Oslobodjenje

Je nuklearnog naoružanja

Ukoliko se Švedska i Finska pridruže NATO-U, Rusija će morati ojačati svoju odbranu u regiji, poručio je Putinov bliski saradnik

-

Jedan od najbližih saradnika ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina upozorio je jučer NATO da bi, ukoliko se Švedska i Finska pridruže vojnom savezu pod američkim vodstvom, Rusija morala ojačati svoju odbranu u regiji, uključujuć­i i razmještaj nuklearnog naoružanja, prenijela je Fena.

Finska, koja dijeli 1.300 kilometara dugu granicu s Rusijom, i Švedska razmatraju da li da se pridruže NATO-U. Finska će donijeti odluku u naredih nekoliko sedmica, saopćila je premijerka Sanna Marin.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedav­ajućeg ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio je da bi Rusija, ukoliko se Švedska i Finska pridruže NATO-U, morala ojačati svoje kopnene, mornaričke i zračne snage u regiji Baltičkog mora kako bi obnovila vojnu ravnotežu.

Medvedev je, također, eksplicitn­o uputio nuklearnu prijetnju riječima da ne bi moglo biti više govora o Baltiku bez nuklearnog oružja, gdje Rusija ima svoju enklavu Kalinjingr­ad, stiješnjen­u između Poljske i Litvanije.

- Ravnoteža se mora obnoviti, izjavio je Medvedev, koji je bio ruski predsjedni­k od 2008. do 2012. godine, prenosi Reuters.

Rusija već posjeduje nuklearno oružje u regiji Baltika, izjavio je jučer litvanski ministar odbrane Arvydas Anusauskas.

Anusauskas je izjavio za litvanski portal vijesti BNS da je nuklearno naoružanje bilo razmješten­o u ruskoj enklavi Kalinjingr­ad na Baltičkom moru i prije aktuelne krize.

- Trenutne ruske prijetnje izgledaju prilično čudno kada znamo da, i bez trenutne sigurnosne situacije, oni drže naoružanje 100 kilometara od litvanske granice, izjavio je litvanski ministar, prenosi Reuters.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina