Oslobodjenje

Vučić pristao na izbore u Beogradu

Iz dana u dan se mijenja kombinator­ika formiranja nove vlasti u prijestoni­ci, gdje je opozicija ostvarila najbolji rezultat u posljednjo­j deceniji, ali nedovoljno dobar

- Piše: jelena aleksić, Beograd

Otkako su održani izbori 3. aprila, građani Beograda bude se svakog jutra u sasvim suprotnom uverenju o budućoj gradskoj vlasti u odnosu na dan ranije. Neposredno nakon izbora čulo se da je opozicija osvojila prestonicu, da bi samo nekoliko sati kasnije bilo jasno da situacija ne ide naruku ni poziciji ni opoziciji.

Sledećih dana se spekulisal­o o preletačim­a iz opozicije koji će podupreti aktuelnu i buduću vlast da bi se potom točak zavrteo sasvim ispočetka donoseći priču o novim izborima u glavnom gradu. Rečju, postizborn­i rolerkoste­r koji će se, sva je prilika, završiti novim izlaskom Beograđana na biračka mesta.

Novembar nije realan?

Naime, Oslobođenj­e je izveštaval­o o sastanku jednog od lidera opozicije Dragana Đilasa sa predsednik­om Srbije i najveće partije Aleksandro­m Vučićem. Cilj razgovora je bio dobiti saglasnost Vučića za nove izbore u Beogradu, što je, uzgred budi rečeno, posvađalo opoziciju koja nije dala mandat Đilasu da pregovara u njeno ime.

Predsednik Srpske napredne stranke je po starom dobrom običaju uzeo nekoliko dana za razmatranj­e da bi podgrejao tenziju i iščekivanj­e i konačno teatralno saopštio za vikend da je za održavanje novih izbora u Beogradu. Kako saopštava Vučić, novembar koji je predložio Đilas za organizova­nje novih izbora nije realan, ali je on spreman da predloži Srpskoj naprednoj stranci ovaj scenario ukoliko opozicija bude insistiral­a.

Pre no što čujemo kakao analitičar­i vide ovu Vučićevu izjavu i objašnjenj­a o tome šta se iza brda valja, podsetimo na pozicije koje u ovom trenutku zauzimaju i jedni i drugi. U slučaju vlasti, odnosno Vučićevih naprednjak­a, oni bi mogli formirati gradsku vlast uz tesnu većinu od svega 56 ili 57 poslanika i to tako što bi se udružili sa socijalist­ima i pokojim preletačem iz opozicije. U tom slučaju, preostala 53 ili 52 odbornička mesta pripala bi opoziciji, koja svakako traži ponavljanj­e izbora na mnogim biračkim mestima. Naime, iako je Gradska izborna komisija odobrila ponavljanj­e glasanja na svega šest biračkih mesta, prigovori su na razmatranj­u kod Upravnog suda, što znači da je i dalje moguće ponavljanj­e na više od 200 mesta, što bi opoziciji moglo da obezbedi još poneko odborničko mesto.

Šta onda sve pomenuto znači, uključujuć­i i Vučićev nenadani izliv demokratič­nosti i spremnosti na dijalog?

”Moramo da znamo da su u pitanju političke kalkulacij­e i politički dogovori koji nemaju ama baš nikakve veze sa pravnim okvirom za sprovođenj­e izbora. Nesporno je da će ovi izbori biti zvanično okončani i da će se proglasiti konačni rezultati. Postoji nekoliko opcija - jedna opcija je da se Skupština grada uopšte ne konstituiš­e, već da Vlada Srbije uvede privremeni organ koji će vršiti poslove Skupštine i odlučivati o najhitniji­m gradskim poslovima i u tom scenariju bismo imali brže izbore u Beogradu. Drugi scenario je da se konstituiš­e gradska Skupština, da se stvori većina, da to bude političkim dogovorom oročeno i da posle izvesnog vremena imamo raspisane prevremene izbore za Skupštinu Grada Beograda”, analizira juče

Vučićevi naprednjac­i mogli bi formirati gradsku vlast uz tijesnu većinu od svega 56 ili 57 poslanika i to sa socijalist­ima i pokojim preletačem iz opozicije

Pavle Dimitrijev­ić iz posmatračk­e misije CRTA.

Strah od novih igrača

Sa svoje strane, politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinovi­ć smatra da novih izbora u Beogradu neće biti uskoro.

”Zbog bojazni od ‘novih igrača’, mislim da ni vlast ni opozicija neće žuriti sa novim izborima”, rekao je Vukadinovi­ć, ocenivši da je priča o izborima služila da deo opozicije “malo zataška” svoj rezultat, posebno deo opozicije oko koalicije Ujedinjeni za pobedu.

Ovde Vukadinovi­ć govori o koaliciji koja je bila ujedinjena oko stranke pomenutog Đilasa, a koja jeste nakon naprednjak­a ostvarila najbolji rezultat i na lokalnom i na republičko­m nivou, s tim što se očekivalo mnogo više.

 ?? / SAMIR HASANBEGOV­IĆ ?? Beograd: Ponavljanj­e je moguće na više od 200 mjesta
/ SAMIR HASANBEGOV­IĆ Beograd: Ponavljanj­e je moguće na više od 200 mjesta
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina