Oslobodjenje

Olimpijada premješten­a iz Moskve u Chennai

Vrijedni indijski domaćini odredili su mjesto za igru i to je Four Points by Sheraton Mahabalipu­ram Resort & Convention Center, 60 kilometara južno od središnjeg Chennaija

- ŽELIMIR MARKOVIĆ Ž. M.

Nedavno nam je iz FIDE stigla ekskluzivn­a vijest - 44. šahovska olimpijada umjesto u Moskvi održat će se ovog ljeta u indijskom megalopoli­su Chennaiju.

Samit

Sve ovo potvrđeno je iz Sekretarij­ata Svjetske šahovske organizaci­je, nakon što je Vijeće FIDE prihvatio ponudu grada. Prvobitno, najveći šahovski samit trebao je biti održan u Moskvi od 26. jula do 8. augusta, no ruska invazija na Ukrajinu to je onemogućil­a. Konkretni datumi bit će objavljeni

Posljednja 43. olimpijada održana je 2018. u Batumiju u Gruziji, a medalje su osvojile Kina, SAD i Rusija kod muškaraca, a Kina, Rusija i Gruzija kod žena

vrlo brzo, ali Olimpijada će se održati takođe u navedenim mjesecima. Vrijedni indijski domaćini odredili su mjesto za igru i to je Four Points by Sheraton Mahabalipu­ram Resort & Convention Center, 60 kilometara južno od središnjeg Chennaija. Nalazi se u Mamallapur­amu, jednom od poznatih turistički­h mjesta u Indiji i na UNESCO-OVOJ svjetskoj baštini hinduistič­kih spomenika iz sedmog i osmog stoljeća. Ovo će biti prvi put da se šahovska olimpijada održava u Indiji, što se tamo smatra povijesnim događajem i velikim trenutkom za narod, s obzirom na to da je šah iznimno popularan i uspješan. Kako se sve brzo odigralo od trenutka kada je FIDE odlučio otkazati Moskvu? “Bilo je vrlo brzo. Sastali smo se s glavnim ministrom i u roku od pet minuta on je pristao. Službeno pismo odobrenja poslano je nekoliko sati kasnije, a istoga dana rezerviran­o je 1.200 soba u hotelima u Mamallapur­amu. Sada smo rezerviral­i skoro 3.000 soba, tako da se stvari kreću jako brzo”, rekao je Bharat Singh, potpredsje­dnik OO. Dr. Sanjay Kapoor, predsjedni­k AICF-A i predsjedni­k Organizaci­jskog odbora, nazvao je Chennai mekom šaha u Indiji i rekao da je stvar ponosa za Chennai i Tamil Nadu imati Olimpijadu. Da podsjetimo, ovaj grandiozni megalopoli­s od sedam miliona stanovnika podario je svijetu legendarno­g 15. svjetskog prvaka Viswanatan­a Ananda, kao i talentiran­u zvijezdu u usponu, čudesnog 16-godišnjeg GM Rameshbabu­a Praggnanan­dhaa.

Kruna

Dosadašnji TOP događaj u Indiji bio je 2013, kada su u Chennaiju Anand i Carlsen igrali meč za svjetskog prvaka. Popularni Viši tada je nosio krunu, a mladi 22-godišnji norveški as imao je ulogu izazivača i slavio u konačnici rezultatom 3,5:6,5.

Posljednja 43. olimpijada održana je 2018. u Batumiju u Gruziji, a medalje su osvojile Kina, SAD i Rusija kod muškaraca, a Kina, Rusija i Gruzija kod žena.

Super Praga

U glavnom gradu Islanda odigrao se poznati Kvika Reykjavik Open (6 - 12. april) na kojem je sudjeloval­o 245 igrača. Na programu je bio classic švicarac od devet kola, poslije kojih je pobjedničk­i pehar podigao genijalni 16-godišnji Indijac, GM Rameshbabu Praggnanan­dhaa (2624). Ubilježio je šest pobjeda i tri remija, te osvojio novih 13 rejting poena. Ključni bod osvojio je u posljednje­m kolu, savladavši prvog nositelja i svog sunarodnik­a Dommaraju Gukesha (2637).

Praggnanan­dhaa 7,5, Warmerdam, Andersen, Gretarsson i Mishra 7, Fier, Larkin, Yoo, Korley, Libiszevsk­i, Niemann 6,5 itd.

Konačan poredak:

 ?? ?? Carlsen je u meču za naslov 2013. savladao Ananda 3,5:6,5
Carlsen je u meču za naslov 2013. savladao Ananda 3,5:6,5
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina