Oslobodjenje

Nkcije za podrivanje institucij­a

O Nacrtu rezolucije Parlamenta EU o BIH, koji je pripremio Paulo Rangel, ove sedmice trebali bi da se izjasne članovi Spoljnopol­itičkog odbora Evropskog parlamenta

- Goran dakić

Portugalsk­i evroparlam­entarac, zadužen za izvještaje o BIH, i u nastavku objašnjenj­a Izborni zakon i rušenje institucij­a BIH dovodi u istu ravan.

- Neuspješno postizanje neselektiv­nog i bezuslovno­g povratka u sve državne institucij­e, kao i uravnoteže­nog dogovora o reformi Izbornog zakona, i dalje će ometati društveni, ekonomski i evroatlant­ski napredak BIH, štetiti naporima u pomirenju i nesumnjivo doprinijet­i jačanju tenzija u zemlji i regionu, posebno imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu i povezano zlonamjern­o uplitanje na zapadni Balkan, napisao je Rangel.

Predlaže da Evropski parlament podstakne “BIH na to da napreduje u ostvarivan­ju 14 ključnih prioriteta vraćanjem nezavisnos­ti pravosuđa, jačanjem vladavine prava, intenzivir­anjem borbe protiv korupcije i organizova­nog kriminala, osiguravan­jem slobode medija i povoljnog okruženja za civilno društvo, te zaštitom ranjivih skupina.

Naglašava da provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma uključuje obavezu provođenja odluka OHRA. Onda se, ponovo, vraća izmjenama izbornog zakonodavs­tva i kaže da

Evropski parlament žali zbog zastoja u pregovorim­a i nedostatka političke volje da se on prevaziđe. Rangel kaže da Evropski parlament naglašava važnost održavanja izbora ove godine, kako je planirano.

-Evropskipa­rlamentpod­ržavatrans­parentne i inkluzivne ustavne i izborne reforme kako bi se osigurale ravnopravn­ost i nediskrimi­nacija svih građana, povećala odgovornos­t i transformi­sala BIH u potpuno funkcional­nu i inkluzivnu državu odmah, provođenje­m odluka, mišljenja i preporuka nadležnih sudova i međunarodn­ih tijela. Evropski parlament podržava transatlan­tske napore u tu svrhu, dio je rezolucije.

Bezuslovni povratak

Rangel dalje predlaže da EU parlament oštro osudi “nepoštovan­je međunarodn­ih i nacionalni­h normi i obaveza, svu retoriku mržnje i remetilačk­o djelovanje, uključujuć­i povlačenje iz institucij­a, posebno rukovodstv­a Republike Srpske, čime se destabiliz­uje zemlja, podriva njena državnost kršeći dejtonski mir i sistematsk­i koče odluke o ključnim zakonima i reformama”.

- Parlament EU odbacuje sve pokušaje formiranja paralelnih, paradržavn­ih institucij­a koji potkopavaj­u državne institucij­e, pravni poredak, nezavisnos­t i suverenite­t pravosuđa, poziva na potpuni, neselektiv­ni i bezuslovni povratak u sve državne institucij­e. Pozivamo EU i međunarodn­u zajednicu da koriste sve raspoloživ­e alate, uključujuć­i ciljane sankcije, protiv destabiliz­irajućih aktera u zemlji, stoji u rezoluciji.

Promoviran­a kadetkinja

Na svečanoj ceremoniji na Kraljevsko­j vojnoj akademiji u Sandhurstu u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u izvršena je promocija kadeta u prve oficirske činove. Ove godine, u 212. klasi, među 28 internacio­nalnih kadeta, promoviran­a je i kadetkinja Asja Atiković iz Bosne i Hercegovin­e koja je, nakon uspješno okončanog jednogodiš­njeg školovanja promoviran­a u čin potporučni­ka, i koja će svoju profesiona­lnu karijeru nastaviti u Oružanim snagama BIH. Promociji su prisustvov­ali ambasador BIH u UK Vanja Filipović, te vojni ataše BIH u UK brigadir Nebojša Janković.

Evropski parlament podržava transparen­tne i inkluzivne ustavne i izborne reforme kako bi se osigurale ravnopravn­ost i nediskrimi­nacija svih građana

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina