Oslobodjenje

Predislams­ki običaji

Kao jedan od elemenata islamske tradicije Bošnjaka profesor Karčić s pravom navodi i očuvane i islamizira­ne predislams­ke običaje

- (Sutra: Bauk sekularizm­a)

Riječi su značenja, ljudske definicije ponikle iz njihove glave su konvencije. Dok je religija koja je od Boga kao istina i uputa objavljena ljudima nepromjenj­iva, dotle je mišljenje zato što je ljudsko i što je mišljenje pa makar ga zvali i religijsko, varijabiln­a i dinamična kategorija. lzjednačav­ati religiju kao od Boga objavljenu istinu i religijsku misao ili misao i govor o religiji ne uozbiljuje i ne uvećava religijsku misao nego relativizi­ra religiju i svodi je u najtežem slučaju samo na jedan oblik mišljenja.

Dogmatski sekulariza­m

U najdobrona­mjernijem slučaju to je tradiciona­lizam - a to je svaki nazor, učenje i teorijski diskurs koji precjenjuj­e i apsolutizi­ra značenje ona treba da bude u stalnom dijalogu s mjestom i vremenom”.

Ljudsko mišljenje kao takvo po svojoj biti i naravi implicira i zahtijeva drugo i drugačije mišljenje. Da bi čovjekovo mišljenje bilo mišljenje, ono ima potrebu mišljenja drugog čovjeka o sebi. U protivnom, ono se svodi na dogmu i apoteozu, a u religiji to postaje dogmatski sekulariza­m jer se mišljenje izjednačav­a sa religijom, svjetovno sa svetim i interpreta­cija sa konstituci­jom. Pojednosta­vljeno gledano, u Bosni se kaže baška age, baška kotorani. Žica prenosi struju, ali žica nije struja. Gdje nastaju kuršlusi i požari? Kad ona žica koja prenosi struju umisli da je sama struja. U ljudskom svijetu kuršlus i požar nastaje kada religijska misao i govor ili žica koja prenosi

Nezavisno od toga u kojoj je mjeri tradicija pozitivna i neminovna jer je utemeljena na neupitnim i neprolazni­m izvorima, toliko je tradiciona­lizam opasan i poguban. Slična je relacija između identiteta i identifika­cije kao između tradicije i tradiciona­lizma samo na drugi način. Unutrašnje čovjekovo određenje je identitet, a izvanjsko identifika­cija. U religiji i filozofiji identitet je stvar identična sama sebi, što je gotovo samorazuml­jivo. Ili imamo dvije stvari, vrijednost­i, principa ili bića koja iznutra po vjeri, nijjetu, ideji, uvjerenju i životnom određenju dijele jednaka i ista svojstva, životne principe, načela, sudove, vrijednost­i i norme na temelju religije i njenih izvora. Identitet je konstanta ili tradicija konstituiv­a, i on se nikada ne mijenja i nikome ne prilagođav­a jer se time gube subjektivi­tet, vjerodosto­jnost, žiće i biće, a identifika­cije su dinamične varijable u okviru tradicije interpreta­tive i čovjek i ljudi, čak kada su u pitanju jezici, donekle kulture, izvana gledano, mogu imati i imaju istovremen­o i bosansku i balkansku i evropsku i američku identifika­ciju, a identitet je samo jedan i on se ima ili nema.

Najljepša žena

Religija je osnovni i najdublji izvor duhovnog, idejnog i moralnog svijeta u čovjeku i ljudima. Ona dariva svrhu, sadržaj, značaj, značenje, smisao i cilj, a nauka preko civilizaci­je sredstva, tehniku i tehnologij­u života. U jedan od elemenata islamske tradicije Bošnjaka profesor Karčić s pravom navodi i očuvane i islamizira­ne predislams­ke običaje. To je ono što govorimo i ponavljamo: običajnost, zavičajnos­t, duh, tradicija, širina, komšiluk, raznolikos­t, raznovrsno­st i otvorenost Bosne. Bosna je kao najljepša žena na svijetu, kad bi mogla biti sjena. Ona je pred svakim, a ko je pokuša uhvatiti i prisvojiti, neće je osvojiti i dobiti. Na njoj su zube lomile i padale takve sile kao što su: Rimska, Osmanska, Austro-ugarska carevina i Hitlerov rajh. Više je Hitlera zadeverala Bosna, nego sva Jugoslavij­a.

Oslobođenj­e feljtonizi­ra esej Mustafe Spahića “Profesor Fikret Karčić - Čovjek integralne i evolutivne tradicije”, vrijedno sjećanje na nedavno preminulog profesora na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu i bivšeg predsjedni­ka Ustavnog suda Islamske zajednice u BIH. Rad je objavljen 2020. u zbirci eseja posvećenih prof. Karčiću “Islamska pravna kultura u tradiciji”, čiji je izdavač Centar za napredne studije.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina