Oslobodjenje

Premijer liga u Konjicu Futsaleri Konjica će prvi put u klupskoj istoriji igrati Premijer ligu Bosne i Hercegovin­e

- Piše: STEFAN PAPAZ

Mario) - Everton (90+1. Everton), Ramos (78. Bernardo), Goncalves (46. Jaremčuk) - Nunez. Trener: Nelson Verissimo.

Iako je Liverpool izašao bukvalno s drugim timom na uzvratnu utakmicu četvrtfina­la Lige prvaka protiv Benfice, pokazalo se da je trener Jürgen Klopp mogao čuvati igrače za novi duel s Manchester Cityjem (polufinale engleskog FA kupa u subotu). Pobjeda od 3:1 iz prvog meča bila je sasvim dovoljna. U 21. minuti Tsimikas je izveo korner s lijeve strane, a Konate glavom doveo Liverpool u vodstvo. Benfica je preko Ramosa došla do poravnanja u 32. minuti.

U drugom poluvremen­u pala su još četiri gola, dva je za domaće zabio Firmino, a za goste Jaremčuk i Nunez za konačnih 3:3.

Liverpool će u polufinalu igrati protiv Villareala koji je izbacio Bayern.

Konjic je u finalu play-offa savladao Bubamaru u dvomeču, te će se u Konjicu poslije pet godina ponovo igrati premijerli­gaški futsal.

Iza Konjica je burna polusezona, a o svemu što se u njoj dešavalo, prekidu utakmice u Livnu, kaznama, smrti Dženana Čeligije i ulasku u Premijer ligu, govori nam Adnan Alihodžić, koji je završio sezonu kao trener Konjica nakon odlaska Dževada Habibije.

- Što se tiče utakmica protiv Bubamare, obje smo posmatrali kao cjelinu i fokusirali smo se na oba meča, a ne utakmicu po utakmicu. Otišli smo u Cazin po pozitivan rezultat ili barem da imamo aktivan rezultat u revanšu. Donekle, to smo i uspjeli, izgubili smo dva razlike, mada poraz nismo zaslužili. Ali, domaćin nam je nošen publikom zadao velike probleme. Znali smo šta nas čeka u revanšu i išli smo na sve ili ništa. Napadali smo 40 minuta, imali ispred sebe nesavladiv­og golmana Bubamare, kojeg moram pohvaliti. Na njega se treba obratiti posebna pažnja. Na kraju prvog dijela ostajemo i bez Edisa Sarajlića, ali nismo se predavali. Dogovorili smo se da idemo na sve ili ništa i sam rezultat od 6:2 u drugom poluvremen­u govori koliko smo dominirali. Na našu sreću, a njihovu nesreću, i njihov golman je posustao, tako da smo ostvarili pobjedu, počeo je priču za Oslobođenj­e Adnan Alihodžić.

I u samom play-offu Konjic se vadio iz zaostatka, protiv Neimara u polufinalu imao je već u trećoj minuti zaostatak od 3:0, pa je uspio da se vrati, baš kao i u revanšu protiv Bubamare.

- Znao sam koga imam u svlačionic­i i kakvi su to karakteri. Nakon tih zaostataka obično bismo uzimali time out ili na poluvremen­u

Od završetka utakmice protiv Bubamare, kada smo proslavili ulazak, krenuli smo u plan i program za narednu sezonu

pričali o tome. Odmah poslije prvog kola protiv Čapljine svaka naredna utakmica nam je bila finale. Svaka utakmica nam je historijsk­a, sve smo to prebrodili. Budili smo se iz nekog sna. To su momenti koji se dešavaju svim ekipama. Na svu sreću, izvukli smo se.

Sada kada se pogleda hladnije glave, sezona Konjica djeluje gotovo nevjerovat­no.

- Od samih priprema sve je teklo po planu. Imali smo sve pobjede u prijateljs­kim utakmicama. U prve četiri bilo je uživati gledati ekipu, do te utakmice sa Seljakom u Livnu. Hvala vama što mi dozvoljava­te da sumiram sezonu. Vratio bih se na prekid koji je bacio mrlju na našu grupu, ta grupa 3 je grupa smrti, ekipe sa premijerli­gaškim iskustvom, zaista najbolja grupa u cijelom takmičenju. Ta utakmica u Livnu je nesretno završena prekidom. Napomenuo bih da to nije bilo od strane domaćina, nego od neodgovorn­og navijača. Mi smo kao klub bili mladi i neiskusni, pa smo dozvolili da na nagovor pojedinca ne nastavimo utakmicu. Kažnjeni smo, sve smo izgladili, pročistili i naš klub. Doživjeli smo i bodovni zaostatak i finansijsk­u kaznu. Ali, napomenuo bih da smo se tokom čitave sezone na gostovanji­ma potrudili da sve bude fer i sportski. Pohvalio bih kompletnu našu grupu, sve ijedan klub, sve ijednog igrača. Na kraju, upravo je Seljak nama pomogao pobjedom protiv Čulinog mlina i poslao nas u play-off. Tu smo bili dosta istrošeni zbog Dženine smrti, ali smogli smo snage. Kako sam rekao i pred play-off, ušli smo rasterećen­i, ali potajno smo se nadali, pogotovo ja, da možemo napraviti iznenađenj­e. Igrači Konjica imaju mnogo iskustva i brojne turnire. Igrali smo na kartu iskustva, zajedništv­a i, eto, hvala Bogu uspjeli smo i nagrađeni smo za sav pošten rad, trud i zalaganje.

I sam Alihodžić je kao član Željezniča­ra bio dio Premijer lige prije nekoliko sezona, zna kako to sve izgleda, a zna i kako bi trebao da izgleda ozbiljan premijerli­gaš kakvom Konjic teži. Najavljuje i promjene u igračkom kadru, ali i podmlađiva­nje ekipe.

- I ja sam bio dio Premijer lige, znam šta nas očekuje u najvišem rangu. Konjic neće doći da samo prođe kroz jednu sezonu. Od završetka utakmice protiv Bubamare, kada smo proslavili ulazak, krenuli smo u plan i program za narednu sezonu. I mogu vam reći da će Konjic biti osvježenje. Imamo nekoliko igrača sa premijerli­gaškim iskustvom i potencijal­nu listu pojačanja. Koliko ćemo ih dovesti, zaista ne mogu reći. Probaćemo napraviti spoj mladosti i iskustva. Pozvani smo i na neke internacio­nalne edukacije u futsalu. Mogu najaviti da ćemo raditi na blagom podmlađiva­nju ekipe i u spoju sa iskustvom, to će biti pravac Konjica. Uskoro ćemo objaviti početak rada naše akademije, napravićem­o i U19 ekipu i za mlađe. Ozbiljno pristupamo poslu i ne mislim da će Premijer liga biti zabava.

 ?? / EPA ?? ol
/ EPA ol

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina