Oslobodjenje

Srbija ponovo u klinču

Možda imamo različite poglede na prijateljs­tvo. Mi svoje prijatelje u teškim trenucima uvijek podržavamo, poruka je iz MIP-A Rusije

- JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Srbija je nedavno ponovo glasala za u Ujedinjeni­m nacijama, usaglasivš­i se sa većinom Zapada koji odlučuje da Rusiju izbaci iz Saveta Ujedinjeni­h nacija za ljudska prava. A to ne prolazi ispod radara zvaničnog Kremlja odakle stiže reakcija za koju bi mnogi rekli da je “poslednje upozorenje”.

Bilješke Marije Zaharove

Naime, zvanična predstavni­ca Ministarst­va inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentariš­e potez zvaničnog Beograda, konstatuju­ći da ga je nemoguće razumeti.

”Rusija računa na doslednu poziciju Srbije prema Rusiji u okviru međunarodn­ih organizaci­ja. Beležimo izjave srpskih političara o pritiscima koji se na njih vrše. Beležimo i izjave srpske strane da im je Rusija prijatelj. Možda imamo različite poglede na prijateljs­tvo. Mi svoje prijatelje u teškim trenucima uvek podržavamo”, kaže Zaharova dodajući:

”Ako je reč o onima koji se proglašava­ju našim prijatelji­ma, onda je to nemoguće razumeti. Polazimo od toga da će se naši tradiciona­lni partneri u svom delovanju u okviru međunarodn­ih organizaci­ja na raznim multilater­alnim platformam­a dosledno držati stavova koji odražavaju njihove istinske nacionalne interese i istinski prijateljs­ki odnos prema nama.”

Nema sumnje, ovde Zaharova govori i o glasanju Srbije o rezoluciji u UN-U kojom se osuđuje napad na Ukrajinu s početka sukoba ne uvažavajuć­i mnogo činjenicu da je u pitanju jedina zemlja u Evropi koja se nije pridružila sankcijama Zapada.

Jer, to je nešto čime ostaju hronično nezadovolj­ne zemlje članice Unije koje dele mišljenje da bi država koja pretenduje da bude među njima morala da uskladi i svoju spoljnu politiku sa kursom koji zauzima Bruxelles.

Stalni dijalog

No, to Beograd ne čini pokušavaju­ći da sačuva poziciju neutralnos­ti koju je zauzeo još pre nekoliko godina, kada je Moskva prisvojila Krim. Hoće li uspeti da sačuva ovu poziciju?

”Zemlje kandidati imaju obavezu da se postepeno usklađuju sa spoljnom i bezbednosn­om politikom Evropske unije i brojni su koraci koje je Srbija preduzela u međunarodn­im forumima kada je reč o usklađivan­ju sa merama Unije prema ruskoj invaziji u Ukrajini. Nažalost, agresiji Rusije ne vidi se kraj. U Bruxellesu se možda i sada razmatra donošenje novih sankcija, a partneri u Uniji bi želeli da u tome vide i Srbiju, koja je važan partner i sa čijim vlastima smo u stalnom dijalogu”, poručuje šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Giaufret.

 ?? ?? Giaufret: EU računa na Srbiju
Giaufret: EU računa na Srbiju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina