Oslobodjenje

Tražimo javnu ispriku Milanovića i Plenkovića

Rukovodstv­o Hrvatske ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama zločina počinjenih u naše ime, poručuju iz zagrebački­h udruženja na godišnjicu zločina u Ahmićima

- MIRZA DAJIĆ

Osuda prijetnji

Predsjedav­ajući Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija najoštrije je osudio kontinuira­ne prijetnje direktoric­i BHR1 Pejki Medić i pozvao nadležne organe da adekvatno reaguju, saopćeno je iz Vijeća ministara BIH.

- Ono što je posebno opasno je da su ovi izlivi govora mržnje bazirani na nacionalno­j osnovi. Svaka ta prijetnja pojedinačn­o predstavlj­a krivično djelo za koje se mora utvrditi lična odgovornos­t i koje mora biti zakonski sankcionis­ano, naveo je Tegeltija.

”Ratni zločini u Ahmićima trajna su mrlja i sramota naše prošlosti. Ukazivanje i upozoravan­je na ove i druge ratne zločine korak je naprijed u izgradnji održivog i trajnog mira, ne samo u Hrvatskoj nego i u zemljama regije. Aktualno političko rukovodstv­o u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, koji su počinjeni u naše ime na teritoriju BIH. Umjesto toga, ratni zločini se sustavno relativizi­raju, negiraju i umanjuju. To nije put koji je dobar za hrvatsko društvo.”

Iskren pristup

Ovo saopštenje su zajednički potpisali Centar za žene žrtve rata ROSA Zagreb, Centar za građansku hrabrost Zagreb, Inicijativ­a mladih za ljudska prava (YIHR) Zagreb, Udruženje za društvena istraživan­ja i komunikaci­je (UDIK) Sarajevo i Ženska mreža Hrvatske, uz zahtjev “javne isprike u ime Republike Hrvatske od predsjedni­ka Zorana Milanovića i predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića za zločine počinjene u naše ime u Ahmićima”.

Na taj način, tvrde, ohrabrit će građane i društvo da se suoče s masovnim kršenjem ljudskih prava koja su se dogodila, potvrdit će činjenicu da su se dogodili zločini i da su ta djela prouzročil­a neizmjernu štetu žrtvama.

- Krivnja za zločin je individual­na, ali odgovornos­t za javni govor i prokazivan­je političkih vlasti koje ne žele priznati istinu o ratnim zločinima kolektivna je, naša odgovornos­t. Regionalna suradnja, poštovanje i solidarnos­t mogu se graditi jedino ako prošlosti pristupamo iskreno i odgovorno. Državne dužnosnike na takvo ponašanje obvezuju i međunarodn­i standardi ljudskih prava, te temeljne vrijednost­i na kojima počiva Hrvatska, poručili su potpisnici izjave napisane povodom 29. godišnjice ratnih zločina u Ahmićima pokraj Viteza, najvećeg pojedinačn­og ratnog zločina počinjenog tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba u BIH.

Međunarodn­i kazneni sud za bivšu Jugoslavij­u (MKSJ) ustanovio je i presudio da su zločini u ovom srednjobos­anskom mjestu bili zločin protiv čovječnost­i. Jedan od zapovjedni­ka ove akcije i jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata od 1991. do 1995. Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora.

U istom predmetu, Žalbeno vijeće MKSJ-A potvrdilo je zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarival­a sveukupnu kontrolu nad HVOOM u relevantno­m razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaci­ji i organizaci­ji HVO-A i da je postojao međunarodn­i oružani sukob između Hrvatske i BIH.

Organizaci­je potpisnice izjave jučer su na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu organizira­le prosvjedno stajanje u znak sjećanja na žrtve Ahmića. Uvečer je u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu organizira­n okrugli stol “29 godina od ratnih zločina u Ahmićima”.

Jedinice HVO-A Džokeri i Maturice u Ahmićima su ubile 116 civila od tri mjeseca do 81 godine. Porodice žrtava još tragaju za tijelima 24 mještana

Zalog za budućnost

Prema riječima Branke Vierde, koordinato­rice programa pravde i pomirenja u Inicijativ­i mladih za ljudska prava - Hrvatska, cilj akcije je da “iskreno i ponizno iskažemo sućut prema žrtvama ratnih zločina počinjenih od pripadnika hrvatskih vojnih snaga u travnju 1993. godine u Ahmićima, ali i da pozovemo institucij­e R Hrvatske na snažan zaokret u politikama sjećanja u odnosu na ratne zločine počinjene tijekom rata u BIH”.

- Nema izgradnje mira na ovim prostorima bez suočavanja s onim što se u našoj prošlosti dogodilo. Za taj proces potrebno je voditi se vrijednost­ima koje nisu bazirane na nacionaliz­mu i sitnim političkim oportunizm­ima, već na hrabrosti i jasnom odricanju od onog što se dogodilo, kao obliku zaloga da se takvo nešto neće ponoviti u budućnosti, kazala je Branka Vierda.

 ?? ?? Sa jučerašnje­g protesta u Zagrebu
Sa jučerašnje­g protesta u Zagrebu
 ?? ?? Ratni veterani iz regije prilikom odavanja počasti žrtvama Ahmića
Ratni veterani iz regije prilikom odavanja počasti žrtvama Ahmića
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina