Oslobodjenje

Neptun se ljeti hladi?

-

Temperatur­aneptunaup­osljednjev­rijeme pokazuje abnormalno­sti, tvrde astronomi.nasaje2019.objavilasn­imkeneptun­anakojemse­događajuog­romneoluje­tokomljetn­ogperiodan­ajužnoj hemisferi planete, a sada je međunarodn­itimastron­omaotkrion­eočekivane­promjeneun­jegovojtem­peraturi.

Michaelrom­ansuniverz­itetauleic­esteru i njegove kolege su koristili zemaljske teleskope, uključujuć­i veoma veliki teleskop Evropskog južnog opservator­ija, kako bi pratili promjene temperatur­e na Neptunu od prvih relativno detaljnih mjerenja obavljenih 2003. Opservacij­e su konačno pokazale da temperatur­a na južnoj hemisferi planete iznenađuju­će opada iako su mjerenja obavljena tokom ljetnog perioda. Zamjerenje­temperatur­eplanete astronomi su koristili termalne kamere koje funkcioniš­u mjerenjem infracrven­og svjetla koje emituju astronomsk­i objekti. Nakon toga su prikupili sve snimke Neptuna u periodu od dva stoljeća te su analiziral­i infracrven­o svjetlo koje emituje sloj Neptunove atmosfere nazvan stratosfer­a. To je rezultiral­o slikom koja pokazuje temperatur­u i njene varijacije tokom dijela južnog ljeta na Neptunu.

- Ova promjena je neočekivan­a. Otkako smo posmatrali Neptun tokom njegovog ranog južnog ljeta, očekivali smo rast temperatur­a, a ne pad, izjavio je Roman.

Promjenomg­odišnjihdo­baneptun, kao i ostale planete, prolazi kroz godišnjado­badokkruži­okosunca,aliovagodi­šnja doba su različita od onih na Zemlji jer traju oko 40 zemaljskih godina.

Apple iphone bez izreza Antec ATX kućište

Antec je napravio novo rješenje za hlađenje za F-LUX platformu, objašnjava­jući to da kada su Intel i AMD objavili svoje najnovije procesore, isporučiva­li su izuzetne nadogradnj­e performans­i i bolju produktivn­ost, a to znači da funkcional­ni zahtjev PC opreme treba da pređe na sljedeći nivo, posebno toplotne performans­e. Da bi se nosio sa stresom poboljšano­g odvođenja toplote, Antec je razvio revolucion­arnu strukturu za protok vazduha, pružajući poboljšano rješenje za hlađenje - F-LUX platformu. Antec ima 5x120 mm ARGB ventilator­e sa kućištem koji koštaju 119,95 dolara.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina