Oslobodjenje

Kosovska policija napadnuta na sjeveru

-

nezaposlen­osti,uprvomredu­mladih”, pominjući i visoku migraciju mladih.

O tom jazu između zemalja Zapadnog Balkana i članica Unije, koji iz godine u godinu sve više zjapi kao teško premostiva­prepreka,govoriojei­stručnjak za međunarodn­u politiku Dušan Reljić, direktor briselske kancelarij­e Nemačkog instituta za međunarodn­u politiku i bezbednost (SWP). On kaže da bi suština EU trebalo da bude konvergenc­ija, odnosno približava­nje zemalja u političkom, ekonomskom, pravnom smislu.

”Međutim,političkae­konomijapr­oizvodi divergenci­ju, odnosno dodatno udaljava zemlje Zapadnog Balkana od članica EU. Mogućnost regiona da se približi Uniji ograničena je jer će se iz godine u godinu jaz između članica EU i Zapadnog Balkana povećavati, umesto da se smanjuje”, smatra profesor Reljić, dotičući se, kao i profesorka Uvalić, problema deficita.

”Desetogodi­šnji prosek trgovinsko­g deficita Zapadnog Balkana sa EU iznosi oko 110 milijardi evra, što znači da ogromna količina novca odlazi iz regiona u bogate zemlje EU”, naveo je Reljić, zaključuju­ći “da je posledica odnosa EU prema regionu to što se mnogi ljudioseća­juiznevere­nojernisup­ostali ni bogatiji ni zdraviji, a vreme prolazi”.

A to je, upozorava Reljić, plodno tlo za nacionaliz­am i populizam.

ISTA BARKA ZA SVE: Treba li zemlje Zapadnog Balkana danas primiti u članstvo baš ovakve kakve jesu?

”Nedvosmisl­eno da”, kaže u razgovoru za Novi magazin zagrebački profesor Dejan Jović.

”Ako bi EU pozvala BIH da postane članica, to bi bio alarm za Republiku Srpsku da je to poslednja šansa za otcepljenj­e, u smislu sad ili nikad. Jedino zajednički ulazak Srbije i BIH u Uniju bio bi prihvatlji­v za RS. I to je matrica za sve zemlje jer ako ostanu izvan Unije, one će samo nazadovati. Drugo, ukoliko ne bi ušle u isto vreme, svaka bi koristila mogućnost uslovljava­nja ulaska druge zemlje, kao što je to radila Slovenija Hrvatskoj ili Hrvatska Srbiji. Treba imati u vidu da je u pitanju region pun specifično­sti i da zemlje nikada neće ispuniti baš sve kriterijum­e koje Unija postavlja sve više šireći listu zahteva. Kad jednom postanu članice, one će tako i početi da se ponašaju”, uveren je profesor Jović.

Svaki građanin Zapadnog Balkana dobiće od EU po 500 eura u narednih sedam godina, dok će svaki građanin Hrvatske i Grčke dobiti između

5.300 i 5.700 eura

Ministar unutrašnji­h poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je za Radio Slobodna Evropa da je u petak napadnuta kosovska policija na sjeveru zemlje koja je krenula da preuzme smjenu na graničnom prelazu sa Srbijom.

”Oko 7.40 došlo je do napada na Policiju Kosova, koja je trebalo da preuzme smjenu na graničnim punktovima. Ovaj napad, već dokazano, ručnom bombom i AK-47, kao teroristič­ki čin je učinjen s ciljem zastrašiva­nja policajaca, ali i svih građana Kosova”, rekao je Sveçla na vanrednoj konferenci­ji za medije održanoj zajedno sa generalnim direktorom Policije Kosova Samedinom Mehmetijem.

Ministar je naglasio da su različite grupe u posljednja tri dana izvršile četiri napada na tom području.

- Prvi pokušaj napada dogodio se postavljan­jem metalnih ježeva na državni put, otprilike u isto vrijeme kada i napad u petak, kako bi se onemogućio rad Policije Kosova i istovremen­o ugrozili životi pripadnika kosovske policije, objasnio je i dodao da je drugi napad izveden bacanjem kamenja na policiju Kosova, a treći vatrenim oružjem u četvrtak uvečer.

”Već se vidi da je ozbiljna posvećenos­t kosovskih institucij­a, a posebno kosovske policije, da uspostave red i zakon u svakom dijelu Kosova, postala prepreka za Srbiju, za određene grupe koje Srbija direktno podržava i to ruši planove svih onih koji su Kosovo vidjeli potencijal­no kao kolijevku svog zločina i kao nastavak drugih kriza”, rekao je ministar policije, pojasnivši da nedavni slučajevi nisu objavljeni u javnosti kako bi se dalo vremena policiji da otkrije uzroke. Ali, kako je dodao, napadom u petak, u kojem su direktno ugroženi životi policajaca, više nema sumnje, radi se o teroristič­kom napadu, no sigurnost Kosova neće biti ugrožena.

Misija KFOR-A pod vodstvom NATO-A potvrdila je spremnost da podrži kosovsku policiju ako bude potrebno i zatraženo

 ?? / SAMIR HASANBEGOV­IĆ ?? Beograd je bio domaćin konferenci­je “Percepcija EU u zemljama Zapadnog Balkana”
/ SAMIR HASANBEGOV­IĆ Beograd je bio domaćin konferenci­je “Percepcija EU u zemljama Zapadnog Balkana”
 ?? / TANJUG ?? KFOR obezbjeđuj­e administra­tivni prelaz Jarinje
/ TANJUG KFOR obezbjeđuj­e administra­tivni prelaz Jarinje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina