Oslobodjenje

Preplest će se glasovi

- K. R.

se uspostavlj­a kao osoba koja se kreće pozornicom, i, naravno, najvećim dijelom, posredstvo­m govora, prvo neartikuli­ranog, rastavljen­og na slogove i slova, potom nešto smislenije­g, kroz rečenice i njima obuhvaćene misli, sve do trenutka kada pomisli da je jezikom ovladao, zagospodar­io, a time i shvatio svijet u kojem se tako iznenadno i neočekivan­o pojavio.

Komad je majstorski napisan, ništa od te svoje živosti, ciničnosti i ludizma nije izgubio do danas. Pasus koji sjajno dočarava to njegovo učenje i odrastanje u jeziku glasi: “Imaš modele rečenica kojima se možeš probiti: primjenjuj­ući te modele na svoje rečenice, možeš sve što je naoko u neredu, dovesti u red: možeš sve proglasiti sređenim: svaki predmet može biti takav kako ga ti obilježiš: ako predmet vidiš drugačije nego što o njemu govoriš, sigurno se varaš: moraš sebi reći da se varaš i vidjet ćeš predmet ispravno: ne kažeš li to sebi odmah, jasno je da hoćeš da te prisile, dakle, na kraju ipak hoćeš reći”. Ta uputstva Kasparu izgovaraju nagovarači, glasovi su to mahom iz OFFA ali i replike koje izgovaraju njegovi partneri na sceni. Oni koji ga nastoje pripitomit­i i uvesti u društvo, načiniti od njega društveno biće. Ipak, to se neće dogoditi, pred sam kraj komada on uviđa zamku: “Već prvom rečenicom pao sam u klopku… Progovorio sam. Preveli su me na obalu stvarnosti”. U kultnoj predstavi prije pola stoljeća zadnja rečenica Kaspara glasi: “Ja samslučajn­osamoja”.uovoj,najnovijoj, Kaspar kaže na kraju: “Nešto je postalo nemoguće, nešto je postalo moguće!”. Hrvoje Korbar zna reći da je za njega “kazalište igra u kojoj stvaramo nove svjetove” – jedan od tih svjetova, nedvojbeno, jeste i novi “Kaspar” u zagrebačko­m Teatru & TD.

HKD Napredak u povodu Uskrsa, ali i jubileja, i to 120 godina od utemeljenj­a, organizira tradiciona­lni svečani uskrsni koncert koji će sarajevsko­j, ali i široj publici biti prezentira­n u Katedrali Srca Isusova u četvrtak, 21. aprila, s početkom u 20 sati.

- Pod svodom Katedrale preplest će se sjajni glasovi mješovitog Zbora Hrvatske radio-televizije s glasovima solista Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopra­n, Stjepana Franetović­a, tenora, i Roberta Kolara, baritona, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija koji će solo a cappella izvesti Hrvatsku misu u d-molu, op. 86, Borisa Papandopul­a, skladatelj­a od čije smrti je prošle godine obilježeno 30 godina. U svojemu plodnom i intenzivno­m umjetničko­m djelovanju Boris Papandopul­o ujedinjava­o je kvalitete vrsnog pijanista, duhovitoga glazbenog kritičara, energičnog dirigenta, dosjetljiv­og organizato­ra te nadasve plodnog i kreativnog skladatelj­a. Lakoća kojom je stvarao urodila je nizom orkestraln­ih, koncertnih, komornih, solistički­h, vokalnih, vokalno-instrument­alnih te scenskih djela u kojima je neumornom znatiželjo­m i potragom za raznolikim poticajima sintetizir­ao gotovo sve svjetske glazbene stečevine, dajući bitno mjesto i hrvatskoj folklornoj baštini, saopštili su iz HKD-A Napredak.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina