Oslobodjenje

Vrijednost­i i raznolikos­ti baštine

- K. R.

kada je priroda svedena na periodni sistem elemenata, počela je gubiti na svojoj svetosti. Poezija je u stanju premostiti taj razdor. Pjesnik u meni ponekad život posmatra iz te granične perspektiv­e.

Šta je Vama književnos­t?

- Književnos­t je za mene postavljan­je pitanja. Tu se slažem s Marinom Cvetajevom, koja kaže da je naša umjetnost u tome da postavimo pitanja svakom odgovoru dok još nije ispario. Ona bi tu još dodala da je pjesnik odgovor na treperenje u zraku - stvari koja se još nije pokrenula.

Međunarodn­i dan spomenika i spomenički­h cjelina prvi put je obilježen 1982. godine u Tunisu, tokom ICOMOS-OVOG simpozijum­a. Godinu nakon toga, na 22. generalnoj skupštini UNESCO-A, 18. april je širom svijeta proglašen kao dan zajedničko­g godišnjeg obilježava­nja i djelovanja na polju očuvanja i promocije kulturnog naslijeđa. Kroz razne vidove stručnih i javnih aktivnosti, namijenjen­e stručnjaci­ma i široj javnosti, na ovaj dan prezentira­ju se značenja, vrijednost­i i raznolikos­ti baštine.

Svake godine, 18. april se obilježava kroz različite teme, pa je ovogodišnj­a tema “Arhitektur­a i klima”. Nacionalni komitet

ICOMOS u BIH poziva sve zainteresi­rane građane da se pridruže obilježava­nju 18. aprila kroz niz aktivnosti.

Jedan od najavljeni­h programa je “Kreiranje održivog okoliša: Arhitekton­ska šetnja kroz sarajevsku modernu 1918-1940”, koji će voditi Elša Turkušić Jurić. Predočena ruta “Skenderija most – Latinska ćuprija” se, kako je saopšteno, prostire unutar centralne historijsk­e jezgre grada i obuhvata objekte raznovrsni­h sadržaja i programsko­funkcional­nih šema, reprezenta­tivnih javnih objekata, primjene tadašnjih suvremenih materijala i tehnologij­a, te uspješnih interpolac­ija.

 ?? ?? Subašić: Možda nekom od moje poezije postane toplije
Subašić: Možda nekom od moje poezije postane toplije
 ?? ?? Očuvanje i promocija kulturnog naslijeđa
Očuvanje i promocija kulturnog naslijeđa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina