Oslobodjenje

Uskrs je blagdan na

Mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit­a vrhbosansk­i, za naš list govori o Uskrsu, ali i izazovima sa kojima se suočavaju bh. društvo i katolici u BIH

- Razgovaral­a: MATEA JERKOVIĆ

Vjernici katolici obilježava­ju najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Koja je simbolika ovog blagdana i kakve poruke nosi?

- Uskrs je svetkovina kojom se svi kršćani sa zahvalnošć­u sjećaju događaja Isusova uskrsnuća. To je jedno značenje ovoga blagdana. A drugo značenje Isusova uskrsnuća jest u tomu što je Krist uskrsnuo od mrtvih kao prvi od svih. Odnosno, on je po tomu prvina usnulih, kako se čita u Svetom pismu. To jest, vjerujemo da je Isus prvi i da za njim slijedi uskrsnuće drugih. Odnosno, “prvina Krist, a zatim koji su Kristovi”, o svršetku svijeta, kako veli sveti pisac.

Svjedoci boljih dana

Ova je vjerska istina vrlo važna za kršćane, jer daje smisao njihovoj vjeri. Do te mjere je to važno da je već u Bibliji napisano: “Ako Krist nije uskrsnuo,uzaludnaje­vjeravaša”.potomu, Uskrsjezak­ršćaneblag­dannadeiiz­vor njihove radosti. I upravo zbog toga sav Isusov nauk se naziva Radosna vijest. A ujedno, zbog istoga razloga, Uskrs je blagdan nade također za sve ostale plemenite i dobre ljude, pa i za one loše koji će naći snage i načina i odvratiti se od svoga zla puta, jer u prirodi su svakoga čovjeka prisutne želja i nada da biološka smrt nije kraj života.

Koju poruku biste uputili vjernicima povodom blagdana uskrsnuća Isusa Krista?

- U našim krajevima postoje različiti oblici siromaštva. No, čini mi se da je oskudica nade, koja je nametnuta ljudima, jedan od najgorih mogućih oblika siromaštva koji previše dugo ugrožava ljude. Radi se o pitanju koje je jedan od osnovnih razloga svakoga drugoga oblika siromaštva, pa i onoga materijaln­oga. A kad vlada siromaštvo u obliku ozbiljno ugrožene nade, onda je rješavanje toga pitanja od najveće važnosti. Stoga bih želio da se u ljude i među njih u ovom društvu vrati ute

Pravna sigurnost i pravedni zakoni vrlo često su još uvijek samo želja. A koliko tek kasni pravedna raspodjela pravde i dobara!

 ?? ?? Nadbiskup vrhbosansk­i Vukšić: Naviknuti smo na kušnje
Nadbiskup vrhbosansk­i Vukšić: Naviknuti smo na kušnje
 ?? ?? Još se veličaju oni koji su odgovorni za počinjenje užasa, kazao je Murphy
Još se veličaju oni koji su odgovorni za počinjenje užasa, kazao je Murphy

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina