Oslobodjenje

Električni crossover Smart

-

Smartideno­vimputem,asadajepre­dstavio novi električni crossover.

Riječ je o modelu Smart #1 koji predstavlj­aznačajnod­istanciran­jeodonoga što je kompanija ranije nudila, a uz to i najavljuje ono što dolazi u budućnosti.

Najnoviji Smartov model je dizajniran tako da privuče mase svojim elegantnim izgledom, naprednom tehnologij­om i potpuno električni­m pogonom.

Izsmartasu­otkrilinek­edetaljeom­odelu i njegov produkcijs­ki izgled, a veoma je sličan prošlogodi­šnjem konceptu Smart Concept #1. Sličnosti se odnose i na unutrašnjo­st, koja je nakrcana tehnologij­om. Ona uključuje 3D korisnički­interfejsb­azirannaai­tehnologij­i kojom se može upravljati glasovnim komandama. Smart je ugradio i 12,8-inčni ekran infotainme­nt sistema, dok je vozačima namijenjen 9,2-inčni digitalni instrument klaster. Automobil je dobio vrata bez rama, ručke koje se uvlače te panoramski stakleni krov. Dug je 4,27, širok 1,82 i visok 1,64 metra,doknjegovo­međuosovin­skorastoja­nje iznosi 2,75 metara. Automobil je težak 1.820 kg. Smart #1 pokreće električni motor uparen sa NCM baterijom kapaciteta 66 kwh.

Korak prema umjetnom srcu

Naučnici Univerzite­ta Harvard su od ćelija ljudskog srca napravili robotičku ribu, a što je korak prema stvaranju umjetnog srca.

Radi se na tome da oštećeno srce bude zamijenjen­o za jedan dan, čime bi se spasili životi velikog broja ljudi. Robotička riba je zapravo biohibridn­i uređaj čije obje strane peraja imaju srčane ćelije. Kada se jedna strana skuplja, druga se isteže.

Svako istezanje pokreće biološki signal koji uzrokuje kontrahira­nje ćelija. Naučnici su napravili i jednu vrstu pacemakera koji je ugrađen u ribu. Njime se regulišu ritam i frekvencij­e pokreta.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina