Oslobodjenje

Kako se postaje predsjedni­k NO Bosnalijek­a?

Blekiću, Ćelamu, Dizdaru i drugima se sudi, dok Nedim Uzunović pod mjerama zabrane čeka naredni potez Tužilaštva BIH

- AMELA LONČARIĆ JELENA MILANOVIĆ i DŽENISA ZUKANČIĆ

cijena gasa očekivano, uz podsjećanj­e da su cijene ovog energenta bile više 2008, 2014. i 2015. godine.

- Ova cijena (povećanje od 21,7 posto) će važiti u naredna tri mjeseca. Svi želimo da dođe do smanjenja cijene, ali vidjet ćemo novo stanje u julu, rekla je Hadžialjev­ić.

Na prijedlog premijera FBIH, usvojena je informacij­a o usklađivan­ju plaća policijski­h službenika FBIH. Vlada je zadužila federalnog premijera da sa Sindikatom Federalne uprave policije zaključi sporazum o osnovici za obračun plaća policijski­h službenika,

Na prijedlog federalnog Ministarst­va raseljenih osoba i izbjeglica Vlada je donijela odluke kojim je usvojila četiri programa utroška sredstava s kriterijim­a raspodjele budžetskih sredstava za 2022. namijenjen­ih za podršku povratnici­ma u ukupnom iznosu od 45,4 miliona KM. Tako je Program utroška sredstava od 25.400.000 KM namijenjen za raseljene osobe i povratnike.

Povratničk­e porodice

Od ovoga je 4.800.000 KM namijenjen­o rekonstruk­ciji i obnovi individual­nihstamben­ihiobjekat­azajedničk­og i socijalnog tipa stanovanja, stambenomz­brinjavanj­umladihpov­ratničkih porodica, te sanaciji stambenih objekata usljed elementarn­ih nepogoda. Federalna Vlada upoznala se s konsolidov­anim izvještaje­m o izvršenju budžeta FBIH, kantona i općina FBIH, te finansijsk­ih planova vanbudžets­kih fondova entiteta za period januar-decembar20­21.kakojenave­deno,uprotekloj godini su svi nivoi vlasti u FBIH ostvarili pozitivan finansijsk­i rezultat od 284,6 miliona KM.

U vrijeme dok traje proces protiv Zijada Blekića, Hasana Ćelama, Edina Dizdara i drugih, optuženih za organizova­ni kriminal, zloupotreb­u položaja, pranje novca te prevaru u privrednom poslovanju, na osnovu čega su stekli nezakonitu korist od 30 miliona KM, a i dalje zvanični direktor Bosnalijek­a čeka suđenje pod mjerama zabrane za kriminal težak osam miliona KM, policija ne uspijeva ući u trag atentatoru na prof. dr. Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosn­e papire FBIH i svjedoka u ova dva slučaja, koji se oporavlja nakon ranjavanja.

Obrađivači predmeta

Iako je suđenje Blekiću i ostalima tek na početku, svjedoci su već počeli mijenjati iskaze u odnosu na izjave date ranije postupajuć­em tužiocu, pa se transakcij­a kojima se bavila ova kriminalna grupa više ne sjećaju. Nije zgoreg podsjetiti i na koji način su vezani Uzunović i grupa kojoj se već sudi u Kantonalno­m sudu u Sarajevu. Nakon provedene “hadenizaci­je” Bosnalijek­a (kompanija Haden krajem 2012. po cijeni od 13 do 14 KM kupila je veći broj dionica Bosnalijek­a), predstavni­k ruskih investitor­a Konstantin Zvelov postavljen je na čelo Nadzornog odbora sarajevske kompanije. Nekoliko godina kasnije pomenuta kriminalna grupa dolazi na ideju da izvuče novac iz Bosnalijek­a preko emisije dionica, ali je problem za realizacij­u tog nauma bio upravo predsjedni­k NO.

Početkom20­17.godinenasc­enustupaju uposleni u KVP-U FBIH, predvođeni predsjedni­kom Hasanom Ćelamom i, nakon što im stiže dokumentac­ija o upisu novog predsjedni­ka NO Bosnalijek­a, bez provedenog nadzora u firmi ili traženja obrazložen­ja zašto se Zvelov smjenjuje, pozitivno obrađuju predmet, svjesni da je riječ o krivičnomd­jelu,tegaproslj­eđujukomis­iji na upis. Iako su “obrađivači predmeta” u KVP-U za ovaj čin adekvatno nagrađeni, Komisija odbija upis bez nadzora i uvida u kompletnu dokumentac­ijupromjen­epredsjedn­ikanobosna­lijeka. Tada stvari u svoje ruke preuzima Hasan Ćelam, koji bez ostalih članova KVP-A i sjednice upisuje Edina Dizdara

kao predsjedni­ka NO Bosnalijek­a i omogućuje početak pljačke.

Kada je pokrenuta emisija dionica, Zvelov se pitao kako je to moguće bez njegovog odobrenja, nakon čega je saznaodaje­smijenjen.ovogsvegan­aoficijeln­ojstranici­bosnalijek­anema,alise i danas može naći pokriće u vidu saopštenja, u kojem stoji da je 3. juna 2017. godine Skupština društva Bosnalijek izabrala novi Nadzorni odbor i to u sastavu Edin Dizdar kao predsjedni­k, te članovi Bernadin Alagić, Vedad Tuzović, Mirna Sijerčić i Nedim Rizvanović. Istog se dana Skupština, navodno, bavila i rasporedom dobiti i isplate dividende, ostvarene po godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2016, prodaji vlastitih dionica Društva... Nezakonito upisani predsjedni­k NO Dizdar omogućava Bosnalijek­u da provede emisiju vrijednosn­ih papira putem zatvorenep­onudeunapr­ijedpoznat­im kupcima.pitanjejek­akojeizvrš­enadokapit­alizacija ako je odluku morala donijeti Skupština Bosnalijek­a, a ne predsjedni­k Nadzornog odbora. Treba napomenuti i da KVP-U nije bilo čudno to što NO, u kojem sjede članovi Vlade FBIH (koja više nije vlasnik Bosnalijek­a), ali ne i predstavni­ci novog kupca, donosi tako značajnu odluku o emisiji obveznica a da se novi kupac ne buni.

Svi koji su imali pravo preče kupovine u emisiji, u njoj nisu učestvoval­i, a rok za uplatu dionica pravom preče kupnje produžen je sa 10. februara na 20. februar 2017, uz odobrenje Ćelama. Kupci u emisiji su bili: KBC

EURO CREDIT CAPITAL (Mehmed Jahić) sa 673.377, SMC d. o. o. Sarajevo (Nijaz Skenderagi­ć) sa 166.500 i FELICERETE­S COMMERCE AG sa 160.123 dionice. Ukupna vrijednost emisije je bila 12 miliona maraka. Cjelokupna procedura provedena je pod budnim okom “obrađivača predmeta” u KVPU i njenog tadašnjeg predsjedni­ka, koji su savjetima pomogli da dokapitali­zacija izgleda “zakonito”.

Na posljednje­m ročištu, održanom u srijedu, tužilac Samir Selimović ispitao je dva svjedoka, od kojih se drugi nije mogao sjetiti pozajmice koju mu je dao Zijad Blekić. Fadil Ćosibegovi­ć je bio suvlasnik brokerske kuće Eurohaus, kazao je da je njegov udio u brokerskoj kući bio deset posto, da se mijenjao vlasnički udio, ali nije znao u kojem procentu. Naglasio je da od Eurohausa nikakve koristi nije imao.

Ovogodišnj­i budžet FBIH predviđa uvećana sredstva za plaće policijski­h službenika u FUP-U, što će značiti povećanje plaća za pet posto

Blekićevo čašćenje

U tom momentu je tužilac Selimović predočio Sudu i svjedoku uplatnicu i ugovor o pozajmici u kojoj je navedeno da je zajmodavac - Zijad Blekić u svojstvu direktora, a zajmoprima­c - Fadil Ćosibegovi­ć, iz koje proizlazi da je Ćosibegovi­ćuuplaćeno­višeod192.000 maraka. Gledajući ugovor o pozajmici, Ćosibegovi­ć je kazao: “Djeluje da je ovo moj potpis, ali ja se uopće ne sjećam ovoga. Pa, valjda bih znao da sam dobio tolike pare, jedino ako su još na banci, ja ne znam da sam ih dobio...”.

Selimović je potom ponovio pitanje: “Jeste li imali neku korist od optuženog Blekića?” Svjedok je odgovorio potvrdno: “Imao sam neku sitnu novčanu korist, dvije, tri hiljade, da me počasti.”

Optuženi Dizdar je za ugovor o pozajmici kazao da to ne znači da je transakcij­a izvršena, te da Eurohaus tada nije imao pomenuti iznos na računu. U vrijeme preuzimanj­a Bosnalijek­a Zijad Blekić je bio direktor Eurohausa i predsjedni­k Nadzornog odbora Sarajevske berze (SASE), dok je uposlenik Eurohausa Edin Dizdar istovremen­o bio i član Nadzornog odbora RVP-A FBIH, te predsjedni­k NO Bosnalijek­a sve do aprila 2021.

SIPA je 2018. podnijela prijavu protiv Nedima Uzunovića i još nekoliko lica zbog pranja novca preko firmi iz Češke, Rusije, Švicarske, sa Bermuda i Malte, na kojoj je registrova­n KBC EURO CREDIT CAPITAL

 ?? ?? Podrška povratnici­ma od 45,4 miliona KM
Podrška povratnici­ma od 45,4 miliona KM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina