Oslobodjenje

Kršćani širom svijeta slave dan Isusovog uskrsnuća

I ove godine će bh. televizije prigodnim i sadržajnim programom obilježiti jedan od najvećih kršćanskih blagdana - Uskrs

-

Federalna televizija će i ove godine prigodnim programom obilježiti najveći kršćanski blagdan Uskrs. Za katolike to je najveći događaj u ljudskoj povijesti, a Crkva ga ove godine slavi u nedjelju, 17. aprila.

Blagdan na FTV-U

U povodu obilježava­nja Uskrsa, Federalna televizija emitirat će prigodan program koji počinje već od 9.20 sati sa emisijom “Sjaji Marija Zvijezda”. Samostan Marija Zvijezda u Banjoj Luci utemeljio je O. Franz Pfanner i prvobitno se sastojao samo od skromne kolibice, koja je do danas sačuvana i koju trapisti još posebno štuju. S vremenom se samostansk­o imanje znatno proširilo do te mjere da su trapisti bili u prilici znatno ulagati u lokalnu privredu.

U 10 sati u programu je emisija “Šta je nama Uskrs”. Kršćani širom svijeta slave dan uskrsnuća Isusa Krista kao najvažniji praznik. U zapadnoj civilizaci­ji zvanična priprema za Uskrs je korizma. Nakon toga dolazi Cvjetnica, pa Velika sedmica, koja uključuje Vazmeno trodnevlje: Veliki petak, Veliku subotu i konačno Uskrs. Tradiciona­lna priprema počinje Velikom subotom kad se odlazi na bdjenje, a na misi se pali uskrsna vatra na žutoj ili bijeloj uskrsnoj svijeći. Nekada je Uskrs smatran savršenim trenutkom krštenja, zato se na toj misi pridružuju novi članovi, a stari obnavljaju zavjete. Sutradan, na samu nedjelju, pjevaju se veselije i svečanije pjesme te se slavi samo uskrsnuće.

- O svemu ovome, u jednom elementarn­om smislu, razgovaral­i smo sa studentima Franjevačk­e teologije u Nedžarićim­a, kao i sa njihovim profesorom, poznatim fra Ivom Markovićem. Kako studenti ove teologije dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovin­e, bili smo u prilici čuti zanimljiva svjedočans­tva o različitim nijansama narodnog obilježava­nja ovog najvećeg kršćanskog praznika. Namik Kabil je napisao scenarij i režirao ovaj obrazovni dokumentar­ac, saopćeno je s FTV-A.

U 10.30 sati će emitirati izravni prenos svete uskrsne mise iz Katedrale srca Isusova u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup mons. Tomo Vukšić, a nakon mise u 11.55 uslijedit će urbi et orbi, pozdravni govor i uskrsna čestitka pape Franje.

U povodu proslave Uskrsa, bit će emitirana i emisija “Slikar fra Perica Vidić” autorice Svjetlane Živanov. Petar Perica Vidić je akademik, svećenik i slikar. Rođen je u Sarajevu, na Bistriku. Bio je gvardijan Franjevačk­og samostana sv. Ante na Bistriku, predsjedni­k Matice hrvatske, profesor umjetnosti u Franjevačk­oj gimnaziji u Visokom...

Bog, čovjek i umjetnost su tri ljubavi fra Perice. Veliki je humanista i radnik. Njegov moto je Niti jedan dan bez linije i konstantno se pita šta bi on radio kada ne bi radio. Fra Perica se umjetnošću bori protiv svih nedaća, pa je tako 1993. u galeriji “Gabrijel” imao svoju prvu ratnu izložbu, a do sada njih više od stotinu, slikarski opus mu je 3.500 ulja na platnu, suhih pastela...

Program na BHT1

U programu BHT1, 15. aprila, na Veliki petak, od 21.15 sati pratite prenos Križnog puta iz Rima koji će predvoditi papa Franjo. Nakon dvije godine, Križni put se ponovno održava u rimskom Koloseju. Kako je u toku Godina obitelji (Amoris Laetitia), kojom se obilježava i pet godina od objave istoimene apostolske pobudnice, papa Franjo povjerio je obiteljima iz katoličkih zajednica i raznih udruga pripremu tekstova razmatranj­a i molitvi za Križni put.

Radio-televizija BIH će u nedjelju, 17. aprila, od 10.30 sati, na najveću kršćansku svetkovinu - Uskrs, realizirat­i prenos svečane svete mise iz Katedrale Srca Isusova u Sarajevu, koju će predslavit­i vrhbosansk­i nadbiskup i metropolit­a mons. Tomo Vukšić.

Od 12 sati na programu BHT1 pratite i prenos tradiciona­lne uskrsne poruke i blagoslov pape Franje urbi et orbi iz Vatikana.

U danima kada katolici slave Uskrs, pravoslavc­i prolaze korizmenu pripremu za Vaskrs, muslimani ramazanski post, a židovi obilježava­ju Pesah, novo izdanje dijaloške religijske emisije “In Medias Res” donosi diskusiju o žrtvi i odricanju. Šta je žrtva u savremenim, kod nas dominantni­m, religijama? Koliko je ona važna za jednog vjernika i šta taj čin žrtve i odricanja čini ljudskom umu i duši – ključna su pitanja na

U susret velikom kršćanskom blagdanu Uskrsu, RTRS će u petak, 15. aprila, u 13 sati, emitirati dokumentar­ni program “Duhovna obnova”.

Sve više ljudi osjeća potrebu da se duhovno obnovi, pročisti i okrijepi. Voditelj Franjevačk­og duhovno-pastoralno­g centra u Visokom fra Josip Ikić ima misiju da pomaže na putu duhovnog rasta. Imenovan je od pape misionarom milosrđa.

U subotu, 16. aprila, na programu je intervju sa nadbiskupo­m vrhbosansk­im mons. dr. Tomom Vukšićem (18.25 sati). U svjetlu biskupskog gesla, Isusovih riječi Mir vam svoj dajem - kako prenosi

Može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću? Kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za djelo koje je na popisu najgorih – zločin protiv čovječnost­i?

Esad Landžo je godinama bezuspješn­o tražio odgovore na ova pitanja. Odlučio je pokušati još jednom. U jesen 2015, gotovo 25 godina nakon početka rata, Esad se vraća kući i na mjesto svog zločina u Bosni. Shvata da mu je to putovanje posljednja prilika da se oslobodi svojih demona i pronađe mir. Mora tražiti oprost od onih koje je izdao i najviše povrijedio, ali i od sebe samoga. Bez oprosta se nikad neće moći vratiti normalnom životu.

Za razliku od mnogih drugih ratnih zločinaca, Esad priznaje da nikad nije bio prisiljen počiniti te zločine, a opet ih je izvršio. Svjestan je koja će odgovore dati teolozi ove četiri religije: Senada Tahirović, Olivera Jovanović, Pavle Mijović i Igor Kožemjakin. Biće govora i o tome koliko smo uopće danas spremni na žrtvu i odricanje i zašto je važno u cijelom tom procesu djelovati čiste duše i ne očekivati ništa zauzvrat.

Urednica i voditeljic­a je Neda Tadić. Dijaloška emisija “In Medias Res” je na programu BHT1 u nedjelju, 17. aprila, u 14.15 sati.

U povodu proslave Uskrsa, bit će emitirana i emisija “Slikar fra Perica Vidić” autorice Svjetlane Živanov. Fra Perica je akademik, svećenik i slikar, a rođen je u Sarajevu na Bistriku

Ivanovo evanđelje, novoizabra­ni nadbiskup vrhbosansk­i i metropolit monsinjor dr. Tomo Vukšić nastavlja putem svojih uzoritih prethodnik­a.

Ovo je njegov prvi Uskrs na čelu Vrhbosansk­e nadbiskupi­je. Kako osvijestit­i i obnoviti vjeru u Uskrsnuće Gospodinov­o, nepresušni izvor života i nade? Na koje sve načine je moguće svjedočiti tu vjeru i to ne samo među kršćanima?

U nedjelju na Uskrs u 11.55 sati na programu je urbi et orbi - prenos iz Rima, a u 14.35 sati slijedi snimak uskrsne mise u Banjoj Luci. da se mora suočiti s boli preživjeli­h i nada se da će im uspjeti pomoći da nastave sa životom. U filmu upoznajemo Esadovu porodicu, žrtve i njihovu rodbinu.

Regioskop - Neoprošten­o: AJB, utorak, 17.05 sati (repriza 23.05).

 ?? ?? Križni put
Križni put
 ?? ?? Šta je nama Uskrs?
Šta je nama Uskrs?
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina