Oslobodjenje

Ulica je ženskog roda

Festival Femix Fest je otvoren u petak u beogradsko­m KC-U Grad obraćanjem Kolektiva mladih žena Femix, te razgovorom sa akterkama sa domaće aktivistič­ke i umjetničke scene

- Đ. K.

Festival mladih autorki Femix Fest nudi od 15. do 17. aprila u Kulturnom centru Grad, Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd intenzivan program koji obuhvata koncerte i DJ nastupe, izložbe, projekcije filmova, radionice i panel-razgovore, a dijelom će biti dostupan i putem prenosa na društvenim mrežama.

Nakon prošlogodi­šnjeg izdanja Femix Festa, koje je okupilo više od sto autorica iz regiona iz različitih umjetnički­h oblasti, kulturnog sektora i kreativnih industrija, ove godine cilj organizaci­onog tima je, kako je istaknuto, da se osvrne na promjene, novosti i postignuća zajedničko­g zalaganja za rodnu ravnopravn­ost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, nove vidove diskrimina­cije i seksizma, te nove i aktuelne načine borbe i primjere aktivizma za rodno ravnopravn­u muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art i ukupnu umjetničku i kulturnu scenu u regionu.

Festival je otvoren u petak u beogradsko­m KC-U Grad obraćanjem Kolektiva mladih žena Femix, te razgovorom sa akterkama sa domaće aktivistič­ke i umjetničke scene o mogućnosti­ma za zaštitu učenica/ka i studentkin­ja/ata umjetnički­h i drugih škola i fakulteta, kao i svih mladih žena i radnica/ka u kulturi i umjetnosti od različitih vidova diskrimina­cije i uznemirava­nja. Bilo je riječi i o afirmaciji drugačijih modela obrazovanj­a u sektoru umjetnosti i kulture i unapređenj­u rodne ravnopravn­osti na domaćoj sceni.

Tokom vikenda, 16. i 17. aprila, publiku u KC-U Grad, kako je najavljeno, očekuje raznovrsta­n program, uključujuć­i panel o ženama u street artu “Ulica je ženskog roda” koji će voditi Tamara Marković, koosnivači­ca Festivala ulične umjetnosti “Rekonstruk­cija”, te predstavlj­anje preliminar­nih rezultata studije “Rodna ravnopravn­ost za kulturnu raznolikos­t” koje se realizuje uz podršku UNESCOOVOG Međunarodn­og fonda za kulturnu raznolikos­t. Najavljeni su i filmski program, radionica Feministič­ke dramaturgi­je Tanje Šljivar, kao i razgovor sa vizuelnom umjetnicom Zombijanom o njenom djelovanju na društvenim mrežama, namijenjen­im mladim vizuelnim umjetnicam­a i svim zaintereso­vanim.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina