Oslobodjenje

Srbiju i BIH neće m

Mi, beogradski profesori, spremni smo s kolegama iz Sarajeva otvoreno razgovarat­i o mnogim stvarima, a što to isto ne urade i političari, ističe Darko Trifunović

- Piše: almir Bičakčić

Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić ponovo je govorio o regionalni­m odnosima, uključujuć­i i Bosnu i Hercegovin­u, kazavši da su ključni odnosi koje će Srbija morati razvijati s Bošnjacima.

- Ali, oni pitaju što ja puštam Dodika da priča nešto drugo nego ja, kazao je Vučić, dodajući kako neki političari u BIH govore svakog dana da Republika Srpska ne može biti država, a s lakoćom priznaju kao suverenu državu neku teritoriju na teritoriji druge države, iako nije priznata od UN-A.

Kupovina vremena

- Odakle im moralno pravo da u Srbiji od bilo koga traže da govori nešto drugačije po pitanju Republike Srpske? To ne znači da ću promijenit­i stav, jer znam da nam treba mir, poštivanje granica sa BIH i poštujem integritet BIH. Pa vas pitam, imate li imalo obraza kada takve gluposti govorite ili mislite da je dovoljno da se dodvoravat­e nekome na Zapadu, kazao je Vučić, ali se osvrnuo i na, kako kaže, naoružavan­je Prištine rekavši da niko nema pravo na to, ali da ih baš briga.

Asim Mujkić, profesor FPN-A u Sarajevu, kaže da bi teško bilo zamisliti srbijanski put prema Evropskoj uniji bez poboljšanj­a odnosa sa BIH.

- Međutim, to u ovom trenutku nije u prioritetu, nego ovaj odnos prema Rusiji i Ukrajini, tako da Vučić još koristi ovu postizborn­u situaciju, jer će sastaviti Vladu tek za nekoliko mjeseci. Ne treba očekivati ni neke brze poteze protiv Milorada Dodika, ali svakako u slučaju da se Vučić opredijeli prema Zapadu, prisustvo jednog otvorenog proruskog čovjeka u njegovoj blizini neće biti poželjno, ističe Mujkić i napominje da Vučićeve retoričke zapaljive figure, kada se analiziraj­u, ne znače ništa.

- Ne vidim kakva je pogrešna poruka koja se upućuje iz Sarajeva ako se kaže da RS nije država i ako se na nivou kontakata samo komunicira s Kosovom. Ono što me zabrinjava je zamjena teza, toleriranj­e Dodika i optuživanj­e Sarajeva da nije za dogovor i da Sarajevo daje zapaljive stvari. Dodik je taj koji ne može preko usta prevaliti ime naroda s kojim bi navodno trebao pregovarat­i, ne može prevaliti ni ime jezika koji taj narod koristi. Kad sve to analiziram­o, vidimo da je na drugoj strani ta zla volja i odsustvo, ali ipak mislim da time Vučić još kupuje vrijeme, zaključuje Mujkić.

Jovo Bakić, profesor sociologij­e na Filozofsko­m fakultetu u Beogradu,

Vjerujem da Vučić ima manevarsko­g prostora od tri, četiri mjeseca da odluči hoće li na proevropsk­u ili prorusku stranu, kaže Mujkić

kaže za Oslobođenj­e da je u posljednje vrijeme Milorada Dodika sve teže braniti, a da ne bi bilo iznenađenj­e da uskoro ne bude najmoćniji čovjek u RS-U.

- Odnosi Beograda i Sarajeva bi trebalo da budu bolji, smatra Bakić.

Iz SDABIH su reagovali nakon Vučićevih izjava, posebno na odnose s Bošnjacima.

 ?? ?? EP o nedostatku volje domaćih političara u traženju kompromisa
EP o nedostatku volje domaćih političara u traženju kompromisa
 ?? ?? Vijeće ministara BIH trebalo bi se sastati ove sedmice
Vijeće ministara BIH trebalo bi se sastati ove sedmice
 ?? ?? Darko Trifunović: Vrijeme je da se otvori pitanje pomirenja
Darko Trifunović: Vrijeme je da se otvori pitanje pomirenja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina