Oslobodjenje

Vijesti iz nauke Inficirane ćelije uzrok su teških upala

- J. K.

Dvije studije su otkrile da ćelije imunološko­g sistema zaražene SARS-COV-2 koronaviru­som mogu potaknuti jak upalni odgovor koji bi mogao uzrokovati teški Covid-19.

Ljekari i naučnici se dugo pitaju šta su to mogući uzroci jakog upalnog odgovora na infekciju Covidom, koji se opisuje kao citokinska oluja i koji je najčešći uzrok teške kliničke slike i smrtnog ishoda kod ove bolesti. Nije jasno šta pokreće jaku citokinsku oluju koja se očituje upalnom reakcijom.

U časopisu Nature istraživač­i su u radu pod naslovom “Fc γrmediated SARS-COV-2 infection of monocytes activates inflammati­on” pogledali uzorke krvi ljudi oboljelih od Covid-19 i pronašli dokaze da virus može aktivirati inflamasom­e, velike molekule koje pokreću kaskadu upalnih odgovora koji završavaju ćelijskom smrću.

U tom radu je pronađeno kako u ovim slučajevim­a Covida dolazi do ćelijske smrti monocita, prvih stanica koje reaguju na infekciju i da oko 6% njih prolazi proces zvani piroptoza.

Kod osoba koje su imale Covid, u plućima je nađeno dosta makrofaga. Makrofagi su “jedači” ćelijskog otpada, raspadnuti­h mrtvih ćelija. Međutim, neki makrofagi u tkivima oboljelih od Covida su bili inficirani virusom, a dobar dio je bio bogat inflamasom­ima. Makrofagi nemaju baš puno ACE2 receptora na koje ovaj virus ulazi, ali SARS-COV-2 je uspio inficirati ove stanice preko druge vrste receptora, poznatih kao Fcγ.

U drugom radu, preprint studiji, koja još nije recenziran­a, naučnici su pokazali kako se makrofagi miševa zaista mogu inficirati. Međutim, kada su miševima dali lijekove za Covid koji su blokirali inflamasom­e, to je imalo pozitivan efekat. Lijekovi su spasili miševe tako da nisu bili toliko bolesni.

Potrebno je više istraživan­ja kako bi se utvrdilo koliko su zaražene imunološke stanice važne za pokretanje teškog oblika bolesti Covid-19 u poređenju s drugim mogućim mehanizmim­a. A ako se pokaže da lijekovi koji blokiraju inflamasom­e mogu pomoći, to će ponuditi nove terapije Covid-19.

 ?? ?? Šta znači sekvencira­ti genom, iščitati hromosome?
Šta znači sekvencira­ti genom, iščitati hromosome?
 ?? ?? Nije jasno šta pokreće jaku citokinsku oluju
Nije jasno šta pokreće jaku citokinsku oluju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina