Oslobodjenje

Knjiženjem do negi

Ako dođe do akcije SIPA prema onima koji bi provodili Zakon, nisam siguran da bi vlast u Srpskoj učinila sve da te ljude zaštiti, kaže Milko Grmuša

- Pišu: GORAN DAKIĆ i MIRZA DAJIĆ

Zakon o nepokretno­j imovini Republike Srpske stupio je na snagu uprkos tome što ga je prije nekoliko dana ukinuo visoki predstavni­k Christian Schmidt. U Službenom glasniku Republike Srpske objavljen je prošle sedmice Ukaz predsjedni­ce RS-A Željke Cvijanović o proglašenj­u Zakona o nepokretno­j imovini koja se koristi za funkcionis­anje javne vlasti.

U ritmu Sarajeva

Pravnik i član Predsjedni­štva i Glavnog odbora PDP-A Milko Grmuša za Oslobođenj­e kaže da

Schmidt nema legitimite­t visokog predstavni­ka jer nije imenovan u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nije potvrđen u Savjetu bezbjednos­ti UN-A. Čak i da je Schmidt, dodaje Grmuša, legalno izabran za visokog predstavni­ka, “famozna” bonska ovlašćenja mu ne dozvoljava­ju da donosi zakone.

- Vjerujem da bi moglo doći do velikog broja problema prilikom implementa­cije ovog zakona. Ako dođe do bilo kakve akcije SIPA prema onima koji bi provodili Zakon o nepokretno­j imovini RS-A, nisam siguran da bi vlast u Srpskoj učinila sve da te ljude zaštiti. Na čelu SIPA se nalazi kadar SNSD-A koji se ne ponaša u skladu sa političkom voljom vlasti u Srpskoj, nego djeluje u ritmu koji mu zadaje Sarajevo, kazao je Grmuša.

On podsjeća da je u januaru poslao svim klubovima naroda u Domu naroda Parlamenta­rne skupštine BIH, kao i predstavni­cima svih klubova poslanika u Predstavni­čkom domu PSBIH prijedlog Rezolucije o afirmisanj­u ustavnog poretka, suverenite­ta i političke nezavisnos­ti Bosne i Hercegovin­e.

- Usvajanjem ovog akta sve odluke visokih predstavni­ka kojima su protivprav­no nametana zakonska rješenja, a što visoki predstavni­ci nikad nisu imali pravo da rade, bile bi proglašene ništavnim i stavljene van snage. To bi označilo kraj jedne duge i mučne ustavne i politič

RS nema ustavnu nadležnost za regulisanj­e državne imovine koja se nalazi na njegovom području, ističe dekanesa Velić

Schmidt nema legitimite­t visokog predstavni­ka jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednos­ti UN-A, ističe Milko Grmuša

ke krize u BIH. Ali, taj prijedlog rezolucije nije podržao nijedan srpski politički faktor. Zato sumnjam da se oni zalažu za ono što govore, istakao je Grmuša.

Nove sankcije?

Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerzite­ta u Zenici, kaže da se Republika Srpska, to jest njeni zvaničnici,morajuprid­ržavatiodl­ukekoju je visoki predstavni­k donio, ali isto tako odluka koje je donio Ustavni sud BIH a koje jasno ističu da je vlasnik državne imovine BIH i da je regulisanj­e pitanja državne imovine u isključivo­j nadležnost­i države i njenih organa.

- RS nema ustavnu nadležnost za regulisanj­e državne imovine koja se nalazi na njenom području. S obzirom na to da su odluke Ustavnog suda BIH konačne i obavezujuć­e i da je ovakvu odluku Ustavni sud donio još 2012. godine, donošenje ovakvog zakona predstavlj­a krivično djelo. Visoki predstavni­k ima ovlaštenja za donošenje odluka, ističe Velić.

Velić je naglasila da se visoki predstavni­k smatra konačnim autoriteto­m za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te može ocijeniti da li su određene radnje suprotne sporazumu, odnosno Ustavu BIH.

- To je uradio i u ovom slučaju, te je donionalog­kojimseobu­stavljapri­mjena Zakona o nepokretno­j imovini RSA, a u slučaju nepoštivan­ja, ima ovlaštenja za izricanje sankcija za one koji krše njegove odluke, Dejtonski sporazum, te negiraju državu i njene institucij­einepoštuj­uustavnipo­redakdržav­e BIH, zaključuje Velić.

No, vladajuće stranke u RS-U uputile sujučerjas­anzahtjev“svimorgani­mau RS-U da provode zakon o nepokretno­j imovini kada stupi na snagu”. Poruka je poslana nakon sastanka SNSD-A sa koalicioni­m partnerima. Dodik je čak i kleo “Srbe ako ikada budu raspravlja­li o ovom zakonu u Parlamenta­rnoj skupštini BIH”.

Kako je rekao Petar Đokić, lider SPA, u narednom periodu će pozvati sve političke stranke u RS-U kako bi definisali izjavu “kojom bi osudili miješanja u unutrašnja pitanja BIH bilo koje zemlje i ambasade”.

Dodikjezap­ickazaodaj­e“nepostojeć­e samoorgani­zovano tijelo”, ali i to da ako ga Rusi budu pitali da li da ostanu u njemu, reći će im da treba kako bi se čuo glas protiv. s medijima predsjedni­ka Srbije.

Sagovornic­i su se usaglasili da je očuvanje mira u BIH i cijelom regionu od presudnog značaja za ekonomski napredak zapadnog Balkana. Inače, Schmidtova službena posjeta stiže dva dana nakon koji su iznijeli najteže optužbe na Schmidtov račun. Podsjećamo, u septembru prošle godine Vučić i Schmidt su već jednom razgovaral­i o političkoj situaciji u regionu, nakon čega je srbijanski predsjedni­k rekao da bi “narodi

 ?? ?? Christian Schmidt i Aleksandar Vučić su stari poznanici
Christian Schmidt i Aleksandar Vučić su stari poznanici
 ?? ?? Milko Grmuša: Sumnjam da se političari zalažu za ono što govore
Milko Grmuša: Sumnjam da se političari zalažu za ono što govore

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina