Oslobodjenje

Radost praznika pobjeđuj

Glavni sadržaj Uskrsa je, kaže biskup banjalučki, osoba utjelovlje­nog Sina Božjega Isusa Krista, nevino i nedužno ubijenoga i ponovno živa, uskrsloga koji više nikada ne umire

- ALMIR BIČAKČIĆ

- To su ljudska prava, Sud BIH koji ne radi svoj posao, a koji se pretvorio u politiku, povratnici koji se još nisu vratili, da se nije ispoštovao Aneks 7 i da je oko hiljadu povratnika doživjelo napad, od kojih su neki i tragično završili. Kazali smo ambasadoru i da školstvo, posebno u RSU, ne ide po istom programu, da smo jedini narod - Bošnjaci koji nema svoj bosanski jezik i da u svijetu ima dosta fašista. Naglasile smo da načelnik Srebrenice Mladen Grujičić nikada nije došao u Potočare kako bi se sreo s majkama Srebrenice, da je njegov idol Šešelj i da negira genocid, istakla je Subašić.

Dodala je da su majke “djecu odgojile bez mržnje i osvete, iako su ona gledala kako im ubijaju očeve i siluju majke”.

Ambasador Murphy je obišao i spomen-sobe i izložbe u bivšoj fabrici akumulator­a, a u popodnevni­m satima u prostorija­ma Opštine Srebrenica sastao se i s načelnikom Grujičićem.

Za vjernike kršćane Uskrs znači obnovu života, mir i radost. Mir i radost Uskrsa nisu namijenjen­i samo članovima Crkve, nego cijelom svijetu. Radost označava pobjedu nad strahom, nad neizvjesno­šću, nad nasiljem i nad smrću. Mir je suprotnost od nemira, od strahota.

Novi sadržaj

Ovo je juče u Banjoj Luci, povodom katoličkog Uskrsa, izjavio banjalučki biskup Franjo Komarica. Glavni sadržaj Uskrsa je, kazao je on, osoba utjelovlje­nog Sina Božjega Isusa Krista, nevino i nedužno ubijenoga i ponovno živa, uskrsloga koji više nikada ne umire, nego posjeduje moć da i drugima, koji u njega i u njegovo uskrsnuće vjeruju, podari novi, vječni život.

- Kada se ubijeni Isus, treći dan nakon svoje užasne smrti, na dan svojegausk­rsnućaodmr­tvih,ukazaosvoj­im apostolima,kojisuokup­ljeniudvor­ani Posljednje večere bili strašno uplašeni i obeshrabre­ni zbog njegove smrti i bojazni za vlastiti život, on ih je osokolio, pozdravivš­i ih riječima: “Mir vama”. Iz svetopisam­skih izvještaja saznajemo da se Isus, također, još mnogim drugima ukazivao - i to više puta i na više mjesta, kazao je Komarica.

Stvarnost smrti, dodaje on, redovito izazivastr­ahkodljudi.uskrspobje­đuje strahčovje­kaodsmrti,jersamojej­edan pravi odgovor na pitanje smrti - jedno od najtežih pitanja za svakog čovjeka.

Uskrsli Isus predstavlj­a se ljudima kao izvor mira i to jednog mira koji ne znači samo odsustvo rata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina