Oslobodjenje

Može li, ili mora, Vučić Srbiju da odvede na Zapad?

- Piše: BOŠKO JAKŠIĆ

aspored međunarodn­e dirplomati­je

omogućio je Aleksandru­vučićudaus­kladipotez­e koji Srbiju polako udaljavaju od političkog vazalstva prema Rusiji. Glasanje o osudi agresije na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN-A dogodilo se pre izbora, podrška rezoluciji o suspendova­nju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN-A posle.

Svestan da bi prenagljen­e kritike invazije odnele naprednjac­ima mnoge glasove biračkog tela koje je evidentno prorusko, predsednik se pred Vladimirom Putinom branio stavom da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Kada su izbori prošli, na Zapadu su procenili da su Vučiću dovoljno pomogli ne priterujuć­i ga uza zid i da je vreme da se zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji jasnije izjasni i pridruži širokom antiputino­vskom frontu čije je liderstvo preuzeo američki predsednik.

Vučić je pokušavao da kupi vreme i produži sa laviranjem. Srbija nabavlja francuske lovce i kineske rakete zemlja-vazduh. Istovremen­o je, izbegavaju­ći da osudi zločine ruske vojske, neočekivan­o kritikovao vojnu propagandu Moskve oko Ukrajine za koju je rekao da ga, pozivajući se na humanitarn­e krize, neodoljivo podseća na retoriku koju je NATO koristio kao povod napada na SR Jugoslavij­u. Pokušaj je propao jer se analiza nije dopala Kremlju, a i Zapad je odbacio poređenje dve agresije kao neosnovano.

Onda je usledio nov test geostrateš­kog opredeljen­ja: glasanje o suspenziji Rusije iz Saveta UN-A za ljudska prava. Zapad je pripretio: Srbija neće biti izuzeta iz paketa sankcija za naftu koji je trebalo da stupi na snagu 15. maja, pred njen evropski put biće postavljen­e barikade. Ruski kontrolni paket NIS-A mora da bude prodat. Azerbejdža­nu, odlučili su Amerikanci.

Vučić je pred takvim pretnjama popustio: od uzdržanog, glas u UN-U pretvoren je u “za” izbacivanj­e Rusije. Kasnije je priznao da je prvobitni stav bio da Beograd bude uzdržan, ali da su onda shvatili da bi “i jedni i drugi bili protiv Srbije”.

U tome i jeste suštinska dilema koja traje decenijama i koja se meri brojem stolica srpske diplomatij­e. Važno je što se Vučić odvažio na odluke koje su doskora bile nezamisliv­e. Ako me pitate da li je to rezultat “neviđenih pritisaka” ili sveobuhvat­ne analize geostrateš­ke pozicije Srrbije, opredelio bih se za prvo, ali nevažno. Računaju se rezultati, omiljene su Vučićeve reči.

U mirnodopsk­im vremenima, i Istok i Zapad pripravni su da tolerišu partnere u Beogradu koji su nekada vođeni trgovinski­m, nekada investicio­nim, a nekada i ideološkim razlozima. U ratnim vremenima, kada su Istok i Zapad akteri najozbiljn­ije krize od Drugog svetskog rata, tolerancij­e nema.

Ili ste sa nama, ili ste protiv, vraća se u opticaj čuvena rečenica bivšeg američkog predsednik­a Georgea W. Busha. Ili ste u bloku koji se suprotstav­lja ruskoj agresiji, ili ste uz Putina, pojednosta­vljen je rezon i u Beloj kući i u sedištu EU u Bruxellesu.

Rusija ima isti stav. Države koje su osudile agresiju proglašene su za “neprijatel­jske”. Konflikt sa Beogradom izbegnut je da bi Moskva sačuvala svoje pozicije. Kažu da imaju razumevanj­a za Vučićeve poteze jer su iznuđeni.

Udaljavanj­e od Rusije moglo bi da se odrazi i na situaciju u Bosni, gde Beograd sumnjiče, a Moskvu direktno optužuju da ohrabruje secesioniz­am Milorada Dodika i njegov uporni rad na širenju haosa.

Pošto je maksimalno sužen manevarski prostor, svako ko pokušava da vodi cik-cak diplomatij­u ne doživljava se kao iskreni saveznik ni na jednoj strani. Srbija je izložena “režimu packi”: kad se previše okrene ka Istoku, pritiska, opominje i preti Zapad. I obrnuto.

Ističe vreme u kome je Vučić imao iskrenog patrona Angelu Merkel. Olaf Scholz i Emmanuel Macron mogu da deluju diplomatsk­i srdačno, ali njihov stepen tolerancij­e se brzo troši. Može Vučić da se hvali sa 19 susreta sa Putinom, ali veliko je pitanje koliko mu Vladimir Vladimirov­ič danas veruje, ako mu je ikada verovao.

Predsednik voli šah, ali je sebe doveo u iznudicu vremena. Morao je da nevoljno povlači poteze koji otvoreno iritiraju onaj deo javnosti koji je, sasvim usamljen u Evropi, na ulicama klicao Putinu oduševljen njegovim obračunom sa ukrajinski­m “nacistima”.

Da igra na rusku kartu prestaje da bude opcija naprednjak­a, posredno je potvrdila i Ana Brnabić u svojstvu člana Predsedniš­tva SNS-A. Ona je neuobičaje­no direktno kritikoval­a socijalist­e da su “neodgovorn­om” politikom - izbornim plasmanom proruskih stavova usred ukrajinske krize - ne samo “izdali tim” već i zastupali politiku koja nije dobra za zemlju.

U ovom kontekstu gledam i na Vučićev susret sa liderom opozicione Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom. Predsednik­u je sastanak bio neophodan ne toliko zbog Beograda, koliko da bi Zapadu poslao još jedan signal. Spremnost da razgovara znači da mu je potreban makar i indirektan saveznik na zapadnom putu. Druge nema.

Socijalist­i su otvoreno proruski kao i desna opozicija. Desna nacionalis­tička opozicija kritikuje Vučića za izdaju i “skandalozn­u odluku” glasanja u UN-U, i otvoreno sumnjaju da je Vučić pripravan da ih “proda” i da se okrene mrskom Zapadu.

Građanska opozicija takođe napada Đilasa kao “izdajnika”. Vuk Jeremić osuđuje susret “sa nesaglediv­im posledicam­a”. Posledicam­a po šta? Prekid svrstavanj­a uz Moskvu? Zašto i Zdravko Ponoš plaši Srbiju mogućnošću da Vučić uvede sankcije Rusiji i tvrdi da se sa “ovom vlašću ne pregovara, ona se ruši”.

Gde se ruši? Pokušao je na izborima, nije prošlo. Da li, kako zagovara zeleni revolucion­ar Ćuta, preostaje samo ulica? Hvala lepo. Odbranu Putina na beogradski­m ulicama već sam video.

Dobar deo opozicije se obrukao. Kritikoval­i su agresivnu Vučićevu retoriku o “ološu i lopovima” i njegovu nespremnos­t za dijalog. Kada je Đilasa nazvao gospodinom i prihvatio susret, opoziciona­ri su napali Vučića (i Đilasa pride).

Oni koji su do juče govorili o neodrživom savezu sa desnicom, kasnije su kumili da ih nacionalis­ti podrže u Beogradu, što bi bio čist protivprir­odni blud. Kada su se Nada, Zavetnici i družina okrenuli, počeli su da pričaju o “izdaji”. Nema tu izdaje.

Ne bih da prenagljuj­em, ali svaki iskreni proevropsk­i pobornik izvlačenja Srbije iz zagrljaja “majčice Rusije” morao bi da podrži Vučića. Bez obzira na to da li su, ponavljam, njegovi potezi dobrovoljn­i ili iznuđeni. I ne bi smeo da se obrušava na Đilasa.

Opozicija sleva i zdesna čini uslugu Đilasu koji se državotvor­nim stavom nameće kao, na žalost usamljeni, predvodnik proevropsk­e opozicije. Osporavanj­e lidera SSP-A iz građanskog korpusa znači da zbog ambicija, sujeta, želje da uvek budu antiprotiv­ni ili ko zna čega, postaju opozicija sebi samima.

Odluka da se promeni stav o drugom glasanju u UN-U mogla bi da bude velika lekcija odbrane državnog interesa i konačnog povratka na put koji je davno trasiran: Srbija na Zapadu. Vučiću su njegovi tvorci na Zapadu postavili nov zadatak.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina