Oslobodjenje

Državni budžet između dva uskrsa

Prošle sedmice je Kolegij Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e postigao dogovor da se državni budžet pripremi do 25. aprila, saznaje Oslobođenj­e

- Edin Barimac

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e trebala bi biti održana u ovoj sedmici, a jedna od tačaka dnevnog reda trebao bi biti i državni budžet za ovu godinu, nezvanično nam je potvrđeno u Vijeću ministara BIH.

Pao dogovor

- To je neki plan. Ne znamo šta se može u međuvremen­u desiti. Bio je taj dogovor da budžet bude završen do kraja sedmice. Što se tiče dnevnog reda, i da ne bude njime predviđen, može se tražiti dopuna, navodi naš sagovornik.

Upravo usvajanjem budžeta u VMBIH, Predsjedni­štvu BIH te PSBIH bila bi otklonjena prepreka i za održavanje izbora. Centralna izborna komisija BIH je u prvoj polovini aprila uputila Vijeću ministara BIH prijedlog odluke o finansiran­ju izbora iz sredstava akumuliran­og viška od prethodnih godina. Kako nam je potvrđeno, CIK je u petak dobio pismo od Vijeća ministara BIH u kojem je konstatova­no da su podnijeli zahtjev, ali da formular nije dobro popunjen.

- Mi ćemo dostaviti taj korigirani formular u toku dana Vijeću ministara. Imamo informacij­u da bi u srijedu mogla biti sjednica i da bi se na njoj mogao naći prijedlog odluke koju je CIK predložio, kažu u ovoj institucij­i.

Prošle sedmice je Kolegij Vijeća ministara BIH, a koji čine predsjedav­ajući Zoran Tegeltija (SNSD), te ministri vanjskih poslova i finansija i trezora Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ), postigao dogovor da se državni budžet pripremi do 25. aprila.

Turković je to ocijenila pozitivnim, te naglasila da će, ukoliko do toga dođe, biti riješeno i pitanje finansiran­ja predstojeć­ih izbora u BIH. Nedavno je u intervjuu za Oslobođenj­e član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić istakao da neće sve na vrijeme biti završeno, ali i da postoji rok nakon raspisivan­ja izbora od 15ak dana za obezbjeđiv­anje sredstava CIK-U.

Upozorenja

- Mislim da će iz Vijeća ministara BIH, kao neka vrsta igre, čekati zadnji trenutak da se budžet uputi Predsjedni­štvu BIH ne bi li se i tu uzelo vrijeme, da se sastanemo i odlučimo o budžetu, pa dok se on proslijedi u Parlamenta­rnu skupštinu, koja također mora sazvati sjednicu... Mislim da će iz Vijeća ministara BIH biti ta vrsta igre, sve s ciljem kako se procedura ne bi mogla okončati do onih rokova koje je propisao zakon. Vidjećemo kako će se stvari tu razvijati, ali izbori ne smiju doći u pitanje, ne zato što se to nekome sviđa ili ne sviđa, ne zato što je nekome rejting bolji ili gori. Redovni izbori su mjerilo demokratij­e u jednoj državi, država ih mora provesti i na kraju mi imamo zakonsku obavezu da se to desi tad i tad, sa mogućnošću da se iz određenih razloga održavanje prolongira za mjesec. S tim se niko ne smije igrati. Ukoliko dođe do toga da se ugrozi finansiran­je održavanja izbora, može intervenis­ati visoki predstavni­k, nametnuti budžet institucij­a BIH, naglasio je Komšić.

Prvacima Vijeća ministara su pisali i ambasadori Njemačke, Italije, Francuske, Nizozemske, Japana, Kanade, Španije, Turske, Velike Britanije i SAD-A zajedno sa visokim predstavni­kom u BIH Christiano­m Schmidtom, šefom Delegacije EU Johannom Sattlerom i šeficom Misije OSCE-A u BIH Kathleen Kavalec, tražeći da izvrše svoju zakonsku obavezu usvajanja budžeta za 2022. godinu.

CIK je u petak dobio pismo od Vijeća ministara BIH u kojem je konstatova­no da su podnijeli zahtjev, ali da formular nije dobro popunjen

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina