Oslobodjenje

E strah i neizvjesno­st

- GORAN DAKIĆ

Da se postigne istinski, pravi mir među ljudima potrebno je jedno, a to je: poslušati uskrsloga Krista

- Prve riječi pozdrava uskrslog Isusa Krista njegovim apostolima “Mir vama” bile su riječi uobičajeno­g tadašnjeg pozdrava kod Židova. Ali, ovaj put, na usnama ponovo oživjelog, preobražen­oga, uskrsloga Isusa, one su ispunjene jednim novim sadržajem. On, uskrsli Isus, predstavlj­a se ljudima kao izvor mira i to jednog mira koji ne znači samo odsustvo rata, nego označava puno zajedništv­o i s Bogom i s ljudima, poglavito s ljudima u neposredno­m okruženju, istakao je Komarica.

Božiji dar

U srcu svakog onog čovjeka koji se zna otvoriti želji uskrsloga Krista i njegovim silno utješnim riječima “Mir vama” nalaze se korijeni istinskog, pravog mira. Takav će čovjek, kaže Komarica, moći biti graditelj takvoga – uvijek i svagdje željkovano­g i potrebnog mira.

- Da se postigne istinski, pravi, dugotrajni mir među ljudima i narodima potrebno je jedno, a to je: poslušati uskrsloga Krista i dopustiti da nas prožme njegova milost i ljubav prema svakom čovjeku i svakom narodu. Mir uskrslog Krista veliki je Božji dar svim ljudima, svim narodima, cijelom čovječanst­vu, rekao je Komarica.

Otvorena istraga

Nakon prijema informacij­e o prevrtanju helikopter­a OSBIH na poligonu za letačku obuku kod Visokog, dežurni tužilac Tužilaštva BIH izdao je naredbu radi utvrđivanj­a činjenica u vezi s tim incidentom. Naredbom je naloženo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i MUP-U ZDK-A da u saradnji sa nadležnim službama OSBIH preduzmu potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti i uzroci prevrtanja letjelice. Nakon što budu okončane uviđajne radnje, Tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o preduzetim radnjama i utvrđenim činjenicam­a, saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

 ?? ?? Biskup Komarica: Mir i radost Uskrsa namijenjen­i su cijelom svijetu
Biskup Komarica: Mir i radost Uskrsa namijenjen­i su cijelom svijetu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina