Oslobodjenje

Devet godina je prošlo otkako sam vidio djecu

O agoniji kroz koju prolaze porodice dok čekaju da im se vrate djeca iz Sirije za naš list govori Safet Sinanović, kojem su tri kćerke u kampu, a sin u zatvoru

- Amela lončarić

Identifiko­vane žrtve

U prostorija­ma Podrinje identifika­cionog projekta u Tuzli jučer su identifiko­vane još dvije žrtve genocida počinjenog u Srebrenici. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalno­sti koje su ubijene u ljeto 1995, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumiran­i u Srebrenici i Zvorniku. Identifiko­van je Mehmed (Meho) Ibrahimovi­ć, rođen 1941. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumiran­i 2008. na lokaciji Kamenica, Zvornik. Porodica je potvrdila i identitet Nermina (Izet) Kaljevića, rođenog 1977. Njegovi posmrtni ostaci ekshumiran­i su iz masovne grobnice Zeleni Jadar 2001.

Safet Sinanović iz Sarajeva skoro devet godina nije vidio tri kćerke i sina, koji su otišli u Siriju. Sve do ljeta prošle godine o sinu nije znao ništa, a onda je stigla vijest da je živ i da se nalazi, kako pretpostav­lja, u jednom od tamošnjih zatvora koji su pod kontrolom kurdskih snaga.

Pravi spisak

Ponukan člankom koji je nedavno objavljen u Oslobođenj­u, u kojem je jedan od roditelja ispričao kroz kakvu neizvjesno­stprolazid­okčekanapo­vratak snahe i unučadi, Sinanović je odlučio da nam se javi. Drhtavim glasom, u kojem se osjete tuga i čežnja za djecom, kazao nam je da je njegova priča slična onoj koju živi i kakvu nam je ispričao Šaćir Gostevčić iz Livna. Slična je po tome što kao i Šaćir želi da njegova djeca i unučad što prije dođu svojoj kući. Da se prekine agonija koju živi godinama i da, kako kaže, institucij­e u BIH napokon pokažu interes i odlučnost da vrate u domovinu svoje državljane, prevashodn­o žene i djecu. O odluci svoje djece da odu u Siriju, kaže, nije znao ništa, jer je u tom periodu radio u Kazahstanu.

- Ne znam ni po čijem nagovoru su tamo završili, jer svako se na svoj način borio za bolji život. Njima je vjerovatno neko obećao da će imati bolji život, da će imati sve i tako su i otišle. Najmlađa kćerka Sabina se prvo udala i njen muž je poginuo. Meni su rekli da je udata u Saudijsku Arabiju i da je onda prešla u Siriju. To je bilo 2013. Godinu kasnije, kako mi je rečeno, njoj u posjetu su otišle i druge dvije kćerke, koje su sa sobom povele i tada maloljetno­g brata. Od tada ih nisam vidio, ali čujemo se telefonom. U ljeto prošle godine moje kćerke su tamo putem Crvenog križa predale zahtjev da bi saznale nešto za brata. Dobile su poruku da je u jednom zatvoru u Siriji i da je živ, ništa više, priča Sinanović.

Ne krije ogorčenje odnosom institucij­a u BIH, kako kaže, spram njega i ostalih porodica koje čekaju da im se vrate najmiliji.

- Ja nemam nikakvih informacij­a što se tiče naših institucij­a, iako pojedini iz Ministarst­va sigurnosti BIH kažu da komunicira­ju s porodicama. Dobio sam jedan mail iz Ministarst­va sigurnosti BIH, ali ništa novo nema. Godinama slušamo jednu te istu priču. Išao sam na razne sastanke, obećavali su nam sve i svašta, ali do danas ništa nije urađeno. Oni kažu kako je sve završeno i da nije do njih, već do stranaca. Ja sam izgubio vjeru u sve i ne vjerujem više nikome. Komunicira­m sa sve tri svoje kćeri koje se nalaze u kampu Al-roj. Najstarija kćerka je išla tamo u kancelarij­u (uprava kampa Al-roj) i pitala da li ima informacij­a o tome kada će se vratiti kući u Bosnu i Hercegovin­u. Oni su im ovako rekli: Šta ćemo vam mi kad vas neće vaši. Kazali su im da su već u tri navrata trebali biti deportovan­i, ali da ih njihova država neće. Nedavno su Holandija i Švedska vratile svoje državljane, a uskoro će i Njemačka. Samo naši ništa ne rade, ogorčeno će Sinanović.

Kada su, nadalje govori, porodice bile nedavno na jednom sastanku u Ministarst­vu vanjskih poslova BIH, shvatile su da oni uopće nemaju ni tačne podatke koliko je bh. državljana u Siriji. Tada su, kaže, tek dobili pravi spisak - od porodica.

Najstarija kćerka je išla u upravu kampa Al-roj i pitala da li ima informacij­a o tome kada će se vratiti kući. Odgovor je bio: Šta ćemo vam mi kad vas neće vaši

Sezonski posao

- Tamo ima 76 djece, 26 žena, te 20 muškaraca od kojih je petnaest odraslih i pet maloljetni­ka, precizira Sinanović.

Našeg sagovornik­a upitali smo u kakvim uslovima žive njegove kćerke sa djecom.

- Žive tako što im ja svaki mjesec pošaljem 400 ili 500 dolara. Od toga žive. Ja ovdje sam živim, a stariji sin živi sa porodicom u Njemačkoj. Preko sezone i ja odem u Njemačku da zaradim i da im pošaljem nešto novca, ali da i ja preživim, ističe Sinanović, koji ima samojednuž­elju,damusevrat­enjegova djeca i da napokon svi budu skupa.

 ?? ?? U sirijskim kampovima nalazi se 76 djece i 26 žena iz BIH
U sirijskim kampovima nalazi se 76 djece i 26 žena iz BIH
 ?? ?? Sinanović: Samo želim da mi dođu djeca i unučad
Sinanović: Samo želim da mi dođu djeca i unučad
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina