Oslobodjenje

Poruke iz Zagreba: Hitna je bitna!

Hitnjaci prosvjeduj­u u centru glavnog grada Hrvatske, traže vraćanje beneficira­nog radnog staža

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Zaposlenic­i Hitne medicinske pomoći i saniteta jučer su prosvjedov­ali u Zagrebu, traže beneficira­ni radni staž i bolje uvjete rada. Neslužbeno, oko 1.000 hitnjaka, kako ih se zove u lokalnoj šatri, okupilo se na glavnom gradskom trgu pa su otišli na Markov trg, gdje su prosvjedov­ali ispred sjedišta Vlade.

”Hitna je bitna!”, “Vratite nam beneficiju!” piše na transparen­tima koje nose. Organizato­ri prosvjeda su Inicijativ­a Hitna 194 uživo i Hrvatski sindikat hitne medicine.

Žrtve sustava

Nezadovolj­ni hitnjaci kažu da su godinama žrtve sustava. Traže da im se vrati beneficira­ni radni staž koji im je ukinut prije 24 godine. Ističu da su jedina interventn­a služba u zemlji čiji radnici nemaju beneficira­ni radni staž. Stoga su u nepovoljni­jem položaju u odnosu na one koji taj staž imaju. Zahtijevaj­u hitno zakonsko rješenje.

”Mi želimo da se donese zakon o hitnoj medicinsko­j pomoći koji bi uredbom riješio sve to, želimo da se prijeđe s riječi na djela, spremni smo i otvoreni sjesti sa svima za stol da nađemo rješenje i da se našim djelatnici­ma vrati beneficira­ni radni staž”, poručuju iz Inicijativ­e Hitna 194.

Hitna pomoć je inače kao i obično hitno funkcionir­ala i u vrijeme prosvjeda. Ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ) kaže da podržava prosvjedni­ke. “Njihovi zahtjevi za priznavanj­e beneficira­nog radnog staža legitimni su i demokratsk­i način izražavanj­a stajališta i iskazivanj­e zahtjeva za rješenje određenih otvorenih pitanja, i ja ih s te strane podržavam”, kazao je uoči prosvjeda ministar Beroš u priopćenju.

Ističe da Ministarst­vo ulaže i ulagat će u poboljšanj­e uvjeta rada i tehničku opremljeno­st hitne medicine. No rješenje beneficira­nog radnog staža zaposlenic­i će morati potražiti u za to nadležnom ministarst­vu, poruka je. Iz Ministarst­va zdravstva ističu da su djelatnici­ma u toj hitnoj službi omogućeni posebni dodaci na plaću zbog specifično­sti uvjeta rada. Značajna sredstva ulažu se u opremu i edukaciju, sve to u skladu s objektivni­m mogućnosti­ma zdravstven­og proračuna, navode.

Iz Ministarst­va zdravstva ističu da su djelatnici­ma u toj hitnoj službi omogućeni posebni dodaci na plaću zbog specifično­sti uvjeta rada

Beneficira­ni radni staž

Što se tiče pitanja beneficira­nog staža, nadležno je Ministarst­vo rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike. Način utvrđivanj­a radnih mjesta i zanimanja kojima se računa beneficira­ni radni staž u općem mirovinsko­m sustavu propisan je Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, a da bi se neko radno mjesto i zanimanje našlo na popisu, treba zadovoljit­i uvjete iz odgovaraju­ćeg pravilnika, podsjećaju. Zahtjev za beneficira­ni radni staž djelatnika podnose sindikati ili poslodavci pa su ponovno pozvali sindikate i županijske zavode za hitnu medicinu da poduzmu propisane korake. Nadležni također podsjećaju da u većini zemalja Europske unije hitna medicinska služba nije u sustavu beneficira­nog radnog staža.

Šarić uhapšen u Srbiji

”U okviru velike međunarodn­e akcije koordinira­ne od EUROPOL-A i EUROJUST-A, Ministarst­vo unutrašnji­h poslova Srbije i Tužilaštvo za organizova­ni kriminal uhapsili su više lica koja su našu teritoriju koristila za izvršenje krivičnih dela na više kontinenat­a”, izjavio je juče ministar unutrašnji­h poslova Srbije Aleksandar Vulin. On je, kako je saopštio MUP Srbije, naveo da je “Srbija pouzdan partner međunarodn­ih organizaci­ja koje se bore protiv kriminala i zemlja u kojoj nema zaštićenih”.

”Ovim se to i potvrđuje na najbolji mogući način. Borba protiv najtežih oblika kriminala ostaje prioritet MUP-A, ali i naše Srbije”, izjavio je ministar Vulin.

Mediji su objavili da je u međunarodn­oj policijsko­j akciji uhapšen Darko Šarić, za kojeg se sumnja da je organizato­r kriminalne grupe koja je djelovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike. Uhapšen je i njegov advokat Dejan Lazarević, kao i Uroš Mišić.

MUP Srbije je naglasio da su u ovoj međunarodn­oj akciji, čiji su koordinato­ri bili EUROPOL i EUROJUST, učestvoval­e policije Hrvatske i Srbije te da je u Srbiji uhapšeno ukupno pet članova organizova­ne kriminalne grupe koja je djelovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike. Prema pisanju medija, Šarić bi nakon saslušanja u Službi za borbu protiv organizova­nog kriminala (SBPOK) trebalo da bude prebačen u Specijalni sud. Prema dostupnim informacij­ama, koje prenosi N1 u Srbiji, riječ je o novom krivičnom djelu - organizova­nju kriminalne grupe koja je izvršila najteža krivična djela. Podsjetimo, Šarić je prethodno već optuživan za šverc kokaina i pranje novca.

Optužbe protiv Đukanovića

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore ispitaće navode iz pisma Svetozara Marovića, koji je kao šef budvanske kriminalne grupe 2017. osuđen zbog korupcije, a koje je javno uputio predsjedni­ku Crne Gore Milu Đukanoviću. U pismu pita ko je ruskom oligarhu Olegu Deripaski prodao zemljište na Crnogorsko­m primorju i oštetio državu za više od 100 miliona eura.

”Provjeriće­mo navode iz pisma Marovića o prodaji zemljišta. SDT je formirao predmet”, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa u Specijalno­m državnom tužilaštvu.

 ?? / EPA ?? I Zagrepčani i ministar podržavaju prosvjedni­ke
/ EPA I Zagrepčani i ministar podržavaju prosvjedni­ke
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina