Oslobodjenje

Nisu sva ulja za kuhanje

Neka su savršena za prženje i dinstanje, dok druga poprimaju užegao okus ako su na visokoj temperatur­i

-

Profesiona­lni kuhari navode neke od najčešćih grešaka koje pravimo tokom kuhanja. Istim nožem režete svu hranu - Ako mislite da štedite vrijeme koristeći samo jedan nož za sve, varate se. Korištenje odgovaraju­ćeg noža za određenu stvar cijeli proces čini lakšim i bržim. Za rezanje mesa koristite veliki nož; za povrće, voće, pa čak i živinu bez kostiju, odlučite se za mali nož, za rezanje hljeba je idealan nazubljen nož.

Miješanje svježe pripremlje­ne riže - Neki ljudi griješe jer počnu da miješaju svježe pripremlje­nu rižu, onda ona bude još ljepljivij­a. To je zbog toga što se miješanjem riže oslobađa skrob, a i zrna se lome.

Tokom kuhanja nemojte da miješate rižu. S druge strane, ne zaboravite da koristite odgovaraju­ću količinu vode - treba jedna šolja vode za 1/2 šolje riže, zavisno od vrste. Sačekajte da riža bude gotova, bez konstantno­g miješanja. To u prosjeku traje za bijelu rižu 15 do 25 minuta, a za smeđu 45 minuta.

Siječete odrezak čim je gotov. Osim što meso začinimo čim ga izvadimo iz frižidera, druga vrlo česta greška je sječenje čim se pečenje završi. Preporučuj­e se da ostavite meso da se odmori nekoliko minuta nakon što ste ga izvadili iz rerne, ili skinuli sa ringle, jer toplota u mesu osigurava sočnost mesa.

Korištenje pogrešne vrste ulja Nisu sva ulja za kuhanje ista. Neka su savršena za prženje i dinstanje, dok druga poprimaju užegao okus ako se koriste na visokim temperatur­ama. Čisto maslinovo ulje je tamnije boje i jačeg ukusa pa je idealno za pripremu sosa i dinstanje na niskim temperatur­ama. Međutim, nije ga dobro koristiti za više temperatur­e.

Biljna ulja, poput suncokreto­vog, najpriklad­nija su za prženje i pečenje. Ulje repice potiče iz uljane repice i može da se koristi za pečenje, roštiljanj­e i prženje.

Stavljanje sastojaka u lonac za kuhanje dok je voda još hladna - Česta greška je stavljanje hrane u posudu dok je voda još hladna, zbog čega apsorbuje više masti. Idealno je da se voda uvijek zagrije, dolije se ulje i dok se zagrijava, da se dodaju sastojci. Dodavanje ulja u vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu je mit koji treba razbiti. Ovo tjesteninu čini težom, što poslije otežava lijepljenj­e sosa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina