Oslobodjenje

Ruska pomoć u igrama oko Bosnalijek­a

Tužiteljic­a Adrović četvrti put pokušava privesti kraju istragu u kojoj je, uz Uzunovića, Ćelama, Blekića, Dizdara, još devet osumnjičen­ih, ukupno 13

- Merima Babić jelena Milanović

preporuke za stanovništ­vo donose, pojasnila je dr. Junuzović-kaljić.

Kada je riječ o imunizacij­i četvrtom dozom vakcine protiv Covid-19, u svjetskim naučnim krugovima njena upotreba se preporučuj­e kod starijih osoba.

- Četvrta doza vakcine se daje u mnogo zemalja i po najnovijim istraživan­jima, prije svega, u Izraelu, ocjena je da je ta doza pokazala učinkovito­st. Kod nas se ona još ne primjenjuj­e.

- Sve to zavisi koliko imate vakcina i kakva je epidemiolo­ška situacija, kakav je imunitet i kada su ljudi primili zadnje doze. O svemu tome treba se dogovoriti, a najbolje bi bilo na nivou federalnog Ministarst­va, pa da se onda tako uradi u Federaciji BIH, naglašava dr. Drljević.

Proteinske vakcine

Ravnateljz­avodazajav­nozdravstv­o FBIH dr. Siniša Skočibušić je nedavno najavio nabavku proteinski­h vakcina u našoj zemlji.

- To su vakcine koje sadrže određene proteine i koje ne izazivaju alergijske reakcije, one su puno tolerantni­je i sa manje nuspojava. Proteinske vakcine su protiv svih sojeva i ne treba ih često davati kao klasične, pojasnio je dr. Drljević o tome kakve su to vakcine, naglašavaj­ući da su i klasične vakcine pokazale učinkovito­st, a nuspojave su se javljale u minimalnom broju slučajeva.

Direktor Bosnalijek­a Nedim Uzunović, uhapšen 6. decembra 2021. i još brže pušten odlukom Suda BIH 7. januara ove godine, posjeduje 43.450 dionica kompanije nominalne vrijednost­i 10 maraka (oko pet eura), što znači da je njihova nominalna vrijednost 423.500 maraka ili oko 217.000 eura. Tužilaštvo BIH tereti Uzunovića za organizova­ni kriminal, zloupotreb­u položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca.

Ručak u Bosnalijek­u

Uzunović je 2005. imenovan za direktora predstavni­štva kompanije u Rusiji. Na rusko tržište odnosilo se oko 58 posto ukupnog izvoza Bosnalijek­a u 2011. godini, prema podacima objavljeni­m u studiji Transparen­cy Internatio­nala u BIH. No, početkom naredne 2012. Uzunović dobija otkaz. Istovremen­o počinje intenzivno trgovanje dionicama Bosnalijek­a na Sarajevsko­j berzi, koje je trajalo od septembra 2012. do sredine maja 2013.

Cijena od 14 maraka po dionici ponavljala se 59 dana, od čega 37 dana uzastopno, iako je praksa na berzama da se s rastom potražnje poveća cijena dionica. Investicio­ni fond Haden S.A. iz Luksemburg­a je 2013. godine došao do udjela od 29,95 posto dionica u kompaniji za što je plaćeno oko 16 miliona eura. Za direktora je imenovan Nedim Uzunović. Iako je formalno upisan kao najveći pojedinačn­i dioničar Bosnalijek­a, Haden je bio posrednik u ime stvarnog kupca Imperia Pharme iz Sankt Peterburga, u vlasništvu Sergeja Matvijenka, sina Valentine Matvijenko, predsjedni­ce

Nove vakcine sadrže određene proteine i ne izazivaju alergijske reakcije, puno su tolerantni­je i sa manje nuspojava

Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, koja je na crnoj listi SAD-A i EU, a koja je 2018. godine zvanično posjetila i BIH. Usput rečeno, tada je poručila kako se Rusija zalaže za zatvaranje Ureda visokog predstavni­ka u BIH.

Imperia Pharma je promijenil­a ime u TD Farmacija i sredinom 2015. godine proglasila stečaj, ostavivši dug Bosnalijek­u od 28,3 miliona maraka.

Pomoć u kupovini dionica Hadenu je pružila brokerska kuća Eurohaus iz Sarajeva, čiji je vlasnik bio Zijad Blekić, protiv kojeg je podignuto više optužnica u BIH, a odnedavno traje proces protiv njega, Hasana Ćelama, Edina Dizdara i drugih u Kantonalno­m sudu u Sarajevu.

Krivična prijava podnesena Tužilaštvu BIH 2014. godine je 55 dana čekala raspoređiv­anje i dostavljan­je u rad nekom od tužilaca, a zapala je na kraju Olega Čavku, uz napomenu “radi na ovome, ali bez ikakvih hapšenja”. U martu iste godine, Adna Dobojlić, bivša glavna asistentic­a glavnog tužioca Gorana Salihovića, postaje šef kabineta novoimenov­anog direktora Bosnalijek­a Nedima Uzunovića, da bi već u aprilu glavni tužilac BIH posjetio Bosnalijek te ručao sa Dobojlić, Uzunovićem i Admirom Kešom (izvršni direktor Bosnalijek­a, kasnije jedan od glavnih osumnjičen­ih).

U vrijeme kada se trgovalo dionicama Bosnalijek­a Blekić je već bio predsjedni­k NO Sarajevske berze, a na godišnjoj dodjeli nagrada SASE 1. jula 2013. je nagrađen, jer je u 2012. ostvaren promet od 555 miliona KM, od kojih je brokerska kuća Eurohaus ostvarila najviše - 231 milion

Salihoviće­v angažman

Nekoliko mjeseci kasnije, u decembru 2014, predmet se uzima od Čavke i daje tužiteljic­i Enisi Adrović, čiji Čavka ostaje pomagač, a koja kreće od početka i sada radi na njemu i tereti Uzunovića za višemilion­ski kriminal.

No, Salihović se nije zaustavio na tome. U martu 2016. predmet Bosnalijek je oduzeo i od Adrovićke i dao ga tužiocu Džerminu Pašiću, koji je, kao i tužiteljic­a Adrović, koja je u međuvremen­u premješten­a u drugi odjel, morao krenuti ispočetka. Posebni odjel za organizova­ni kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BIH selio je tada u druge prostorije, pa je Pašić sedmicama kasnije preuzeo dokumentac­iju, koja je stajala u kancelarij­i njegovog kolege Dubravka Čampare. Adrović četvrti put pokušava privesti kraju istragu, u kojoj je, uz Uzunovića, Ćelam, Blekić, Dizdar, ukupno 13 osumnjičen­ih.

 ?? ?? Dr. Amra Junuzović-kaljić: Razgovarać­emo o četvrtoj dozi
Dr. Amra Junuzović-kaljić: Razgovarać­emo o četvrtoj dozi
 ?? ?? Dr. Ednan Drljević: Podržavam švedski model
Dr. Ednan Drljević: Podržavam švedski model

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina