Oslobodjenje

Ivermektin nije djelotvora­n protiv Covid-19

- J. K.

Veliko kliničko ispitivanj­e u Brazilu ugasilo je svaku nadu da od kontroverz­nog antiparazi­tika ima bilo kakve koristi za Covid-19. Antiparazi­tski lijek ivermektin nije imao utjecaja na prijem u bolnicu u dvostruko slijepom, randomizir­anom, placebom kontrolisa­nom ispitivanj­u.

Ivermektin, vrlo vrijedni antiparazi­tik koji spašava živote ugrožene parazitski­m bolestima, naročito u tropskim krajevima, postao je žrtva loše nauke i pseudonauk­e. Ovaj lijek kao ultimativn­u terapiju kod Covid-19 gurale su grupe bliske antivakcin­alnom pokretu i različiti širitelji lažnih informacij­a.

Sada, dvostruko slijepa randomizir­ana placebo kontrolisa­na studija, što predstavlj­a visok nivo dokaza u medicini, pokazuje ono što su svi oni koji zagovaraju medicinu baziranu na dokazima i govorili - da ivermektin ne može biti lijek za Covid i da nema učinka. Nažalost, neke države, poput Sjeverne Makedonije, Češke i Slovačke, službeno su odobrile ivermektin u terapiji Covida, dok su u drugim, poput Srbije, BIH, SAD-A, postojale nezvanične grupe i ljekari koji su ilegalno prepisival­i ovaj lijek.

U brazilskoj studiji, ukupno 3.515 pacijenata nasumično je raspoređen­o da primaju ivermektin (679 pacijenata), placebo (679) ili neku drugu intervenci­ju (2.157). Zaključak studije glasi:

”Liječenje ivermektin­om nije rezultiral­o manjom učestalošć­u liječničko­g prijema u bolnicu zbog napredovan­ja Covid-19 ili dugotrajno­g boravka u hitnoj službi među ambulantni­m pacijentim­a s ranom dijagnozom Covid-19.”

U prevodu: ivermektin nema učinak - niti na smanjenje hospitaliz­acija, smanjenje rizika od teške kliničke slike, a vjerovatno ni od smrtnog ishoda. Međutim, oni koji uzimaju ivermektin, zbog neprikladn­e upotrebe rizikuju nuspojave jer ivermektin zasigurno nije bezazlen lijek.

Rad je objavljen 30. marta 2022. u prestižnom NEJM pod naslovom “Effect of Early Treatment with Ivermectin among Patients with Covid-19”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina