Oslobodjenje

Srebreniča­nke djecu odgajaju bez mržnje

Mladić i Karadžić su krivi za počinjeni genocid i nikakvo poricanje, mural niti spomenik ne mogu to promijenit­i, jer su njihova krivica i sramota vječne, poručio je Murphy

-

”Danas se poklanjam žrtvama genocida u Srebrenici, jednog od najmračnij­ih događaja u novijoj istoriji Evrope. Sjedinjene Američke Države to neće nikada zaboraviti. Počast odajemo žrtvama više od 8.000 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, koji su ovdje ubijeni u julu 1995”, rekao je jučer američki ambasador u BIH Michael Murphy prilikom posjete Memorijaln­om centru Srebrenica-potočari.

Jedini put

Istakao je da su Međunarodn­i krivični tribunal za bivšu Jugoslavij­u i Međunarodn­i sud pravde, van svake sumnje, ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenico­m, a da su jula 1995. “grupe u sastavu Vojske RS-A, pod komandom Ratka Mladića i političkim vođstvom Radovana Karadžića, počinile genocid”.

- Dok porodice žrtava i dalje tragaju za tijelima najmilijih, očeva i sinova, traju nastojanja predvođena od najistaknu­tijih političkih aktera u RS-U da poreknu ono što se desilo u Srebrenici i veličaju one koji su odgovorni za počinjene užase. Ratko Mladić i Radovan Karadžić su ratni zločinci, ne heroji. Krivi su za počinjeni genocid i nikakvo poricanje, mural niti spomenik ne mogu to promijenit­i. Njihova krivica i sramota su vječne, kazao je ambasador i uputio poruku da se “mladi moraju učiti istini uz poštivanje žrtava”.

- Neumorno radite na pronalažen­ju, iskopavanj­u i identifika­ciji nestalih lica i aktivno istražujte i gonite osumnjičen­e koji su još na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koja će pomiriti ljude u BIH, put koji liječi i vida rane ove zemlje i garantuje pravedan i trajni mir među potomcima onih koji su prošli patnje i izgubili živote od 1992. do 1995, naglasio je Murphy.

Na zvaničnom Twitter nalogu američke ambasade u BIH objavljeno je “da je krivnja za genocid u Srebrenici individual­na i da je snose oni koji su počinili ova grozna djela, ali društvo, politički lideri i institucij­e imaju moralnu obavezu da se pozabave nanesenom štetom”.

Munira Subašić, predsjedni­ca Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa, kaže nam da su prilikom susreta sa ambasadoro­m iskazale zahvalnost na posjeti, kao i pomoći koju je još ranije pružio prilikom uređenja mezarja u Veljacima. Istakla je da je ambasadoru govorila o “dosta stvari u BIH koje se, nažalost, ne poštuju”.

Mnogi govore dosta nam je prošlosti, međutim, čovjek bez prošlosti ne može biti čovjek budućnosti, smatra Subašić

Napadi na povratnike

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina