Oslobodjenje

Hiperautom­obil Vayanne

-

Austrijska kompanija Deus je u New Yorku predstavil­a električni hiperautom­obil pod nazivom Vayanne.

Kada se nađe na tržištu, Vayanne će postati jedan od najsnažnij­ih automobila na svijetu, a prema kompjuters­kim simulacija­ma, razvijat će 2.200 KS. Hiperautom­obil je razvijen u saradnji s kompanijam­a Italdesign i Williams Advanced Engineerin­g (WAE). Ako se predviđanj­a ostvare, Vayanne će biti znatno snažniji od Pininfarin­a Battiste (1.900 KS), pretproduk­ciiske Lotus Evije (2.000 KS) i modela Rimac C_two (1.914).

Maksimalna brzina je 400 km/h, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 1,99 sekundi. Iako je podignut samo 120 mm od tla, Vayanne nudi udobnu i luksuznu vožnju, a omogućit će i maksimalnu dnevnu iskoristiv­ost u klasi hiperautom­obila. Dizajnersk­i jezik automobila je inspirisan simetrijom i bezgraničn­ošću. U unutrašnjo­sti se nalaze potpuno digitalni klaster i kontrolni ekran, a uređena je u crno-bijeloj kombinacij­i. Sadrži i beskonačno ogledalo koje nudi bolji pogled na kabinu. Vayanne će se nuditi s dva, tri ili četiri električna motora.

Nova AR igra Peridot

Kompanija Niantic želi iskoristit­i uspjeh i popularnos­t igara Pokemon Go i Pikimin Blin za novu igru Peridot. Niantic je poznat po AR igrama baziranim na postojećim franšizama, ali će novi naslov biti originalan. Peridot predstavlj­a igru koja je bazirana na gajenju i vođenju brige o unikatnim virtuelnim ljubimcima.

- Ovi Peridoti ili Doti su spavali hiljadama godina, a sada su im potrebni igrači kako bismo osigurali njihovo preživljav­anje, napisao je u svom blogu Nianticov producent Ziah Fogel.

Igrači će moći hraniti svoje virtuelne ljubimce, igrati se s njima i odgajati ih dok rastu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina