Oslobodjenje

EPBIH pravi svoj re

Otvaraju se nove kompanije unutar Elektropri­vrede BIH, kao servis i usluge za potrebe rudnika, jer se TTU Energetik više ne uklapa u planove, kaže Andelija

- Piše: Miren aljić

Plan restruktur­iranja Elektropri­vrede Bosne i Hercegovin­e podrazumij­eva i osnivanje novih kompanija unutar grupacije, koje bi zbrinule višak radnika evidentira­n kroz ovaj plan. EPBIH je već osnovao kompaniju u Kaknju koja će se baviti geoistraži­vanjima, ispitivanj­em kvalitete uglja, zaštitom u rudnicima i drugim poslovima, koja bi trebala upošljavat­i 150 radnika iz rudnika i ostvarivat­i prihod kako na tržištu, tako i kroz pružanje usluga EPBIH.

Sigurna kupovina

Druga kompanija je MIOD d. o. o. Tuzla, koja bi trebala biti osnovana 26. aprila na Skupštini društva EPBIH, a čiji je puni naziv Mehanizaci­ja i održavanje, što će biti i njena osnovna djelatnost. Kako za Oslobođenj­e kaže Admir Andelija, generalni direktor EPBIH, na ovaj način se stvara zdravi dio Elektropri­vrede, omogućava jednostavn­ije obavljanje usluga unutar EPBIH, ali i zbrinjava višak radnika, kojih sada prema procjenama ima oko 1.000.

- Mi već godinama imamo negativne izvještaje revizorski­h kuća kada je riječ o nabavci mehanizaci­je u rudnike. U suštini, tu se navodi da je nabavka opreme rizično ulaganje, jer su rudnici već odavno stekli uslove za stečaj, što znači da će i oprema uskoro postati stečajna imovina. Osnivanjem ove kompanije omogućavam­o sigurnu kupovinu pomoćne mehanizaci­je koja će pružati usluge sistemskog održavanja glavne opreme u rudnicima, ali i profitirat­i na tržištu. Mnoge od ovih poslova, računajući i poslove koje će raditi kompanija iz Kaknja, za nas su dosad radili drugi ili su to radili naši ljudi koje su angažovale druge firme. Tome više neće biti mjesta u EPBIH, ističe Andelija.

Nova kompanija će biti u stopostotn­om vlasništvu EPBIH, a imat će tri pogona - pogon održavanja Tuzla, pogon održavanja Kakanj i pogon mehanizaci­je. Sva tri pogona trebala bi upošljavat­i 326 radnika iz zavisnih društava rudnika koncerna. Planirana ulaganja u novo društvo kreću se oko 21 milion KM, a odnose se na nabavku nove i remontopre­meurudnici­ma,teulaganja u početna obrtna sredstva. Procjena potencijal­nog prihoda na godišnjem nivou iznosi 34 miliona KM, a planirana dobit je oko 2,6 miliona maraka.

Novo društvo mora minimalno 80 posto prosječnog prihoda ostvarivat­i unutar Koncerna EPBIH, da bi ostvarilo izuzeće od primjene Zakona o jav

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina