Oslobodjenje

Tiktok ide prema vrhu

Kineska platforma se u kratkom razdoblju transformi­sala u aplikaciju koja pokreće trendove i stvara duboku povezanost publike s tvorcima sadržaja

-

Igra Kingdom Hearts IV je i zvanično u pripremi. Square Enix je narednu sagu u okviru franšize najavio tokom događaja u Japanu prilikom proslave 20 godina serijala.

Igra je iznenađuju­će najavljena, a objavljen je i trailer za Kingdom Hearts IV, kao i za Kingdom Hearts Missing-link koji predstavlj­a novu mobilnu igru iz serijala.

Dizajn i umjetnički prikaz ovog puta izgledaju mnogo realističn­ije. Square Enix ističe i da trailer sadrži materijal iz igre koja je još u razvoju.

Kompanija ističe da se radnja Kingdom Hearts IV igre odigrava u gradu Quadratum.

Tiktok bi ove godine mogao ugrabiti udio u globalnom oglašavanj­u veći od Twittera i Snapchata zajedno te se za dvije godine izjednačit­i s Youtubeom i ostvariti 23,6 milijardi američkih dolara prihoda u 2024.

Snapchat, aplikaciju koja je dominirala tržištem tinejdžera i adolescena­ta, pretekao je prihodima još prošle godine.

Djeca i zabrana

Do kraja ove godine očekuje se da će utrostruči­ti prihode na svjetskom nivou, čime će nadmašiti Twitter i Snapchat zajedno.

Kineska platforma za videozapis­e pokrenuta je 12 godina nakon Youtubea. Isprva je nudila korisnički generisane sadržaje poput pjevanja na playback i plesanja uz hitove i manje poznate pjesme. No u kratkom razdoblju transformi­sala se u aplikaciju koja pokreće trendove i stvara duboku povezanost publike s tvorcima sadržaja.

Do milijardit­og korisnika došla je u samo četiri godine, upola kraće nego što je to bio slučaj s Facebookom, Youtubeom ili Instagramo­m, odnosno tri godine kraće od Whatsappa.

Iako se očekivalo da će do 1,5 milijardi aktivnih korisnika mjesečno doći do kraja ove godine, taj su broj nadmašili za sto miliona korisnika u prva tri mjeseca 2022.

Facebooku i drugim društvenim mrežama preotimaju publiku između 18 i 25 godina. Usprkos zabrani korištenja za starije od 13 godina, procjenjuj­e se da sadržaje na Tiktoku pregledava oko 16 posto djece između tri i četiri godine te 29 posto djece između pet i sedam godina.

Lani je prosječan korisnik Tiktoka proveo 19,6 sati na toj mreži, po čemu se izjednačio s Facebookom, globalnim predvodnik­om. Od 2018. to je vrijeme povećano za gotovo pet puta.

Facebook je i dalje kralj društvenih mreža s 2,9 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, što bi mu 2024. trebalo donijeti 85 milijardi američkih dolara prihoda, a Instagramu njih 82.

Strano vlasništvo

Ipak, prošlog mjeseca pojavili su se izvještaji prema kojim su Mark Zuckerberg i društvo angažovali lobističku kompaniju koja bi Tiktok trebala prikazati kao pravu prijetnju, naročito zbog toga što je u stranom vlasništvu.

Zuckerberg je već pokušao kopirati Tiktok, ali je aplikacija Lasso ugašena nakon samo 18 mjeseci. Posljednje dvije godine nastoji postići isto karakteris­tikom Reels, ali bez značajnih posljedica na uspjeh Tiktoka.

 ?? ?? Do kraja godine se očekuje da će utrostruči­ti prihode na svjetskom nivou
Do kraja godine se očekuje da će utrostruči­ti prihode na svjetskom nivou
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina