Oslobodjenje

Vrijeme je da vlast č

Ruševni Konak već 30 godina čeka obnovu, a stanari poručuju gradskoj vlasti i Srpskoj pravoslavn­oj crkvi da ne žele prihvatiti bilo kakvo rješenje

- Piše: samra TUFEK

VSTV

Ustvari, predugo u poslu kakav je pravosuđe, VSTV nema ni stav ni odgovor na pitanje treba li neko (u ovom slučaju Gordana Tadić) ostati tužilac ako ga neko drugi (u ovom slučaju SAD) ozbiljno optuži za korupciju. Odgovor je jednostava­n - “da” ili “ne” - a VSTV ga je već morao naći.

BRANISLAV BORENOVIĆ

Nije, dakle, opoziciji u RS-U sporno što će se i na ulicama braniti neustavan i pogrešan entitetski zakon o državnoj imovini, nego to što iza te pobune protiv BIH i OHR-A stoji SNSD. Možda bi se predsjedni­k PDP-A, državni poslanik, mogao malo zamisliti i nad tim pitanjem.

Veliki broj ruševnih stambenih objekata u Mostaru čeka obnovu, a stanari povrat svoje imovine. S obzirom na to da se stanarsko pravo ne može naslijedit­i, mnogi se pitaju da li će se ikada ponovo porodicama vratiti izgubljena imovina. Stanara stambenog objekta Konak, koji se nalazi u staroj gradskog jezgri bilo je osam, od kojih je dvoje umrlo i svoje pravo sada potražuje šest vlasnika. Predstavni­ca stanara Nataša Jekić kaže nam kako neće odustati i da ne pristaju na bilo kakva rješenja koja Gradska uprava može ponuditi.

Nulta zona

- Trideset godina ne biti u svom na svom, pa se onda povlači teza dajte šta date. Međutim, mi nismo takvog stava. Mi smo imali stanove i najmanji je imao 45 kvadrata. U pitanju je strop od četiri metra i, ako se nalazite u nultoj zoni, ne možete dobiti stan u trećoj zoni i po sistemu roh bau, tvrdi Jekić.

Šest stanara zgrade Konak u Ulici maršala Tita čeka na povratak i obnovu svojih stanova

Pojašnjava­kakoodgrad­ajasnotraž­e dapomogneu­izgradnjii­obnoviobje­kta.osimgradsk­euprave,konakjenad­ležnostisr­pskepravos­lavnecrkve,učijem je vlasništvu 2/3 procenata.

- Prema nama imaju obavezu SPC i Grad. Ne samo što smo građani

 ?? / SAMRA TUFEK ?? Zgrada Konaka ruglo je starog dijela grada
/ SAMRA TUFEK Zgrada Konaka ruglo je starog dijela grada
 ?? ?? Stanari 30 godina čekaju na povrat imovine
Stanari 30 godina čekaju na povrat imovine
 ?? ?? Nataša Jekić: Dobili smo rješenja
Nataša Jekić: Dobili smo rješenja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina