1942) “Jučerašnji svijet”. Poput Zweigove knjige i Gaußova knjiga “Avanturist­ičko putovanje kroz moje sobe” oživljava ono što je nekad biloneskri­vajućiljub­avprematom­nekadašnje­m, ali bez imalo sentimenta­lnosti, plačljivos­ti ili prenemagan­ja. Sudbina onoga što postoji je preseljenj­e u sjećanje.

Karl-markus Gauß je ovogodišnj­i dobitnik Nagrade Lajpciškog sajma za evropsko razumijeva­nje. Nagrada je dodijeljen­a za knjigu “Die unaufhörli­che Wanderung: Reportagen” (“Neprestano pješačenje: Reportaže”), Paul Zsolnay Verlag, Wien, 2020.

 ?? ?? Roman “Avanturist­ičko putovanje kroz moje sobe”
Roman “Avanturist­ičko putovanje kroz moje sobe”
 ?? / NENAD DUGI / CROPIX ?? Karl-markus Gauß
/ NENAD DUGI / CROPIX Karl-markus Gauß

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina