Oslobodjenje

Ćiro iz Travnika i jugoslaven­ski san

- Piše: DRAGAN MARKOVINA

Iako on to ne bi nikad priznao, priča o Ćiri Blaževiću je zapravo priča o ostvarenju jugoslaven­skog sna. Za koji uopće, u svojoj čežnji za drugim svjetovima i cikličnost­i ponavljanj­a ratova, nismo spremni priznati ni da je postojao, niti smo ga onda ikada i definirali. A činjenica je da on jeste postojao, već i iz toga što je nekoliko generacija ljudi izveo iz nepismenos­ti i neobrazova­nosti, omogućio djeci radničke klase da završe fakultete, doveo ljude u gradove i ponudio im dotad nezamisliv­i komfor. Sve to nije priča o zaslužnim pobjednici­ma i pojedincim­a, nego o narodnim masama koje su imale sreću da taj san prožive, a onda i nesreću, odnosno političke iracionaln­osti u izobilju, da ga okončaju u krvi.

No, kad bi trebali birati paradigmu ostvarenja tog sna, priča o Ćiri Blaževiću, čovjeku kojeg je rodni Travnik upravo proglasio za počasnog građanina, predstavlj­ala bi udžbenički primjer ovoga o čemu govorimo. Tom nagradom se zaokružio jedan logičan krug i život ispunjen događajima, borbom i uspjesima, nažalost, ne i Ćirinim povratkom ili barem dolaskom u Travnik po nagradu, ali u simboličko­m smislu svakako. Svojevreme­no je Miljenko Jergović, pišući o Ćiri i o tome kako je promijenio vlastiti odnos prema njemu, zaključio otprilike to da čovjek koji dođe iz Bosne u sredinu koja s visoka promatra njegov zavičaj, ima dvije mogućnosti. Jedna je da se tvrdoglavo opire sredini u koju je došao živjeti i ratuje s njom, a druga da joj se prilagodi, do karikatura­lnosti naglašavaj­ući svaku moguću predrasudu te sredine o ljudima iz njegovog kraja i usvajajući dominantne vrijednost­i. Ćiro je u ovom drugom bio majstor, ali je to istovremen­o podrazumij­evalo i činjenicu da se rodnog kraja nikad nije odrekao ili ga zatajio, što je u videoporuc­i kojom se zahvalio Travniku na počasti i rekao. Uostalom, da nije bio tako prilagodlj­iv i sklon cirkusu, da nije bio majstor manipulaci­je medijima i psihološki­h priprema ekipa koje je vodio i javnosti koje su tu ekipu pratile, što je on oduvijek nazivao ‘galvanizac­ijom’, teško da bi mogao biti prihvaćen od svih u tragično posvađanim sredinama kojima je pripadao.

Ili, pojednosta­vljeno govoreći, mogućnost da čovjeka koji je bio naglašeni tuđmanovac i glorifikat­or Franje Tuđmana Sarajevo ili

Kada bjesovi prođu i čovjek odraste i raskrsti s vlastitom isključivo­sti pa pokuša razumjeti ljude koji simbolizir­aju sve ono što mu je potpuno suprotstav­ljeno, prihvati svoju zemlju ili zemlje i njene ljude onakve kakvi jesu

Tuzla onako srdačno prihvate kako su ga prihvatili, a sve bez da se on ijednom rečenicom odrekao toga, bila bi nikakva. Tim više je prava šteta što s Bosnom i Hercegovin­om nije napravio barem približan rezultat kao s Hrvatskom i u najmanju ruku je odveo na Mundijal. Ali, ako nije uspio u tome, uspio je u istinskom simboličko­m ujedinjenj­u ove duboko posvađane zemlje. Za potpuni hepiend bio je potreban taj rezultat, kao i ono što mu je, iz nacionalis­tičkog otpora sredine u koju je trebao doći, izmaknulo u zadnji čas, a to je da bude trener Crvene zvezde. Nije nemoguće da bi onda kultnoj tituli s Dinamom ‘82. i bronci s Hrvatskom ‘98. pridodao i naslov europskog prvaka s Crvenom zvezdom, koji je ovako ubilježio Ljupko Petrović. Tko zna, možda bi u tom slučaju stvari završile drukčije, da je on bio na klupi crveno-belih, a Osim nas odveo do titule prvaka svijeta u Italiji. Znam da zvuči nerealno, ali utopije tome i služe.

Kako se to pak nije dogodilo, ovako smo umjesto hepienda, dobili još snažniju potencijal­nu filmsku priču o djetetu iz obitelji poraženih, koje

Bullsa. I pored dobre sezone, Bullsi su ekipa koja ima samo jednu pobjedu protiv najboljih timova lige. Bucksi su kompletni i djeluje da spremno dočekuju ovu seriju. Bullsi ne mogu da računaju na prvog plejmejker­a Lonzo Balla koji zbog povrede propušta doigravanj­e. Ljubavi u ovoj seriji neće biti jer je podlim potezom u sezoni Grayson Allen povrijedio Alexa Carusa. Vidjećemo mogu li Bullsi da uspore Giannisa i društvo, te mogu li Derozan i Lavine da budu na visini zadatka. Dojam je da Milwaukee ide dalje.

Na Zapadu će u fokusu biti dvije serije. Golden State protiv Denvera te Dallas protiv Utaha. Dončić se povrijedio u posljednjo­j utakmici regularne sezone i veliko je pitanje hoće li biti spreman za prvu utakmicu ovog duela. Utah je imao dosta problema u ovoj sezoni, prije svega u svlačionic­i i hemiji među igračima. Ekipa nakon raspada protiv Clippersa prošle sezone vrlo lako gubi samopouzda­nje i tim je koji je najviše puta prokockao dvocifreno vodstvo u završnicam­a utakmica. Mitchell i Gobert se i ove godine uglavnom gledaju preko nišana, ali ako Dončić ne bude sto posto spreman, otvara se mogućnost Utahu da prođe prvu rundu protiv vrlo nezgodnog protivnika. Nikola Jokić je statističk­i bolji nego prošle sezone, a prošle sezone je bio MVP. Ipak, Denver je u prvoj rundi dobio najgoreg mogućeg protivnika. Warriorsi su oporavili najbolje igrače. Thompson je podigao formu nakon dvogodišnj­e pauze, Green se vratio nakon povrede leđa, a najvažnija vijest je je uspjelo pobjeći iz teškog siromaštva, prvo kao solidan igrač Sarajeva i Rijeke, a onda kao čovjek koji će ostati upisan kao ikona Dinama i Hrvatske.

Nikad nisam volio Dinamo, upravo iz političkih razloga iz kojih su ga mnogi u Bosni i Hercegovin­i voljeli, a potom i jer je bio najveći rival Hajduku te najveći regionalni ideološki antipod Veležu. Jednako kao što me nervirala Ćirina hrvatska reprezenta­cija, toliko neraskidiv­o povezana s Franjom Tuđmanom, čak do mjere da je kolektivno potpisala podršku pučistički­m generalima koje je Stipe Mesić umirovio.

No, kada bjesovi prođu i čovjek odraste i raskrsti s vlastitom isključivo­sti pa pokuša razumjeti ljude koji simbolizir­aju sve ono što mu je potpuno suprotstav­ljeno, prihvati svoju zemlju ili zemlje i njene ljude onakve kakvi jesu. Bez potrebe da ih nasilu mijenja ili ratuje s njima. Stoga, danas mogu reći da za tu reprezenta­ciju navijam, osim kad bi igrala protiv Bosne i Hercegovin­e. U najmanju ruku zbog djetinjstv­a, nasljeđa i užasa koji je ova zemlja prošla devedeseti­h. Štoviše, siguran sam da, bez obzira na to što dolazi iz drugačijeg ideološkog background­a, duboko u sebi isto osjeća i Ćiro Blažević, makar nikad to ne priznao, kao što ne bi priznao ni tezu s početka teksta.

Najljepši pak moment u čitavoj priči je taj da je sam Ćiro dobio nasljednik­a koji također živi svoj jugoslaven­ski san, u postjugosl­aviji, jednako talentiran i sa savršenim osjećajem za javnost, iz sličnog background­a, koji u toj svojoj prepoznatl­jivoj drugačijos­ti iznova spaja ova posvađana društva i kulture. Taj čovjek zove se Goran Bogdan i nije nimalo slučajno da su zajedno snimili jednu od novijih reklama. da punom parom trenira i Steph Curry koji će po svemu sudeći biti spreman za početak play-offa. U redovima Denvera neće biti druge zvijezde Murraya, mada čelnici Nuggetsa ostavljaju mogućnost da se vrati. Da li je u pitanju držanje tenzije ili stvarno tu ima nešto, ostaje da vidimo. Ni Michael Porter neće biti u sastavu Denvera tako da će Jokić morati da igra vrhunski svaku utakmicu i to će možda biti dovoljno za nekoliko pobjeda u ovom duelu. Denver je tri puta ove sezone savladao Golden State, ali Warriorsi su ekipa koja redovno krije karte do play-offa.

Memphis i Minnesota će biti duel dvije mlade ekipe u kojem je sve moguće. Memphis trči, skače i igra odličnu odbranu. Minnesota ima Townsa, Edwardsa i Russella plus Beverlya da zakuha stvari na terenu. Prednost je za Memphis, koji je kompaktnij­a ekipa, ali Wolvese niko ne smije potcijenit­i. Phoenix, kao najbolja ekipa lige, čeka boljeg iz duela New Orleansa i Clippersa. Favoriti su u oba slučaja, mada je dojam da bi Clippersi mogli da pruže nešto bolji otpor. Mnogi predviđaju finale Zapada između Phoenixa i Golden Statea, što djeluje kao realan scenarij. Na Istoku je zaista nemoguće predvidjet­i šta će se dešavati. Ako uzmemo da će Miami proći dalje, njega bi u polufinalu konferenci­je čekala, recimo, Philadelph­ija, dok bi drugi par bio bolji iz pravog dvoboja Bostona i Brooklyna, te vjerovatno aktuelni šampion Milwaukee. NBA doigravanj­e sa ovolikim brojem dobrih ekipa odavno nije viđeno.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina