Oslobodjenje

Za izvoz voća treba otvoriti i GP Orašje

Voćari s područja Brčkog robu mogu izvoziti samo preko GP-A Gradiška i Metković, što im otežava plasman

- ALEMA PENDEK

Brčko, Gradačac, Ugljevik, Čelić, Čelinac područja su izuzetno bogata voćem, prije svega šljivama, jabukama, jagodama i trešnjama koje u većini završe u izvozu. Prošle godine voćari su tražili da im se obezbijedi više graničnih prelaza preko kojih mogu izvoziti voće, kao i prisustvo fitosanita­rnih inspektora na granicama i u dane vikenda, jer roba, prije svega voće, ne može stajati na granici od petka do ponedjeljk­a.

Prva klasa

- Lani su nam djelimično izašli ususret i obezbijedi­li rad fitosanita­rnog inspektora na granici i subotom do 15 sati. Mi izvozimo voće prve klase i kao takvo treba da dođe do krajnjeg odredišta, npr. Njemačke, a ne da danima stoji na granici, kazao je za Oslobođenj­e predsjedni­k Udruženja Savremeni voćar iz Šatorovića (Brčko) Bahrija Ribić.

Premanjego­vimriječim­a,drugiznača­jniji problem s kojim se susreću proizvođač­i voća jeste to što se trenutno voće može izvoziti samo preko graničnih prelaza Gradiška i Metković, što njima otežava izvoz.

- Voćarima s područja Brčko distrikta i okolnih gradova mnogo bi značilo kada bi se za izvoz otvorio i granični prelaz Orašje. Veoma je važno da svi nadležni, od nivoa distrikta do Vijeća ministara BIH, razumiju problem u vezi sa graničnim prelazom Orašje, odnosno da ga otvore za izvoz voća iz BIH. Time bi bar donekle ublažili troškove transporta, s obzirom na to da su cijene goriva drastično porasle, a i voće bi brže stizalo do kupaca, istakao je Ribić, dodajući kako plasman ni ove godine, kao ni ranijih, neće biti problem.

Nama je cilj da šljiva koja krene iz Brčkog za jedan dan dođe do Njemačke, bez suvišnih zadržavanj­a, kaže Ribić

Prema njegovim riječima, oni očekuju da će ovogodišnj­i urod voća na području Brčko distrikta biti jako dobar, naročito šljive i jabuke.

- Prema našim procjenama, za više od 50 posto bi mogao biti veći ovogodišnj­i urod koji će većim dijelom završiti u izvozu, jer da nema izvoza, teško da bi domaći poljoprivr­ednici mogli opstati, kazao je Ribić.

Gnojivo

Dodao je kako se poljoprivr­ednici ovog kraja, kao uostalom i poljoprivr­ednici iz cijele BIH, ove godine suočavaju sa visokim cijenama goriva, što je jedan od razloga zašto traže otvaranje GP-A Orašje za izvoz, ali i s enormnimpo­skupljenje­mrepromate­rijala, prije svega gnojiva, koje je sa 42 KM za 100 kilograma skočilo na 220 maraka.

- Tražili smo od nadležnih da nam pomognu i s regresiran­im gorivom, ali, nažalost, nismo naišli na sluh. Jedino što su nam obećali jeste da će ovogodišnj­i poticaji biti isplaćeni na proljeće, da se neće čekati zima, ali vidjećemo, poručio je Ribić.

 ?? ?? Najviše se izvozi šljiva iz Ugljevika, Gradačca, Brčkog...
Najviše se izvozi šljiva iz Ugljevika, Gradačca, Brčkog...

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina