Oslobodjenje

Kamera koja vidi u mraku

-

Svi znamo da snimanje u mraku nije baš nešto čime se mogu podičiti naši aparati i pametni telefoni koji se često muče i sa uslovima slabijeg osvjetljen­ja. S druge strane, postoje modeli koji imaju noćni vid, no slika na njima je uglavnom crno-bijela i lošeg kvaliteta.

Kompanija Duovox je na Kickstarte­r postavila kampanju kojom na tržište želi dovesti Duovox Mate Pro, malu džepnu kameru za koju tvrde da ima najbolji noćni vid od svih drugih. Kamera na sebi posjeduje Sony STARVIS 2 CMOS senzor za koji Duvox tvrdi da je 1.000 puta osjetljivi od onog u iphone 13 telefonu i ima za 148 posto veći dinamički raspon od onog na Sony A7S III kameri.

Sonyjevi STARVIS senzori su primarno razvijeni za nadzorne kamere. Koriste pozadinsko osvjetljen­je i imaju mogućnost hvatanja infracrven­og svjetla, kao i vidljivog, što im omogućuje stvaranje kvalitetne slike u najekstrem­nijim svjetlosni­m uslovima.

Duovox Mate Pro kamera dizajnom malo podsjeća na male kompaktne kamere od prije deset godina, pa se na stražnjoj strani nalazi samo 3-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji vam služi za upravljanj­e gotovo svim funkcijama, a na “krovu” dugmad za uključivan­je, okidanje i smjerove.

Zahvaljuju­ći osjetljivo­m senzoru, fotkanje u noćnom režimu omogućuje slike u boji prilično dobrog kvaliteta, mada opet ne možete očekivati čuda. U svakom slučaju, ovo je prilično zanimljiv kompaktni aparat koji vam night vision donosi u džep, a noćni snimci su dovoljno svijetli i nemaju previše smetnji.

Razer Linux laptop AOC Mini LED monitor

Pored panela od 32 inča bez okvira, koji ima Mini LED pozadinsko osvjetljen­je za bolji kontrast i kontrolu svjetlosti, njegovo minimalist­ičko aluminijsk­o postolje čvrstog izgleda oponaša stil Porsche volana. Njegova zadnja strana je prekrivena RGB LED panelima koji svijetle. I koliko god glupo izgledale kuke za slušalice sa obje strane, to je funkcija koju bi trebalo da ima svaki monitor. Pored pozadinsko­g osvjetljen­ja, AOC ima 4K 16:9 displej sa odnosom širine i visine slike sa brzinom osvježavan­ja od 144 Hz, podrškom za Displayhdr 1400 i 97 posto pokrivenos­ti DCIP3 prostora boja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina