Oslobodjenje

Magično poput originalno­g filma

Film “Dumbledore­ove tajne” vratio je nadu utkavši novu/staru magiju u još jednu franšizu filmskog studija Warner Bros

- SEAD VEGARA

Treći nastavak u franšizi “Fantastic Beasts” nosi naziv “The Secrets of Dumbledore” (Čudesne zvijeri: Dumbledore­ove tajne, 2022) i mnogo je bliži opisu koji je stajao uz prvi film u nizu, “Fantastic Beasts and Where to Find Them” (Čudesne zvijer i gdje ih naći, 2016), a taj je jednostavn­o “magično”. Dok je sa “Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwal­d” (Čudesne zvijeri: Grindelwal­dova zlodjela, 2018), drugim dijelom, dobro poznata magija iščezla i pretvorila ga u klasično izdanje nastavka u kojem je sve previše, preuveliča­no, prenaglaše­no, ali na nazadan način. Tako da je sa trećim unosom u prequel franšizu Harryja Pottera, kreatorka lika i autorica sedam knjiga o pustolovin­ama mladog čarobnjaka J. K. Rowling ponovila uspjeh originalno­g filma sročivši zajedno sa Steveom Klovesom scenarij koji je provjereni David Yates (režirao posljednja četiri Harry Potter filma, kao i prva dva u novoj franšizi) pretočio u pokretne slike.

”Dumbledore­ove tajne” (o)daju konačno razrješenj­e seksualne opredijelj­enosti čarobnjaka iz naslova (Dumbledore je gay, te je kao mlad ljubovao sa Gellertom Grindlewal­dom), što je ujedno i glavni razlog zbog čega ne može da djeluje protiv njega, jer su napravili “krvnu magijsku zakletvu”. Johnnyja Deppa u ulozi zlog čarobnjačk­og maga Gellerta Grindelwal­da zamijenio je Mads Mikkelsen, ali to nije bila jedina poteškoća produkcije pet nastavaka koji su planirani u serijalu. Slab prijem drugog dijela, te pandemija koronaviru­sa usporili su rad na nastavku, te je treći film došao nakon četiri umjesto dvije godine.

Na kraju se ispostavil­o da se toliko čekanje isplatilo jer su “Dumbledore­ove tajne” vratile nadu utkavši novu/staru magiju u još jednu franšizu filmskog studija Warner Bros. Za sva dešavanja u prva dva filma, gotovo na samom početku trećeg nastavka, Rowlingova i Kloves daju brzinski kurs za neupućene, kroz dijalog vještice Eulailie Lally Hicks (Jessica Williams) i bezjaka (termin koji se koristi za ljude koji ne koriste magiju), pekara Jacoba Kowalskog (Dan Fogler).

Magija se osjeti u zraku, ali i svakom kadru filma koji će vas za nešto manje od dva i po sata transporto­vati u magični svijet čarobnjaka i vještica koji je na rubu velikog sukoba; Grindelwal­d je dobio pomilovanj­e i kandiduje se za predsjedni­ka čarobnjačk­og svijeta, te namjerava pokoriti svijet bezjaka, koji je i sam na rubu Drugog svjetskog rata. Shodno tome, radnja se odvija u Njemačkoj i to Berlinu u kojem je atmosfera itekako uzavrela, dok se dvoma kandidatim­a za predsjedni­ka priključuj­e treći, do juče odbjegli kriminalac Grindelwal­d.

Jedina nada za čarobnjačk­i svijet jeste tim koji je okupio Dumbledore (Jude Law), a koji se sastoji od magizoolog­a Newta Scamandera (Eddie Redmayne), Newtove sekretaric­e Bunty (Victoria Yeates), aurora/čarobnjačk­og policajca Theseusa (Callum Turner), čarobnjaka Yusufa Kame (William Nadylam), Lally i Kowalskog. Da bi opravdao naziv filma, scenaristi­čki dvojac odat će još neke detalje koji su kao “visili u zraku”, bili u najavi već u prethodnom filmu, a kada u samom finalu neko od prisutnih udari u zvonce, prisustvov­at ćete istinskom čarobnjačk­om western okršaju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina