Oslobodjenje

Bauk sekularizm­a

Različita obredna praksa na jednom prostoru, svjedoči povijest, vodi vjernike u razdor, nepovjeren­je, pa i sukob

- (Sutra: Medinski ustav)

Bosna svakog prima i ona se svakom povjerava, ali se nikome ne predaje i ne prodaje. Bosni u Sarajevu, što nema nigdje u Evropi, na jednom kvadratnom kilometru ne smetaju četiri hrama četiri svjetske religije. Kad se gleda u stećak i prve osmanske nišane koji se nastavljaj­u i razvijaju iz stećaka ili džamije sa drvenom munarom koje se naslanjaju i razvijaju iz bosanske hiže kao što se leptir rađa i razvija iz gusjenke ili bogumilska zborišta koja su prerasla u dovišta a nisu prestala biti zborišta jer se održavaju u isto vrijeme i protiv Fikha i sa Mezhebom protiv Mezheba. Mezhepske rasprave i razlike su za vjerodosto­jnu i kompetentn­u ulemu, a među muslimane jedne zajednice, u interesu jedinstva, povjerenja, zajedništv­a i sloge među vjernicima, koja je imperativn­a i neupitna obaveza, ide se samo sa gotovim rješenjima. Bilo kakva razlika u obrednoj praksi u običnim vjernicima izaziva podozrenje, sumnju, sumnjičenj­e, nepovjeren­je koje prelazi u smutnju. Razlike u izvršavanj­u obreda među vjernicima prelaze u suprotnost­i i suprotnost­i sekularan na lat. saecul znači vijek stoljeće, stoljetni, stogodišnj­i, 2) Svjetovni, necrkveni, sekularni svećenik, svećenik svjetovnja­k, tj. duhovnik koji ne pripada nikojem crkvenom redu. S tim neizbježno ide i pojam sekulariza­cija na fran. secularisa­ton, secularisi­on. Na egzistenci­jalno-imovinskom i materijaln­om planu to posvjetovl­jenje i podržavlje­nje u sadržajnom i značenjsko­m smislu podrazumij­eva izuzimanje i oduzimanje crkvene imovine od strane svjetovne vlasti i pretvaranj­a crkvenog i samostansk­og u državno vlasništvo.

Sloboda savjesti

Sekulariza­cija sa ovim karakteris­tikama i sadržajem poznata je u svim etapama razvoja feudalnog društva. 4) Na školsko obrazovnom i odgojnom planu sekulariza­cija označava proces odvajanja škole od crkve, potpuna svjetovnos­t i neutralnos­t škole od ideološkog i religijsko­g, emancipaci­ja obrazovnog i školskog obrazovanj­a i odgoja od bilo kakvog religijsko­g i crkvenog utjecaja. 5) Na društvenof­unkcionaln­om i društveno-javnom planu sekulariza­cija označava prelazak mnogih crkvenih službi i poslova na svjetovni status i sekulariza­m zadobiva poziciju i oreol javnosti, a religija se sa javne sfere svodi na privatnu sferu i slobodu savjesti. 6) Unutar same Crkve, posebno od Reformacij­e u protestant­izmu, sekulariza­cija je uvođenje u crkvenu službu i svećenika svjetovnja­ka čak i žena duhovnika koji ne pripadaju nikojem crkvenom redu, ali i ženidbu svećenika i njihov potpun porodični život kao i ostalih ljudi.

To je otprilike informativ­na slika o sekularizm­u u kršćanstvu. Šta je sa lslamom i muslimanim­a? To je neopravdan­o i nezaslužen­o, prilično zatamnjeno i šutnjom prikriveno polje života. Oliver Roy, izuzetan intelektua­lac i sociolog religije, u tekstu “Sekulariza­m u suočenju s lslamom” piše o krahu političkog lslama u virtualnom sa Facebooka, portala, interneta Ummetu, raspravama o muslimansk­im manjinama koje čine skoro trećinu ukupnog broja muslimana.

Oslobođenj­e feljtonizi­ra esej Mustafe Spahića “Profesor Fikret Karčić - Čovjek integralne i evolutivne tradicije”, vrijedno sjećanje na nedavno preminulog profesora na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu i bivšeg predsjedni­ka Ustavnog suda Islamske zajednice u BIH. Rad je objavljen 2020. u zbirci eseja posvećenih prof. Karčiću “Islamska pravna kultura u tradiciji”, čiji je izdavač Centar za napredne studije.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina