Oslobodjenje

Vučić je palikuća, a onda i vatrogasac

Očuvanje mira u BIH i cijelom regionu je od presudnog značaja za ekonomski napredak zapadnog Balkana, ističu Schmidt i Vučić, koji je inače protiv korištenja bonskih ovlasti

- ALMIR BIČAKČIĆ

Visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt sastao se jučer u Beogradu sa srbijanski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem, s kojim je analizirao situaciju u regionu, a posebno u Bosni i Hercegovin­i. Tokom sastanka Schmidt je iznio razloge za upotrebu bonskih ovlasti, na šta je Vučić izrazio neslaganje, jer smatra da takvi potezi ne doprinose stabilnost­i, saopćeno je iz Službe za saradnju što je odlučio obustaviti primjenu neustavnog zakona o nepokretno­j imovini Republike Srpske, ali i sankcija koje je, slijedeći SAD, članu Predsjedni­štva BIH i lideru SNSD-A Miloradu Dodiku nametnula Velika Britanija. Inače, niko od zvaničnika Srbije se još nije oglasio nakon posljednje­g poteza visokog predstavni­ka za razliku od funkcioner­a iz Republike Srpske u BIH trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane”. Za razliku od zvaničnika RS-A, Vučić priznaje Schmidtov legitimite­t kao visokog predstavni­ka.

Sead Turčalo, dekan FPN-A u Sarajevu, kaže za Oslobođenj­e da Aleksandar Vučić “kontinuira­no ovdje glumi nekoga ko istovremen­o pali vatru, a i gasi”.

Vučić smatra da domaći politički predstavni­ci sami trebaju postizati dogovor i donositi rješenja za dobrobit svih građana

- Njemu je to apsolutno glavna uloga u regiji, da samostalno pali vatre i onda da glumi nekoga ko donosi mir i garantira stabilnost. U suštini, njegov cijeli politički angažman apsolutno oponira bilo kakvoj ideji mira i stabilnost­i. Bilo je i očekivati da je protiv korištenja bonskih ovlasti. Često se nagađa da su odnosi na relaciji Banja Luka - Beograd zahladnjel­i, međutim, na terenu vidimo da to nije tako, nego da imamo nekakvo takoreći brifiranje Vučića svih onih koji učestvuju u političkom životu RS-A, ne samo vladajućih struktura nego i opozicije. Tokom izbora smo vidjeli da se opozicija i pozicija u RS-U jedino u potpunosti slažu u apsolutnoj odanosti Vučiću sve dok je on na čelu Srbije, kaže Turčalo i dodaje da “visoki predstavni­k od početka mandata procjenjuj­e da li treba, da bi djelovao u RS-U, djelovati preko Republike Srbije”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina