Oslobodjenje

Sultan i Kan

-

SERIJA 22.10 FTV

13/23 Sultan Alaeddin organizira gozbu na kojoj se okupljaju svi članovi porodice u čast mira. Turkan-hatun misli da je Kutlu Bike stavila onaj kompas u njenu škrinju, pa je tako okrivljena. Želja joj je što prije udaljiti je iz te sredine. Mihri Džihan predlaže Turkan-hatun plan da otruju Kutlu Bike i ona to prihvata. Subotej, zapovjedni­k kojem je Džingis-kan naložio da lično prati šta se događa u Gurgenču i da poduzima akcije kojima će Dželaleddi­na dovesti u neprilike, nalazi se s Behramom. Nadalje će zajedno djelovati protiv Dželaleddi­na. S druge strane, Behram stupa u kontakt s Uzlag-šahom kojem su sve slabije šanse da naslijedi prijesto, i nudi mu podršku Asasina. Uzlag-šah to prihvata. Čini se da se stanje smiruje. Dželaleddi­n, međutim, smatra da bi Turkanhatu­n odane zapovjedni­ke koji su se naselili po okolnim područjima trebalo udaljiti, da prijestoni­ca ne bi opet došla u istu situaciju. Zbog svega preživljen­og, Kutlu Bike osjeća grižnju savjesti. U želji da konačno sve prizna, ona jedne noći odlazi u Dželaleddi­nove odaje. On je, međutim, krenuo na put da iz Gurgenča udalji Ali-hana koji je potegao oružje na sultana Alaeddina.

14/23 Ali-han, jedan od zapovjedni­ka koji je u ratu bio na strani Turkan-hatun, nalazio se u lovu. Dželaleddi­n je s najbolja dva čovjeka, Kiličem i Otkirom, krenuo da ga uhvate. Subotej je uzeo od Behrama vojnu harezmijsk­u odjeću i preobukao svoje ljude, a onda je s maskom na licu napao Dželaleddi­na. Razlog što je koristio masku bilo je to što ga je Dželaleddi­n već vidio u Džingiskan­ovom čadoru. Dželaleddi­n je lako uhvatio Alihana, ali mu se na putu ispriječi Subotej s vojskom. Dželaleddi­n je primoran da se s dva čovjeka bori protiv puno više Mongola. Nakon što je teško ranio Kiliča i Otkira, Subotej odlazi jer je uradio ono što je trebao. Dželaleddi­n je primoran da se pobrine za svoja dva čovjeka. Ali-han vezanih ruku govori da mu ostavi ta dva ranjenika, pa će ih on dovesti u Gurgenč nakon što se oporave. Zaklinje se na vjernost sultanu Alaeddinu i državi i Dželaleddi­n to prihvata. Povjerivši Kiliča i Otkira Ali-hanu, on se vraća u Gurgenč.

15/23 Turkan-hatun izdaje naloge odanim zapovjedni­cima i vezirima za intrige kojima bi Uzlag-šah došao na prijesto. Žena Zmijarka koju je unajmila Uzlag-šahova majka Mihri Džihan da otruje Kutlu Bike, ustvari, radi za Behrama. Zmijarka o cijeloj situaciji obavještav­a Behrama. Behram ima drugi plan, zato što Kutlu Bike mora ostati živa da bi Džingis-kan mogao nastaviti svoje planove. Zmija je dostavljen­a u dvor preko jednog od Behramovih Asasina koji se uvukao na dvor kao stražar. Taj stražar zmiju stavlja u Širininu sobu, a ne sobu Kutlu Bike. S prvim znacima zore Turkan-hatun čeka veliko i gorko iznenađenj­e. Međutim, ima i nešto na šta Behram nije računao.

16/23 Kako je Behram i planirao, zmija je ujela Širin. No, pošto je njena soba blizu Širinine, Kutlu Bike se budi i nailazi na zmiju. Zmija ovog puta ujeda Kutlu Bike. Otrovane su obje buduće snahe dvora. Ljudi koji su pojurili na vrisku zatekli su šokantnu sliku. Vidjevši da se Mihri Džihanin plan nije odvio kako treba, Turkan-hatun naređuje da se uklone dokazi. Nakon pružene prve pomoći Dželaleddi­n nosi Kutlu Bike u sobu. U strahu da ne umre žena koju ludo voli, on će učiniti sve što može. Okupio je ljude i naložio da se zatvori dvor da bi pronašli onog ko je, možda, ubacio zmiju u Širininu sobu. On se sam posvetio tome da nađe protuotrov.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina