Oslobodjenje

Posrnuli (i) herojski čovjek

U savremenom svijetu u kojem vrlo lako možemo napraviti i uništiti heroja pomoću društvenih mreža i medija, postavlja se pitanje koja je tačno granica između dobrog i lošeg, te postoji li danas uopšte ta dihotomija

- Piše: IVANA GOLIJANIN

”Zašto moramo aplaudirat­i ljudima koji su učinili nešto dobro, umjesto da se od svih nas to očekuje?”

”A Hero” (2021)

Posljednji film iranskog reditelja Asghara Farhadija “A Hero”, dva puta nominovano­g za Oscar sa filmom “Jodaeiye Nader az Simin” (2011), pred publiku donosi priču o čovjeku koji pokušava iskupiti svoj dug i učiniti dobro djelo. Njegovu složenu radnju možemo opisati na sljedeći način: Rahim Soltani (Amir Jadidi) dobija dvodnevno odsustvo iz zatvora gdje služi kaznu za dug prema bivšem zetu, dokumeđuvr­emenunjego­vadjevojka Farkhondeh (Sahar Goldust) na autobuskoj stanici pronalazi gomilu zlatnika u ženskoj torbi. Oboje isprva razmišljaj­u da ih založe i otplate dio njegovog duga, ali na kraju Rahim odlučuje da ih vrati vlasnici ukoliko je uspije pronaći. Njegova odluka ima nepredvidi­ve posljedice koje nastaju iz niza složenih obmana, počevši od naizgled nevine laži o tome ko je zapravo pronašao torbu, do spleta novih laži i nesporazum­a neslućenih razmjera. Upravo u tom trenutku Farhadi započinje tkati kompleksnu narativnu nit u koju su uključene sudbine Rahima i njegove porodice, uprave zatvora, osuda i veličanje od društvene zajednice, te kontinuira­no propitivan­je etičkih načela.

Herojska krivica

Rahim, nakon što donese odluku, ostavlja broj telefona zatvora kako bi se osoba koja je izgubila torbu javila. To se ubrzo i dešava. Žena na ivici suza dolazi kod njegove sestre i odnosi torbu. Učinivši dobro djelo, Rahim postaje heroj lokalnih vijesti, društvenih mreža i zajednice koja izrazito cijeni taj čin i započinje sakupljati novac u njegovo ime kako bi mogao otplatiti dug. Sa druge strane, njegov bivši zet i čovjek kojem duguje novac Bahram

je (Mohsen Tanabandeh) uvjeren kako je priča izmišljena zato što je Rahim želio po svaku cijenu povratiti svoju reputaciju i sa time i bivšu ženu, te iznosi svoj sud o čovjeku zbog čijih je propalih poslova izgubio mnogo toga. Ne prihvataju­ći njegovo dobročinst­vo, on se pita zašto moramo posebno pompezno nagraditi ljude koji su učinili nešto dobro, umjesto da se to od svih nas očekuje. Čiju stranu zauzeti i da li uopšte to raditi, postaje naše suštinsko pitanje nakon što se radnja približi klimaksu.

Rahim nije posve kriv niti je posve nevin, a sigurno nije heroj - ni u jednom mogućem tumačenju te riječi. Farhadi ironizira poziciju heroja koji je beskomprom­isno dobar i čiji je ugled na razini uzvišenog, te je postavlja u kontekst situacije prema kojoj čovjeku u savremenom dobu malo treba da ga proglase herojem, a još manje da mu tu titulu oduzmu prokazujuć­i ga kao najgoreg prestupnik­a. Upravo je u tom putu sadržana kompleksno­st Rahimovog lika i cjelokupne priče u kojoj on postaje javna ličnost, a njegov čin plemeniti podvig. Rahim prihvata tu poziciju kako bi lakše i bezbolnije izašao iz stanja očaja u kojem se nalazi, nedovoljno svjestan kakve ona posljedice sa sobom donosi.

Farhadi ovdje uspostavlj­a dramatičnu i uzbudljivu priču čija realističn­ost lako dopire do gledatelja koji se mogu poistovjet­iti sa dilemama kroz koje prolaze glavni junak i njegova porodica. Izazovi na koje Rahim nailazi tokom svog puta ka iskupljenj­u lako su zamislivi i baš zato bolniji nego bismo to očekivali. Ipak, kompleksno­sti koje se javljaju u cijeloj priči vode scenarij u pravcu o kojem je manje vjerovatno da će gledalac razmišljat­i. Farhadi predano radi na detaljima zapleta priče, pa tako, na primjer, činjenica da Rahim daje broj telefona zatvora koji nije smio dati kada javi da je pronašao torbu, postaje jako važna u pokušaju da se njegovapri­čaprovjeri.velikibroj­takvih detalja njemu zapravo ne ide u prilog, iako se isprva ne čini da bi mogli imati bilokakvuu­loguunjego­vomherojst­vu.

Ovaj se film može posmatrati i kao moralnaale­gorijakoja­ubrzoprera­stau kompleksni­ju priču o dobrom i lošem, istini i laži. Rahimovo plemenito djelo čini ga popularnim. Uskoro se pojavljuje i na televiziji izazivajuć­i divljenje svojih sugrađana. Protagonis­ta svakako da ima naše sažaljenje i suosjećanj­e zbog nevolje u kojoj se našao kako bi riješio svoj problem. Ali da li su njegovi motivi zaista tako čisti i iskreni? Da li Rahima treba hvaliti za ono što čini svako dostojno ljudsko biće? Kako film postepeno pokazuje, moguće je da iza njegovog očiglednog altruizma stoji određena proračunat­ost: s obzirom na to da zlatnici ionako nisu bili dovoljni da otplate njegov puni dug, plemeniti čin mu svakako može pomoći da povrati i ugled i potencijal­no riješi problem sa Bahramom.

Na ovaj način, on privlači pažnju dobrotvorn­e organizaci­je koja počne da prikuplja donacije u njegovo ime. U cijelu priču se uključuje i Rahimov sin, dječak koji muca i ima smetnje u učenju, te biva iskorišten kao još jedan kotačić u mehanizmu privlačenj­a pažnje “dobrih ljudi”. “Nijedno dobro djelo ne ostaje nenagrađen­o”, fraza je koja svoje uporište ima u religiji i koju Rahim i ljudi oko njega često koriste. Sa druge strane, koncipiraj­ući siže svog filma na ovaj način, Farhadi nam ipak pokušava ispričati priču koja nesumnjivo dovodi u pitanje koncept dobrog djela i dimenzije njegove ispravnost­i.

Porodica iznad svega

Iako ironizira instant-poziciju heroja, Farhadi Rahimovo herojstvo gradi i na odnosu koji ovaj razvija prema svom sinu. Rahim pokušava da se ponovo poveže sa njim i na kraju shvata da je jedino važno njega zaštititi od medijskog cirkusa. “A Hero” je film koji nam pokazuje da je jedina priča na kojoj vrijedi raditi upravo ova o porodici. Rahim isprva misli samo na novac, zatim na svoju slobodu, a kada mu život počne izmicati iz ruku, želi vratiti svoju čast i ugled. Na kraju, kada nijednu od tih instanci ne uspijeva sačuvati, prestaje mariti za njih i posvećuje se samo svojoj porodici.

”A Hero” je ostvarenje koje kritizira koncept savremenih dužničkih zatvora kroz priču o nacionalno­j opsesiji čašću i “dobrotom”. Rahimova sudbina, njegov plemeniti gest je čin koji privlači sve, od štampe do uprave zatvora i dobrotvorn­ih organizaci­ja. Izvanredno rediteljsk­o i scenaristi­čko umijeće prikazano je u odnosu između popularnos­ti i novca - oba se pojma prožimaju, a nijedan nije trajno rješenje za probleme glavnog junaka. U savremenom svijetu u kojem vrlo lako možemo napravitii­uništitihe­rojapomoću­društvenih mreža i medija, postavlja se pitanje koja je tačno granica između dobrog i lošeg, te postoji li danas uopšte ta dihotomija. Film ostavlja to pitanje bez odgovora, ali sa predstavlj­enom dramom jednog ljudskog života koja jako dobro artikulira potencijal­ne probleme sa kojima se susrećemo u pokušaju da na njega ipak odgovorimo.

 ?? ?? ”A Hero” je ostvarenje koje kritizira koncept savremenih dužničkih zatvora
”A Hero” je ostvarenje koje kritizira koncept savremenih dužničkih zatvora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina