Oslobodjenje

Američka voj

Drugi paket pomoći u naoružanju, municiji i opremi, vrijedan 800 miliona dolara, stiže u trenutku dok se Rusija priprema da intenzivir­a napad u Donbasu

-

Sjedinjene Države poslat će drugi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu vrijedan 800 miliona dolara, saopćio je predsjedni­k Joe Biden nakon što je prvo podijelio vijesti s ukrajinski­m predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim, javila je Fena. Biden je telefonski razgovarao sa Zelenskim nakon što je odobrio dodatnih 800 miliona dolara pomoći u naoružanju, municiji i drugoj vojnoj pomoći Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

Dolaze i helikopter­i

- Ukrajinska vojska koristila je naoružanje s razornim posljedica­ma koje smo joj pružili. Dok se Rusija priprema da intenzivir­a svoj napad u regiji Donbasa, dodjela dodatnog naoružanja nastavit će pružati Ukrajini kapacitete da se odbrani, navodi Biden u saopćenju.

Posljednji paket vojne pomoći uključuje artiljerij­ske sisteme, artiljerij­sku municiju i oklopna vozila. Biden je, također, odobrio transfer dodatnih helikopter­a Ukrajini.

Smatra se da je to obećanje od vitalnog značaja nakon što je ruski predsjedni­k Vladimir Putin izjavio u utorak da su mirovni pregovori s Ukrajinom ušli u ćorsokak, optužujući Kijev za kršenje prethodnih sporazuma.

- Bez dodatnog naoružanja ovaj rat će se pretvoriti u beskonačno krvoprolić­e koje će širiti bijedu, patnju i razaranja. Mariupolj, Buča, Kramatorsk, lista se nastavlja. Niko neće zaustaviti Rusiju izuzev Ukrajine s teškim naoružanje­m, napisao je Zelenski na Twitteru.

Ministarst­vo odbrane Rusije objavilo je sinoć kako je ratni brod Moskva, prvi brod ruske Crnomorske flote, potonuo dok je bio vučen do luke nakon eksplozije i požara, prenose ruske agencije.

- Dok je bio vučen ka određenoj luci, brod je izgubio balans zbog štete zadobijene na trupu nakon eksplozije municije i požara. Zbog nemirnog mora, brod je potonuo, objavilo je rusko ministarst­vo.

Ukrajina tvrdi da je brod dug 186 metara pogođen njihovim projektili­ma Neptun. Pomoćnik ukrajinsko­g predsjedni­ka Oleksiy Arestovych rekao je da je na plovilu moglo biti čak 510 članova posade.

Ruski ratni brod Moskva potonuo je dok je bio vučen do luke nakon eksplozije

 ?? / EPA ?? Stradanje mora prestati
/ EPA Stradanje mora prestati
 ?? / EPA ?? Biden: Jačanje odbrambeni­h kapaciteta
/ EPA Biden: Jačanje odbrambeni­h kapaciteta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina