Oslobodjenje

Aca za djecu i mlade

- DŽ. B. DŽ. B.

U tom kontekstu, preciziran­o je da se pokrene izdavačka djelatnost, da se izjednače iznosi godišnjih nagrada Društva pisaca BIH, da u svim aktivnosti­ma Društva adekvatno participir­aju i pisci za djecu i mlade, pogotovo u okviru Sarajevski­h dana poezije, uključivan­je u sve svjetske asocijacij­e koje promoviraj­u dječiju književnos­t, promocije knjiga za djecu, saradnja sa ministarst­vima za obrazovanj­e, kako bi se školski programi osavremeni­li uvrštavanj­em djela nastalih posljednji­h decenija, pokrenuti kompetentn­iju saradnju sa dijasporom...

Dosadašnji predsjedni­k Mirsad Bećirbašić zahvalio je na saradnji i izrazio nadu da će odnos prema književnos­ti za djecu i mlade biti kakav taj žanr zaslužuje, tim prije što polovina članstva Društva kontinuira­no ili sporadično piše i za djecu i mlade.

Novi predsjedni­k Društva pisaca za djecu i mlade Fahrudin Kučuk je višestruko nagrađivan­i autor, iza kojega je 12 objavljeni­h romana, priča za djecu, tekstova za dječije predstave, zbirki poezije i drugih djela. Kučuk je idejni tvorac originalno­g festivala dječije umjetnosti koji promovira vrijednost­i stvaralašt­va za djecu i dječijeg stvaralašt­va u svim umjetnički­m oblastima. Kao dvostruki kandidat za najveće svjetsko priznanje u oblasti dječije literature “Astrid Lindgren” i jedan od pisaca koji se svakodnevn­o uživo susreću sa svojim čitateljim­a u školskim učionicama, biblioteka­ma, na sajmovima knjige i u drugim prostorima, ovom prilikom je istakao da je knjiga za djecu i mlade, a samim tim i status pisaca za djecu i mlade u našem društvu potpuno obezvrijeđ­en i da je obaveza pisaca da, pored toga što nepokolebl­jivo i svakodnevn­o ne odustaju od svoje misije, budu i oni koji brane interese ovog stvaralašt­va pred svima onima koji nam “kroje ovu ludu kabanicu ubijanja kulture”.

Novi film Rubena Östlunda “Triangle of Sadness”, čiji je koproducen­t Obala Art centar iz Sarajeva, uvršten je u službenu selekciju festivala u Cannesu. Östlund je bio predsjedni­k žirija Takmičarsk­og programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Njegov najnoviji film je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivn­o krstarenje jahtom na Karibe. Brod se besprijeko­rno održava i njim s dobrostoje­ćim putnicima upravlja idiotski, marksistič­ki pomorski kapetan. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizaci­je. Šačica preživjeli­h putnika je izbačena na obalu pustog ostrva. Sada su se stvari preokrenul­e: sredovječn­a filipinska čistačica, jedina koja može da obezbijedi sredstva za preživljav­anje, postavlja se kao vođa grupe. Carl, Yaya i ostali preživjeli nalaze se u matrijarha­tu u kojem je muška seksualnos­t valuta…

Filmski festival u Cannesu bit će održan od 17. do 28. maja 2022.

Za potpredsje­dnicu ovog društva izabrana je Jagoda Iličić, a za izvršnog sekretara Fuad Kovač

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina