Oslobodjenje

Opravdali smo povjerenje UEFA Ovo što nam predstoji naročito je značajno za djevojke sa sportskog aspekta, kaže Ilija Lucić

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Reprezenta­cija Španije je posljednji učesnik Evropskog prvenstva za kadetkinje, koje će se od 3. do 15. maja održati u našoj zemlji. Nakon kvalifikac­ionog turnira koji je održan u Mađarskoj, četverostr­uki šampion Evrope je dominantno izborio plasman na finalni turnir u Bosni i Hercegovin­i pobjedama nad Mađarskom (6:0) i Češkom (2:0). Španija će se u grupi B, koja će biti igrana u Mostaru i Širokom Brijegu, priključit­i Francuskoj, Finskoj i Norveškoj.

Uzrast

O značaju domaćinstv­a jednog velikog takmičenja za Bosnu i Hercegovin­u, govori selektor bh. kadetkinja Ilija Lucić.

- Organizaci­ja Evropskog prvenstva je dobra za nas iz više razloga. Prije svega, što naša država rijetko ima priliku da organizira velika takmičenja, svjetska i evropska. Zatim, opravdali smo povjerenje UEFA, te smo nakon organizaci­je brojnih kvalifikac­ionih i razvojnih turnira za mlađe uzraste, sada dobili priliku da budemo domaćini završnice Eura. A ovo što nam predstoji, naročito je značajno za djevojke gledano sa sportskog aspekta. Imamo priliku da podignemo svijest o ženskom fudbalu, a i da se kompletna država ujedini oko sporta, ističe Lucić, koji se osvrnuo i na igre njegovih izabranica u proteklom periodu.

- Prije tri godine kad smo dobili informacij­u da ćemo biti domaćini Evropskog prvenstva, mi smo već tada krenuli sa pripremama ekipe za to. U startu smo tražili da igramo sa jačim protivnici­ma koji imaju iskustva igranja na velikim takmičenji­ma, jer nas takvi očekuju u završnici. Zbog koronaviru­sa smo se suočili sa mnogo problema, jer nam je to diktiralo i sastave ekipa, a neke utakmice

N/FSBIH je, također, poduzeo dosta da nam osigura dobre uvjete da se što bolje pripremimo za Euro

smo morali da otkažemo. S tim u vezi, rezultati možda i nisu bili najbolji, ali smo dobili dosta informacij­a koje smo tražili i uradili smo najbolje što smo mogli da pripremimo igračice za ono što nas očekuje u maju ove godine, govori Lucić.

- N/FSBIH je, također, poduzeo dosta da nam osigura dobre uvjete da se što bolje pripremimo za Euro. Međutim, na neke stvari nismo mogli da utičemo, ali smo se potrudili da izvučemo najbolje iz svega. S tim u vezi, žao nam je što zbog otkazivanj­a nismo odigrali više utakmica. Nama je velika čast što ćemo se naći u društvu najboljih evropskih selekcija u ovom uzrastu. Igramo na domaćem terenu i pokušaćemo to iskoristit­i na najbolji način. Daćemo sve od sebe i vjerujem da nećemo iznevjerit­i publiku, kaže Lucić, koji smatra da će ovaj Euro biti veliki benefit za našu domovinu.

- Još jedna dobra stvar koju će donijeti Evropsko prvenstvo jeste što ćemo imati priliku da povećamo interesova­nje djevojčica za fudbal i da pokažemo sve one pozitivne aspekte koje bavljenje sportom nosi sa sobom. Osim toga, možemo dodatno afirmirati gradove domaćine prvenstva i poslati u svijet lijepu sliku iz naše zemlje, govori Ilija Lucić, koji je poslao poruku navijačima:

Podrška

- Koristim ovu priliku da pozovem i navijače da nam pomognu i da budu naš 12. igrač. Podrška publike je uvijek važna, a na velikim takmičenji­ma ona može biti ključ uspjeha. Sigurno da će nam podrška sa tribina biti vjetar u leđa da prikažemo što bolje igre.

 ?? ?? Selektor bh. kadetkinja jedva čeka Evropsko prvenstvo u našoj zemlji
Selektor bh. kadetkinja jedva čeka Evropsko prvenstvo u našoj zemlji
 ?? / EPA ?? Ne mogu biti nezadovolj­an
/ EPA Ne mogu biti nezadovolj­an

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina