Oslobodjenje

Vivo preklopni smartphone

-

Kompanija Vivo je predstavil­a prvi preklopni smartphone, koji je bar zasad dostupan samo na kineskom tržištu. Riječ je o modelu X Fold, koji je dizajniran slično kao Samsungova Galaxy Z Fold serija i slični konkurenti. Dobio je veliki 8,3-inčni preklopni ekran u unutrašnjo­sti za korištenje uređaja u stilu tableta, kao i konvencion­alni vanjski 6,53-inčni ekran.

Kao što je slučaj sa Samsungom, Vivo je za svoj preklopni ekran iskoristio sloj Ultra Thin Glass (UTG) stakla koji je proizvela kompanija Schott, a koji bi trebao dati doprinos izdržljivo­sti. Šarka omogućava potpuno otvaranje mobitela, kao i njegovo otvaranje pod uglovima od 60 i 120 stepeni.

Kineska kompanija tvrdi da ekran može “preživjeti” 300.000 otvaranja, što je mnogo više u odnosu na 200.000 otvaranja koliko tvrde iz Samsunga za svoju najnoviju generaciju preklopnih uređaja. Vivo X Fold odlikuju i flagship specifikac­ije,pokrećegaq­ualcommov Snapdragon­8gen1proce­sor,anapaja ga baterija od 4.600 mah koja podržava 50 W bežično i 66 W žičano punjenje.frekvencij­aobapomenu­taokrana iznosi 120 Hz, a u njih je integrisan ultrasonič­ni senzor za otisak prsta.

Nastražnjo­jstraniure­đajasmješt­ena je glavna kamera od 50 MP, ultraširok­a od 48, 2x telephoto od 12 te periskopsk­a 5x kamera od 8 MP. Također, oba ekrana imaju rupičaste izreze u kojima su smještene selfie kamere od 16 MP.

Cijena modela sa 12 GB RAM-A i 256 GB interne memorije iznosi 1.413 dolara, dok verzija sa 512 GB interne memorije košta 1.570 dolara.

Kingdom Hearts IV Uber superaplik­acija

Kompanija sa sjedištem u San Franciscu objavila je da dodaje vozove, autobuse, avione i iznajmljiv­anje automobila u aplikaciju u UK ove godine. Ovaj potez je dio pilot-projekta koji bi se kasnije mogao proširiti na druge zemlje ako bude dobro prošao. Iako Uber neće sam pružati ove usluge putovanja, omogućiće korisnicim­a da ih rezervišu preko svoje aplikacije nakon integracij­e softvera sa platformam­a koje prodaju karte. Tehnološki gigant rekao je da planira da objavi različite partnere u narednim mjesecima. Uber je naveo da će integracij­e pomoći da se poveća upotreba aplikacija.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina